szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A víz nagy kincs: hogyan lehet saját kutunk

Szépzöld, 2011. máj. 02.


A környezetvédelmi szakemberek és ökológusok már régóta azt jósolják, hogy közeleg az az idő, amikor az emberi fogyasztásra alkalmas édesvíz-készletek megcsappannak, és valóságos háború dúl majd a népek közt az ivóvízért. Tény, hogy a rendelkezésünkre álló vízmennyiség egyre fogy, s takarékoskodnunk kell annak felhasználásával. Így például az öntözésre, mosásra, mosogatásra, WC-öblítésre nem feltétlenül kell tiszta, ivóvizet pazarolnunk. Ezekre a célokra megfelel például, ha esővizet gyűjtünk össze, vagy éppen kutat alakítunk ki kertünkben.

A víz nagy kincs: hogyan lehet saját kutunk

Az első lépés, mielőtt kútépíttetésbe fognánk, hogy tájékozódjunk mind a környezeti, technológiai, mind pedig a jogi feltételekről. Ez utóbbiak közül a legfontosabb, hogy tudjuk: hogy a kertünk, házunk alatt, a felszín alatti vízkészlet a magyar állam kizárólagos tulajdona.


Éppen ezért, a kútfúrás és a víz felhasználása hatósági engedélyhez kötött.


Általában egy családi ház által felhasználandó vízmennyiség, melyet a talajvízből merítő (50 méternél nem mélyebb) kútból szerezhetünk, nem haladja meg az évi ötszáz köbmétert. Ebben az esetben nem a szaktárcához, hanem a helyi önkormányzat jegyzőjéhez kell fordulni az engedélyezés ügyében. Arra viszont ügyelni kell hogy a vonatkozó rendelet szerint a kút telepítése, fúrása révén nem vehető igénybe a parti szűrésű és a karszt- vagy rétegvíz készlet, illetve azt még érinteni sem szabad. A kutak tehát - kizárólag - a talajvízből táplálkozhatnak.


Éppen ezért, ha új épülettel együtt készül el a kút, érdemes az építési engedéllyel "egybekötve", egyszerre kérelmezni a kút telepítését. Az engedélyhez először be kell szerezni egy földtani szakvéleményt is, melyet a hazai Mérnöki Kamara tagja, vagy az erre specializálódott cég, megfelelő képesítéssel rendelkező szakembere útján készíti el, adja ki.


Amikor megbízzuk a kút tervezőjét és kivitelezést elvégző kútfúrót, mindenképp legyünk körültekintőek, csak szakképzett, referenciákkal rendelkező vállalkozókat bízzunk meg, akik kijelölik a kút optimális helyét az ingatlanon belül. A hely meghatározásánál természetesen figyelembe kell venni a településen érvényes építési szabályzat rendelkezéseit.


A kutat - bizonyos szűrők és más, tisztító technológiák beépítését követően - könnyedén a házi vízellátó berendezéshez lehet csatlakoztatni. A talajból érkező víz ekkor egy 2-3 köbméter űrtartalmú tartályba érkezik. Egy ekkora tartály ugyanis folyamatosan képes tárolni a beérkező vizet, és azt a házi vízellátó rendszer innen juttatja el a megfelelő felhasználási pontokra. A kútból - egyszerű dugattyús vagy centrifugál megoldással - kényelmesen 7-9 méterről lehet felszívni a vizet. Ha ennél mélyebb a kút, szükség van mélyszívófejre, esetleg búvárszivattyúra.


A kutak legtöbbször fúrás technológiájával készülnek, de nagyobb felszíni víz közelében lehetőség van az úgynevezett vert-kutak (Norton-kutak) kialakítására is. Míg az előbbinél, a sokszor rendkívül szilárd, agyagos vízzáró réteget géppel vagy kézzel átfúrják, addig az utóbbinál egy menetes acél, vagy horgonyzott acél csövet vernek be a talajba. A fúrással készített kutak rendszerint mélyebbek, 15-35 méteresek, a vert-kutaknál az első vízadó réteg már gyakran 10-15 méternél megjelenik. Forrás: www.epitinfo.hu  
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!