szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Permetezés, permetezőszerek használata.

Guest     3 451 napja     2982 megtekintés
Kedves Varga László! A Kwizda honlapján elmélyülten tanulmányoztam azokat a tájékoztató táblázatokat, amelyekben kultúránként nyomon követhető, hogy mikor milyen szer használata ajánlott.Azzal tisztában vagyok, hogy alapvetően nem kiskert tulajdonosoknak készült és szól, de próbáltam valamit megjegyezni belőle.Egyébként az jutott eszembe, hogy egy egyszerű ember(akárcsak én) nem hogy megjegyezni, megvenni és pláne az ott leírt a részletes instrukciók alapján alkalmazni szinte képtelen, hiszen egy kiskertben nem egy, de adott esetben számtalan növénykultúra is megtalálható.Éppen emiatt szeretném megkérdezni, hogy a Vegesol nevű szer, amely kén és réz tartalma miatt tulajdonképpen egy komplett gombaölőszer, legalább is én azt gondolom, alkalmazható-e az év során folyamatosan,illetve nem kell-e attól tartani, hogy rezisztencia alakul ki, ha csak egyféle szert használunk,Feltételezem, meg van az oka annak, hogy miért különböző szereket ajánlanak az év különböző időszakaiban.Tulajdonképpen azt szeretném tudni, hogy mennyire egyszerűsíthető le a termékpaletta egy"mezei" használó számára, illetve mennyire kell "komolyan venni", ha egy szert megelőzésre ajánlanak, értem ez alatt, hogy nem alkalmazható például a betegség megjelenésekor? Szívesen látnék egy olyan táblázatot, amely a hozzám hasonlóknak nyújtana egyszerű, áttekinthető segítséget.Nincs esetleg valami ötlete? Elnézést kérek a sok kérdésért! Köszönettel Mné Erzsi Kedves Varga László! A Kwizda honlapján elmélyülten tanulmányoztam azokat a tájékoztató táblázatokat, amelyekben kultúránként nyomon követhető, hogy mikor milyen szer használata ajánlott.Azzal tisztában vagyok, hogy alapvetően nem kiskert tulajdonosoknak készült és szól, de próbáltam valamit megjegyezni belőle.Egyébként az jutott eszembe, hogy egy egyszerű ember(akárcsak én) nem hogy megjegyezni, megvenni és pláne az ott leírt a részletes instrukciók alapján alkalmazni szinte képtelen, hiszen egy kiskertben nem egy, de adott esetben számtalan növénykultúra is megtalálható.Éppen emiatt szeretném megkérdezni, hogy a Vegesol nevű szer, amely kén és réz tartalma miatt tulajdonképpen egy komplett gombaölőszer, legalább is én azt gondolom, alkalmazható-e az év során folyamatosan,illetve nem kell-e attól tartani, hogy rezisztencia alakul ki, ha csak egyféle szert használunk,Feltételezem, meg van az oka annak, hogy miért különböző szereket ajánlanak az év különböző időszakaiban.Tulajdonképpen azt szeretném tudni, hogy mennyire egyszerűsíthető le a termékpaletta egy"mezei" használó számára, illetve mennyire kell "komolyan venni", ha egy szert megelőzésre ajánlanak, értem ez alatt, hogy nem alkalmazható például a betegség megjelenésekor? Szívesen látnék egy olyan táblázatot, amely a hozzám hasonlóknak nyújtana egyszerű, áttekinthető segítséget.Nincs esetleg valami ötlete? Elnézést kérek a sok kérdésért! Köszönettel Mné Erzsi
0
0
szavazat


2 HozzászólásGuest
2011. aug. 25. (3 441 napja)
Kedves László!Köszönöm a tájékoztatást.
Guest
2011. aug. 25. (3 442 napja)
Kedves Erzsébet!
A kérdés összetett, és bonyolult, de megpróbálok egyszerűen válaszolni. Nincs olyan szer, aminek a folyamatos használata ne járna valamilyen rezisztencia, avagy perzselési, ne adj Isten élettani kockázattal!
Minél speciálisabbak a hatóanyagok, annál nagyobb a rezisztencia kialakulásának a valószínűsége! Nem véletlen, hogy a legegyszerűbb és évszázadok óta használt készítmények (Pl. réz, kén) még mindig működnek, és az új, csodaszernek beharangozott termékek sorra esnek ki a forgalomból. Mindemellett az is igaz, hogy a humán toxikológiai kritériumok is egyre szigorúbbak, és sok szer kivonásának ez az oka, és nem a hatáscsökkenés.
Ugyan táblázatom erről nincs, így hirtelen, néhány sorban felvázolnám, hogy mi mire való (nagyon egyszerűsítve, amibe a vájtabb szemű növényvédősök akár több kötözködési pontot is találhatnak):
Réz termékek: (pl. Cuproxat, Champion, stb.) lisztharmat típusú gombákon kívül szinte minden más gomba, illetve baktériumos betegségek ellen hatékonyak, elsősorban PREVENTÍVEN, mint minden kontakt hatású szer!(nem szívódnak fel a növény belső részeibe, azaz a már bejutott kórokozók ellen nincs hatásuk!)
Kén készítmények: (Cosavet, Thiovit, stb.) lisztharmat ellen jók, és nem mellékesen jelentős atkaölő mellékhatással bírnak! Ezek is kontaktok, tehát főleg megelőzésre, illetve a felszívódó típusú szerek kiegészítője ként alkalmazandók.
Olajok: Nagyon hatékony rovar elleni szerek, elsősorban a lemosó permetezéseknél a gyümölcsösökben, ugyanis "befullasztják" azaz tényleges vegyszerhatás nélkül ölik a tetveket, atkákat, viszont nagy a perzselési veszély, emiatt folyamatosan nem használhatóak, hiszen a növény lombozatát is károsíthatják (ez egyben válasz is az olajos rézkén használatára!)
Mankocebek: (Indofil, Dithane, stb.) Szintén általános kontakt gombaölők, (réz pótlónak is hívhatnánk, hogy csökkentsük a rézterhelést, mert a túlzott réz használat a levélszövetek öregedéséhez, törpüléshez vezethet) lisztharmaton kívül minden jelentősebb gomba ellen jók, szintén preventíve!

Na innen bonyolultabb, mert a már bejutott fertőzések ellen speciális felszívódó gombaölőszerek használhatóak (ha jót akar magának valaki, akkor a fent említett kontaktokkal kombinálva) amik közül a legtöbb I-es vagy II-es besorolású, azaz csak szakmérnöki engedéllyel, illetve zöld könyves szakvizsgával beszerezhető, vagyis házikerti felhasználásra elérhetetlenek (már csak a nagy kiszerelési egységeik miatt is!)
Őszintén szólva, néha egyszerűbb a "háziembernek" és "asszonynak" megkérdezni egy hozzáértőt, mert könnyen félrekezelheti a növényeit nem kis pénzekért!

Néhány jó és szabad forgalmú szer:
Acrobat MZ: peronoszpóra, fitoftóra, alternária
Teldor: szürkepenész, monília, (fehérpenész?)
Topas: monília, lisztharmat, gnomónia, varasodás
Topsin-M: lisztharmat, monília, varasodás, cerskopóra, brumeriella, botritis (az összesre pici fenntartással!)

Rovarölőkbe nem szívesen megyek bele, itt rengeteg az ajánlat, sok a sikertelenség, még a tapasztaltabb termelőknél is, ugyanis a körülmények döntően befolyásolják a hatásmechanizmust, itt tényleg nem lehet sablonokról, tuti szerekről beszélni! A hőmérséklet, páraviszonyok, eldönthetik, hogy egy egyébként tökéletes szer tud-e dolgozni, vagy nem!
Ha valami kimaradt, várom a kérdéseket, de mivel alkalmazott szaktanácsadó vagyok, senki ne várjon "csodákat", ne adj Isten nem engedélyezett lehetőségeket tőlem a hírhálón! Magánemberként, és immáron 25 kertészkedő emberként, szívesen várom a kényesebb kérdéseket is személyesen, avagy telefonon.
Varga LászlóKérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.