szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

10 tipp, hogyan gondoskodjunk növényeinkről amíg nyaralunk!

Mártha Izabella, 2014. júl. 01.


Eljött végre a nyári szünidő, a nyaralások időszaka! Az utravalók be vannak csomagolva és már csak a kulcsot kell a szomszédnak, barátnak vagy családtagnak átadni, hogy néha öntözze meg a virágainkat. De ha ez nem megoldható, akkor se aggódj, adunk 10 tippet, hogyan éljék túl növényeink a nyaralásunkat!

10 tipp, hogyan gondoskodjunk növényeinkről amíg nyaralunk!

1. tipp: Fürdőkád
Állítsuk a növényeket egyesével egy műanyag zacskóba, majd ezzel együtt a fürdőkádba. Ha nagyon óvni akarjuk a kádunkat, akkor tegyünk a cserepek alá még egy régi törölközőt is. Ezután helyezzük a dugót a lefolyóba és indítsuk el a hideg vizet, míg körülbelül 3 cm magasságot el nem éri. A legjobb ha már az indulást megelőző este csináljuk, így a növények megfelelően felszívják a vizet, és meg tudjuk becsülni, hogy a növénynek a következő napokban mennyi továbbra vízre lesz szükségük.

2. tipp: Fonál
Töltsünk meg vízzel egy nagy palackot és egy vastag fonál vagy kötél egyik végét dugjunk bele. Húzzunk egy szívószálat a kötél másik végére, majd azt szúrjuk be mélyen a virágföldbe, egész közel a növényhez. Növény annyi vizet vesz fel, amennyire szüksége lesz. Kerüljük a gyapjú és a műszálas anyagokat, mert ezek nagyon kevés vizet képesek felszívni!

3. tipp: Szőnyeg
Vannak olyan anyagú szőnyegek is, amik nagyon hosszú ideig meg tudják tartani a vizet. Ilyennel kell egy nagy edényt, vagy műanyag kádat kibélelni, majd arra a növényeket ráhelyezni. Ezt követően csak a szőnyeget öntözzük vízzel, a virágföldet ne. A növény folyamatosan fog annyi vizet felvenni, hogy a földje éppen nedves legyen. Rdemes még a növényeket a lakás félig sötét vagy árnyékos helyére tenni, itt a növények kevesebb vizet fognak párologtatni.

4. tipp: Műanyag palack
Töltsünk meg egy 1,5 literes műanyag palackot vízzel és csavarjuk rá lazán a kupakot, így lesz egy kis rés, ahonnan a víz ki tud folyni. Ezután tegyük gyorsan a palackot fejjel lefelé a virágföldbe, de ügyeljen arra, hogy a palack alján legyen egy kis lyuk, hogy a levegő be tudjon menni az üvegbe!

5. tipp: Radikális visszavágás
A virágok és az öreg leveleket levágása nem túl szép módszer, de így a növény kevesebb vizet igényel, amíg távol leszünk otthonunktól!

6. tipp: Csoportok kialakítása
Tegyük a növények szorosan egy vízzel teli vödör köré, így a magasabb páratartalom miatt a növények kevesebb vizet igényelnek a talajból.

7. tipp: Túlöntözés
Ha csak egy rövid nyaralást tervezünk, az is elég, hogy az utazás előtti napon alaposan megöntözzük a növényeket. Így a földje jól átázik, ami általában 7-10 napig elég lehet, hogy a növények ne károsodjanak.

8. tipp: Agyag golyó
A barkácsáruházakban is kaphatók olyan agyag golyók, amik megtartják a nedvességet. Ezeket tegyük a virágcserepek alá és a virágföldre egyaránt, majd alaposan öntözzük meg a növényeket, amíg az agyaggolyók megtelnek vízzel.

9. tipp: Kavics
Vegyünk egy nagy műanyag kádat vagy balkonládát (furatok nélkül). Ezeket töltsük fel legalább 5 cm magas rétegben kaviccsal, majd állítsuk erre a cserepes növébnyeket. Ha elhelyeztük a növényeket, akkor azok közé is töltsünk apró kavicsot, legalább a cserepek közepéig. Ezt követően töltsük fel az edényt vízzel úgy, hogy a cserép földje ne legyen vizes!

10. tipp: Búvárkodás
Kisebb növényeket a nyaralásunk indulásának napján merítsük alaposan vízbe addíg, amíg nem látunk a földből több távozó buborékot. Majd helyezzük a növényeket az otthon egyik árnyékos helyére. Hazatérés után ismételjük meg még egyszer az eljárást.

Kapcsolódó cikk: Szomjazik a kerted? Öntözd helyesen!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia