szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

10 káprázatos virágos díszcserje

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 05.


Ezek a káprázatos színek és különleges formák a kertünkbe kívánkoznak.

10 káprázatos  virágos díszcserje

Mogyorós hólyagfa

Kettős rüggyel végződő, mereven felálló vesszőiről, jellegzetes, márványosan csíkozott kérgéről télen is könnyen felismerhető, 2-5 méter magas cserje. Illatos virágai május-júniusban nyílnak. Ősszel érdekes, hólyagszerűen felfújt termésével is díszít. Mogyorószerű, barna magjait bizsuk készítésére használják. Hazánkban vadon is előfordul, üde talajú tölgyesekben, a ritkás bükkösök szélén vagy sziklaerdőkben. Kertben laza térhatároló foltok kialakítására, facsoportok lezárására alkalmas. Mészben gazdag, humuszos talajt kedvel, szárazságot jól tűri. Különösebb ápolást vagy metszést nem igényel.

Kaukázusi hólyagfa

A mogyorós hólyagfához hasonló termetű, de sokkal gazdagabban virágzó cserje. Igényes kertekbe szoliternek is alkalmas. Dús virágfürtjei május végén, június elején nyílnak. Dús virágzása mellett jellemzője még, hogy levelei a meddő hajtásokon is többnyire három levélkéjűek. A kaukázusi hólyagfa normál kerti talajt, napos vagy félárnyékos fekvést kíván. Nyáron nagy szárazságban öntözni kell. A nyílt gyepfelületben mutat jól, magánosan vagy kisebb, laza csoportba ültetve.

Kínai orgona

Elnevezés megtévesztő. Franciaországban, a roueni botanikus kertben jött létre, a perzsa és a közönséges orgona kereszteződéséből. A szülők közül az utóbbira hasonlít inkább. Míg azonban a közönséges orgona vesszőjén csak a felső 1-2 rügypár a termőrügy, a kínai orgonán a felső 3-6 rügypárból fejlődnek az illatos virágbugák. Levelei is kisebbek az említett fajénál. Normál talajt, napos vagy félárnyékos fekvést igényel. Mint a többi kerti orgonát, ezt a fajt is általában szemzéssel szaporítják. Alanya, a közönséges orgona, sarjadzásra hajlamos. Ha nem vagdalunk rendszeresen, elfojtja a nemest. A telepítés után 1-2 évig ne engedjük virágozni, hogy hamarabb megerősödjön.

Perzsa orgona

Hazája a történelmi Perzsiától egészen Nyugat-Kínáig tejed, mérsékelt égöv déli peremén. 1-2 méterre növő, vékony vesszejű cserje. Virágbugái viszonylag kicsik, mivel azonban a termővessző csaknem összes rügyéből virág fejlődik, az egész egy karcsú, ívesen elhajló virágzatnak látszik. Edzett, mérsékelt igényű növény. Félárnyékban is megél, de napos fekvésben virágzik igazán bőségesen. A levirágzott vesszőket vágjuk vissza, hogy ezzel elősegítsük az új hajtásképződést és a következő évi dús virágnyílást. Kertbe elsősorban a szeldelt levelű változata ajánlott. Szaporítása egyszerű: fás dugványról jól gyökeresedik.

Közönséges orgona

A Balkánon őshonos fajt először a törökök ültették kertekbe, tőlük került a keresztény Európába. A török nevéből (leilak) származik a lila szín neve sok európai nyelvben. Nálunk a legelterjedtebb díszcserjék közé tartozik. Népszerűségét szép virágzása mellett edzettségének köszönheti. A vad alanyfaj a nyirkos területek kivételével csaknem mindenhol megél, sűrű, tarackoló tövével megköti a meredek rézsűket. Alkalmas nyírott sövénynek, bár kissé hajlamos a felkopaszodásra. A nemes fajták már igényesebbek. Száraz, sovány talajon keveset virágzik. Kiültetésre elsősorban a szimpla, nagy virágúak valók. A telt virágú fajták ugyanis esős időben hamar rozsdásodni kezdenek.

Jósika orgona

Neve onnan származik, hogy a Jósika család birtokán írták le először a botanikusok. Egy régmúlt földtörténeti korból fennmaradt faj. Erdélyben és Galíciában honos, míg csoportjának összes többi képviselője tőle több ezer kilométerre, a Himalájában él vadon. E csoport közös jellemzője, hogy a virágzat leveles hajtáson fejlődik, ellentétben az eddig tárgyalt orgonák levéltelen virágzatával. Mivel először a levelek fejlődnek ki, a virágnyílás két héttel későbbre tolódik. A virágok csak enyhén illatosak. Üde vagy kissé nyirkos talajt, félárnyékos-napos fekvést kíván. Szinben és illatban nem vetekedhet a közönséges orgona fajtáival, de segítségével az orgonanyílás elnyújtható.

Gall tamariska

A nálunk ültetett Tamarix fajok többsége a Földközi és a Fekete-tengert övező vizes vagy száraz, gyakran sós talajú területeken, vagy közép-ázsiai szikesedő félsivatagokban él vadon. Szervezetük kiválóan alkalmazkodott az ottani viszonyokhoz. Leveleik aprók, pikkelyszerűek, így kevesebbet párologtatnak. Szívós, drótszerű gyökereik száraz, laza talajon rendkívül mélyre hatolnak, hogy a nedvességet megtalálják. A Szuezi-csatorna ásásakor 30 méter mélyen is találtak Tamarix gyökereket. Ha viszont magas a talajvíz, sekélyen a felszín alatt terjeszkednek. Virágai az az évi hajtások csúcsán nyílnak, július-augusztusban.

Korai tamariska

Virágai a lombfakadás előtt (április-májusban) nyílnak, a vesszők oldalrügyeiből fejlődő rövid füzéreken. Erőteljes, nagy bokor, idővel ferde törzsű kis fává nő. Ága sötét feketés-barnák, levele sötétzöld. Különleges lombjukkal, pasztellszínű virágokkal elsősorban más szárazságtűrő fajok társaságába illenek, magánosan vagy kisebb-nagyobb csoportokba telepítve. Nyírott sövénynek is alkalmasak. Erre a célra legegyszerűbb helybe dugványozni őket. Az átültetésre kényesek, gyéren elágazó gyökérzetük miatt. Fény és melegigényesek, szikes talajokon felveszik a sóban gazdag talajvizet, majd a felesleges sót a levelek fokozatosan „kiizzadják”.

Barátcserje

Késői virágzásukért értékes, fény és melegigényes cserjék. Hajtásaik, levelek megdörzsölve kellemes aromás illatúak. Virágaik júliustól szeptemberig nyílnak az az évi hajtások végén. A nálunk ültetett faj 2-3 méteres, szellős ágrendszerű bokor. Virágai halvány ibolyaszínűek vagy lilák, de vannak fehér és rózsaszín virágú fajtái is. Meleg, napos fekvést, mészben gazdag, laza talajt kedvel, de megél a gyengén szikes területeken is. Kényesebb teleken visszafagy, de tőről újra kihajt és gazdagon virágzik. Virágzata laza buga, levélkéi karéjosak vagy szeldeltek.

Kánya bangita

Az alapfaj nálunk vadon is előfordul, nyirkos vagy üde talajú erdőkben, erdőszéleken. 2-4 méteres, terebélyes cserje, június-júliusban virágzik. Szeptemberben érő húsos termése gyakran december végéig a bokron marad. Jól alkalmazkodó-képességű növény. Főleg a nyirkos helyeket kedveli, de normál kerti viszonyok között is jól érzi magát, napon és árnyékban egyaránt. Kertben elterjedtebb a csupa meddő virágokból álló ’Roseum’ fajtája. Az alapfajnál kisebb termetű és igényesebb.

Kapcsolódó cikk: 7 vízre vágyó növény

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia