12 tésztás tipp a könnyebb sütiért
Sulyok Józsefné, 2013. okt. 01.
Tudja, hogy miit kell forró, mit pedig langyos sütőbe tenni? Mitől lesz szép fényes a tészta? Így nem púposodik a tészta közepe. Tuti tippek, amiért a család hálás lesz.

- Egy légmentesen lezárt műanyag tálba állítsunk össze kelt tésztát. Közepesen lágyra dagasztjuk, majd zárjuk le fedővel és egy meleg-vizes (nem forró) tálba helyezzük. Az élesztő megkeleszti a tésztát annyira, hogy felnyomja a fedőt. Ha kétszer ismételten visszatesszük a fedőt, a tészta kész, és könnyű, mint a hab.
- Kelt tésztát finomlisztből készítsünk, s enyhén fűtött sütőben süssünk.
- Az élesztő mindig friss legyen, és enyhén cukrozott tejben futtassuk fel. Legalkalmasabb erre egy bögre. A lisztet csak néhány perccel később adjuk hozzá, s lefedve megvárjuk, míg a kovászunk a bögre karimájáig ér.
- A kalács, a torta tésztáját finomlisztből keverjük. Az omlós tészta, melyet több vajjal és tojással készítünk, könnyű lesz, ha a liszt egy része rizs vagy burgonyaliszt.
- Minden tésztába, az édesekbe is, összeállításkor tegyünk egy csipet sót.
- A vajas tésztát forró sütőbe tegyük. A piskótát, linzert enyhén fűtött sütőbe.
- A piskótalapot, ha jól kicsavart, vizes kendőre borítjuk, rövid idő múlva könnyen felcsavarhatjuk roládnak.
- A készen vett tortalapot laponként cukros tejjel locsoljuk meg és csak másnap kenjük rá a krémet.
- Sütemények tetejét megkenhetjük pirított cukor felfőzött, majd kihűlt oldatával. Szép fényt kap tőle a tészta. Ezt az oldatot előre elkészíthetjük, kis üvegben, jól lecsavart tetővel sokáig tárolhatjuk.
- A tortamáz jobban tapad a tésztához, ha a tortát előbb enyhén belisztezzük.
- A piskótában, gyümölcskenyérben stb. az együtt sütött cseresznye, meggy, mazsola, csokoládé nem száll le a sütemény aljára, ha a gyümölcsöt előbb lisztbe forgatjuk.
- Egyenletesen kel meg a torta, ha a formát csak alul vajazzuk ki és az oldalát nem kenjük be. Így nem púposodik fel a közepe.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
Hozzászólások
Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!
Hozzászólás készítése
2022.április 24., vasárnap / 08:22