szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

12 tésztás tipp a könnyebb sütiért

Sulyok Józsefné, 2013. okt. 01.


Tudja, hogy miit kell forró, mit pedig langyos sütőbe tenni? Mitől lesz szép fényes a tészta? Így nem púposodik a tészta közepe. Tuti tippek, amiért a család hálás lesz.

12 tésztás tipp a könnyebb sütiért
 1. Egy légmentesen lezárt műanyag tálba állítsunk össze kelt tésztát. Közepesen lágyra dagasztjuk, majd zárjuk le fedővel és egy meleg-vizes (nem forró) tálba helyezzük. Az élesztő megkeleszti a tésztát annyira, hogy felnyomja a fedőt. Ha kétszer ismételten visszatesszük a fedőt, a tészta kész, és könnyű, mint a hab.
 2. Kelt tésztát finomlisztből készítsünk, s enyhén fűtött sütőben süssünk.
 3. Az élesztő mindig friss legyen, és enyhén cukrozott tejben futtassuk fel. Legalkalmasabb erre egy bögre. A lisztet csak néhány perccel később adjuk hozzá, s lefedve megvárjuk, míg a kovászunk a bögre karimájáig ér.
 4. A kalács, a torta tésztáját finomlisztből keverjük. Az omlós tészta, melyet több vajjal és tojással készítünk, könnyű lesz, ha a liszt egy része rizs vagy burgonyaliszt.
 5. Minden tésztába, az édesekbe is, összeállításkor tegyünk egy csipet sót.
 6. A vajas tésztát forró sütőbe tegyük. A piskótát, linzert enyhén fűtött sütőbe.
 7. A piskótalapot, ha jól kicsavart, vizes kendőre borítjuk, rövid idő múlva könnyen felcsavarhatjuk roládnak.
 8. A készen vett tortalapot laponként cukros tejjel locsoljuk meg és csak másnap kenjük rá a krémet.
 9. Sütemények tetejét megkenhetjük pirított cukor felfőzött, majd kihűlt oldatával. Szép fényt kap tőle a tészta. Ezt az oldatot előre elkészíthetjük, kis üvegben, jól lecsavart tetővel sokáig tárolhatjuk.
 10. A tortamáz jobban tapad a tésztához, ha a tortát előbb enyhén belisztezzük.
 11. A piskótában, gyümölcskenyérben stb. az együtt sütött cseresznye, meggy, mazsola, csokoládé nem száll le a sütemény aljára, ha a gyümölcsöt előbb lisztbe forgatjuk.
 12. Egyenletesen kel meg a torta, ha a formát csak alul vajazzuk ki és az oldalát nem kenjük be. Így nem púposodik fel a közepe.

Kapcsolódó cikk:

Pozsonyi kifli újragondolva

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!