szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

12 kézenfekvő bio tipp - Így használd!

Sulyok Józsefné, 2015. márc. 24.


Magvak, szőlő, sárgarépa, fokhagyma vagy minimalizált vegyszeres védekezés? Mire jó ez? Néhány alapötlet, mégis egyszerűsíti és megoldja napi gondjainkat az éppen induló, zöldülő kertben.

12 kézenfekvő bio tipp - Így használd!
 1. Vitaminokat és ásványi anyagokat gazdagon tartalmaznak a csírázó magvak. E célra kialakított tálakban világos helyen 2-3 nap alatt kicsírázik a zsázsa, búza, lucerna, mustármag, a retek.
 2. A salátapalánták kiültetésekor különösen figyeljünk a helyes sor és tőtávolságra, így megelőzhetjük a salátaperonoszpóra és a szürkepenészes rothadás fellépését, mivel ezek leginkább a túl sűrű állományban pusztítanak.
 3. A mustárral együtt vetett dáliát vagy a salátát a csigák elkerülik.
 4. A babbal egy időben vethető a borsika, vagy más néven csombor, ami távol tartja a babtól a levéltetveket.
 5. A bioszemléletű talajművelés szerint a kapálás helyett inkább a gyomlálás ajánlott. A kihúzott gyomokkal a sorok közé terítve megakadályozhatjuk a talaj kiszáradását és további gyomosodást.
 6. A fokhagyma és a vöröshagyma jó csiga és egérriasztó. Ajánlatos a rózsa és a liliomtövek közé is telepíteni belőle.
 7. A sárgarépában lévő béta-karotin erősíti a pigmentációt, azaz „belülről barnít”. Így a nyáron lesült bőrünk tovább megőrzi a barnaságát, ha rendszeresen fogyasztunk répát.
 8. A szőlőt dézsmáló darazsak ellen a sorok közé helyezzünk átlyukasztott zsírpapírral lekötözött befőttes üveget, amelyet félig töltsünk meg cukros-ecetes vízzel. A darazsak bebújnak az üvegbe, de kijönni már nem tudnak.
 9. Vegyszeres védekezés helyett hatékony módszer a kártevők ellen: a cseresznye és az almafa törzsére kössünk enyves hullámpapírt, így csapdát képezünk a tojásrakó rovaroknak. Tavasszal a hullámpapírt a lerakott tojássokkal együtt égessük el.
 10. A sütőtök igen gazdag A-vitaminban, ezért egyes gyulladásos folyamatok gyógyíthatók a levével. Káliumtartalma elősegíti a vér tisztítását, és a kalciumtartalmával együtt jótékony hatással van a szívre.
 11. Egy virágcserepet töltsünk meg jó minőségű földdel, vessünk bele árpa vagy búzaszemeket, és takarjuk le egy centiméter vastag földréteggel. Tegyük a cserepet mérsékelten meleg, világos helyre, a földjét tartsuk nedvesen. 9-10 nap múlva a magok kikelnek, és karácsonyra üde zöld színfolttal vidámítjuk otthonunkat.
 12. Télen is találhatunk termést a veteményesben, a fodros és a bimbóskel akkor lesz igazán jó ízű, ha a hideg már kissé megcsípte.

Kapcsolódó cikk: Hasznos tippek metszéshez
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!