szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Borostyán megmentése, kezelése

Paál Zoltánné     3 758 napja     1916 megtekintés
Tisztelt Szaktanácsadó! Tanácsot szeretnék kérni futóborostyánom betegségével kapcsolatban. A levelein sárga illetve barna folt jelenik meg. A levél szára elkezd bebarnulni és lehullik. Próbáltam permetszerrel kezelni illetve a beteg leveleket eltávolítom, de eddig nem sikerült megállítani a betegséget. Milyen szerrel tudnám a növényemet megmenteni? Köszönöm válaszát előre is.Tisztelt Szaktanácsadó! Tanácsot szeretnék kérni futóborostyánom betegségével kapcsolatban. A levelein sárga illetve barna folt jelenik meg. A levél szára elkezd bebarnulni és lehullik. Próbáltam permetszerrel kezelni illetve a beteg leveleket eltávolítom, de eddig nem sikerült megállítani a betegséget. Milyen szerrel tudnám a növényemet megmenteni? Köszönöm válaszát előre is.
0
0
szavazat


2 HozzászólásVarga L
2011. júl. 22. (3 749 napja)
Üdv!
Annyiban kiegészíteném a kedves hozzászólót, hogy a permetezéshez én a Dithane mellett a Cuproxatot is javasolnám, mert a baktériumos elhalás ellen csak a réz a megfelelő ellenszer. A leírás alapján sajnos akár ez is lehet a gond.
További probléma lehet, (főleg gyenge, homokos talajokon) a tápanyaghiány. Sajna a leírásban erre nincs utalás.
Varga László
Mayerné Borics Erzsébet
2011. júl. 17. (3 754 napja)
Üdvözlöm!
A beteg részek eltávolítása, és a levélzet ritkítása mindenképpen hasznos volt.Valószínű, hogy gombabetegségről van szó, ez esetben gombaölőszerrel tanácsos többször kezelni.Pl : Dithane M-45, Polyram DF.A visszametszés is hasznos lehet, egészséges új hajtások fejlődnek,ha a növény igényeinek megfelelő körülményeket teremt. Minél világosabb és tarkább a levélzet, annál világosabb helyet, de nem tűző napot igényel. Mivel a borostyán alapvetően erdei növény, a mérsékelt hő és fényviszonyokat, enyhén nedves helyet szereti.Nem derült ki, hogy szobai vagy szabadban lévő növényről van szó, ezért a tanácsok általánosan értendők mindkét típusra.Sok sikert kívánok!Mayerné


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.