szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

12 kerti bio tipp

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 06.


12 egyszerű tipp, melynek segítségével tudatosabban használhatjuk a növényvédő-szereket.

12 kerti bio tipp
 1. A szobai növények kártevői ellen vegyszerek alkalmazása helyett védekezzünk szappanos lemosással. A művelet előtt a cserép földjét takarjuk le fóliával.
 2. Csiriz segítségével rögzítsük egy háztartási papírtekercsre a sárgarépa és a petrezselyemmagokat. A tekercset fektessük a veteménybe, és fedjük be 1 cm földdel.
 3. A saláta gyorsabban és hatékonyabban csírázik ki, ha magvait vetés előtt néhány napig a hűtőszekrénybe tesszük. Ugyanez vonatkozik a hagymára is.
 4. Ha megakarjuk védeni a veteményest a csigáktól, ültessünk a zöldségek közé pasztinákot, zsázsát vagy sárgamustárt, mert ezeknek a szagától visszariadnak.
 5. A málnabogarak ellen úgy védekezhetünk, ha a bokrok fölé enyves, fehér színű lapokat akasztunk, amelyekhez a kártevők hozzáragadnak. Lisztecskék ellen „sárga” lappal (amit a szakboltban megvásárolhatunk) védekezzünk.
 6. A zöldségfélék közzé ültessünk sarkantyúvirágot, amely hatásosan véd a vér és a levéltetvek ellen. A gyümölcsfák tányérjába ültetve is hatásos ellenszer a kártevők ellen.
 7. A sün hasznos segítője a kertnek. Csigákkal, rovarokkal és más, általunk nem kedvelt állatokkal táplálkozik. A kert háborítatlan részébe készítsünk farakást, ahol a sün megbújhat.
 8. Fonálférgek a gyenge, kimerült talajokban fordulnak elő tömegesen. Ellenük vessünk büdöskét. Ennek gyökereibe fúródva elpusztulnak a kellemetlen kártevők.
 9. Műtrágya mellett használjunk érett szarvasmarha, baromfi vagy lótrágyát. Ezt terítsük a veteményes talajára és a gyümölcsfák tányérjába, majd ássuk be a földbe.
 10. A komposztláda földjét rostáljuk át, és humusszá érett földdel tegyük műanyag zsákba, amit majd később a szobanövények ültetésénél felhasználhatunk.
 11. Zsenge csalánlevelek még a hó alól is kiszedhetők. Kitűnő leves, főzelék, tea készíthető belőle. Ezért ne irtsuk indokolatlanul, sőt cserépbe ültetve tovább nevelhetjük őket.
 12. Milyen jó, hogy ősszel bezsákoltuk a rostált komposztföldet. Most decemberben, szórhatunk minden cserepes szobanövényre egy keveset, így könnyebben átvészelik a téli időszakot.

 

Kapcsolódó cikk: Nem lehetetlen! Patak a kertben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia