10 ok, amiért nagyon szeretjük a citromot
Sulyok Józsefné, 2013. aug. 06.
Mire jó még a C-vitaminban gazdag citrom? A dolgok praktikus oldalát megragadva nézzük, milyen érvek szólnak még a citrom mellet! Mi az, amiért szinte minden háztartásban elnyerte a nélkülözhetetlen gyümölcs címét.

- Csepegtessünk pár cseppet a zöldségre és így a főzés közben nem lesz sötét a színe.
- A rozsdafoltot ellen is kitűnő a citrom leve.
- A citromhéj nem eldobandó! Mossuk meg alaposon, majd szeleteljük fel, majd kis szárítás után irány az üveg! A szárított citromhéj később remek ízesítő lehet teához vagy limonádéhoz.
- A citrom héját reszeljük le, majd kis cukorral elkeverve tegyük csavaros üvegbe. A hűtőből elővéve sütik ízesítője lehet. Az utóbbi két felhasználás esetén fontos, hogy a citrom származását is vegyük figyelembe, ugyanis nem minden esetben alkalmas emberi fogyasztásra a citromhéj, a különféle vegyszerezési eljárások miatt. Legjobb a saját citromfáról szüretelt citrom és annak héja.
- Kolbász és citrom? Sokszor a megkezdett kolbász vagy szalámi vége sötétebb lesz. Ezt elkerülhetjük, ha egy citromkarikát nyomunk a húsáru végéhez.
- A citrom eltűnteti a kellemetlen hal vagy tojás szagot is, ha az edényt átkenjük egy félbevágott citrommal.
- Keverjünk citromlevet a salátához és az megőrzi friss színét.
- Sütemények készítésének elengedhetetlen része a hab felverése. Megkönnyítjük dolgunkat, ha a porcukor mellett pár csepp citromlevet is adunk a készülő habhoz.
- Nemcsak a süteménykészítésben segíthet a citromlé, hanem a majonézkészítés közben is. Így könnyebb és finomabb lesz a végeredmény.
- Nem kell pazarolnunk, ha csak néhány csepp citromlére van szükségünk! Elég, ha egy kicsit megszúrjuk a citromot egy késsel és így hozzájuthatunk a szükséges minimális mennyiséghez.
Kapcsolódó cikk:
Egzotikus növények szabadtéri teleltetése
Facebook Twitter GoogleStartlap
Hozzászólások (1)
Hozzászólás készítése
Nekem l956-ban Gyomor fekélyem volt. Volt e gy idős doktorbácyi azt mondta : édesfiam szehedsz te erre bármilyen gyógyszewrrt nem mulik el. Akkor mit szedjek kérdeztem> : minden reggel ha fáj a gyomrod vágj félbe egy citromot nyomkodd ki a levét majd szedd ki belölle az egész belsejét. Tegyél hozzá egy-két csepp ecetet ezt idd meg. Én ezt megfogadtam az idös Doktornak. most 83-éves vagyok ha fáj vagy rossz a gyomrom egy-kéthétig eszem a citromot. És elmulik a gyomor kellemetlenségem. Megjegyezni kivánom,hogy gépkocsivezetö voltam.. 25-évig Hungarocamionnál-Kb 4000,000 kilométert tettem meg és a citromnak köszönhetöen még mindég élek. Ezt kivánom másnak is.