szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lisztecskék elleni védekezés

Guba Viola     4 456 napja     7925 megtekintés
Kérném szaktanácsát a karalábén élősködő lisztecskékkel (kicsi, fehér, repül és nagyon sok van belőle) kapcsolatosan. Az eddig alkalmazott CHESS, Talstar, Chserpa, csalánlé és szappanos permet ugyanis teljesen hatástalannak bizonyult ellenük. Válaszát előre is köszönöm.Kérném szaktanácsát a karalábén élősködő lisztecskékkel (kicsi, fehér, repül és nagyon sok van belőle) kapcsolatosan. Az eddig alkalmazott CHESS, Talstar, Chserpa, csalánlé és szappanos permet ugyanis teljesen hatástalannak bizonyult ellenük. Válaszát előre is köszönöm.
1
1
szavazat


2 HozzászólásVarga L
2010. júl. 26. (4 454 napja)

Kedves Viola,
 
Megoldás lehet még: Kohinor vagy Confidor vagy Warrant, (ez a három ugyan az a hatóanyag, tehát bármelyik jó) Talstar kiegészítéssel, tankkeverékben!   Ha ez sem jönne be, akkor Mospilan vagy Nomolt vagy Sanmite, szintén piretroid kiegészítéssel.   Üdvözlettel, Varga László
Móri Ildikó
2010. júl. 25. (4 455 napja)
Az ellenük való védekezés elég körülményes, mert meglehetősen ellenállóak a rovarölő szerekkel szemben. Két egyszerű módszert szoktak ajánlani.
A védendő területen több, sárga színű karton- vagy műanyag lapot függesztenek ki. Ezeknek mindkét oldala tartósan és vízállóan ragacsos anyaggal van bekenve. A liszteskék, amelyek igen vonzódnak a sárga színhez, rárepülnek a sárga lapra, és beleragadva elpusztulnak. A ragasztóanyag házilag is elkészíthető. Kell hozzá 2,5 dl repceolaj, 20 dkg sertészsír, 2,5 dl terpentin és 20 dkg gyanta. A repceolajat a zsírral összefőzik, majd állandó keverés közben hozzáadják a terpentint és a gyantát. Olyan sűrű legyen, hogy ecsettel 2-3 mm vastagon kenhessük a hernyóenyvet a sárga lapra. Vigyázat, tűzveszélyes! (A recept Győrffy Sándor Szerszámok a biokertben c. összeállításából származik. Biofüzetek, 23. Mezőgazdasági Kiadó, 1988.) Eredményesen lehet védekezni a molytetvek ellen oly módon, hogy elszaporítják ellenségeit, az Encarsia formosa nevű fürkészdarazsakat.
Kattintson a képre a nagyításhoz


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.