szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

2 gyerek 1 szoba 2 élettér

Scheftsik Tamás, 2013. aug. 13.


Amikor kicsi a hely, de sok a gyerek, akkor bizony nincs meg az a luxusunk, hogy minden apróságnak saját szobája lehessen. Ekkor kompromisszumokat kell kötni, és egy olyan életteret kialakítani, amiben a két gyerek együtt is kényelmesen elfér úgy, hogy közben mindenkinek meglegyen a saját tere. Ez nem könnyű, de nem is lehetetlen.

2 gyerek 1 szoba 2 élettér

Gond?

Amikor két gyerek egy szobába kényszerül, annak megvannak a maga előnyei, és persze a hátrányai is. nem ez a legszerencsésebb helyzet, mivel jó, ha a kicsi meg tudja a szokni azt, hogy olykor egyedül van. Viszont az is tény, hogy az éjszakai alvással, és a félelemmel kevesebb gondja lesz (kivéve, ha pont a testvére az, aki riogatja, hiszen ez is előfordulhat). Alapvetően nem sínyli meg egy gyerek sem ezt a helyzetet, ezért emiatt ne legyenek álmatlan éjszakáik. Nem lesz gond az önállóságukkal sem, bár tény, hogy jobban vágynak majd a társaságra, mint külön szobában felcseperedett társaik.

Fontos a személyes tér

Ahhoz, hogy a gyerek ne azt érezze, hogy nincs egy zug sem, ahova elvonulhat, ügyesen kell a szobát kialakítani. A lényeg az lenne, hogy a lurkók a közös térben is megtalálják a maguk igényeit, és személyes részleteit. Ez nem annyira nehéz, mint elsőre hangzik. Sokszor bőven elég az is, ha külön íróasztallal számol a szülő, esetleg egy nagyobb babzsákfotellel, amibe a gyerek „elbújhat”. Kellenek a személyes terek, az olyan lehetőségek, ami csak az övé, ettől pedig nem fogja magát rosszul érezni, összezárva és folyamatosan a figyelem középpontjában.

2 ízlés 1 szoba

Amivel komolyan meggyűlhet a bajunk, az az, hogy hogyan tudunk egyetlen szobáéban két külön egyéniségnek is megfelelni. Ez nem egyszerű feladat, de egy kis odafigyeléssel megvalósítható. Az sajnos ritkán járható út, hogy nemes egyszerűséggel megfelezzük a szobát, hiszen ezzel nem csak a teret fogjuk összenyomni, hanem idétlen is lesz az összhatás, és az nem igazán személyes tér megvalósítás, ha a szoba fele az enyém, a másik meg a másiké. Sokkal célravezetőbb, ha valamiféle összmunkára törekszünk. Ehhez pedig a legegyszerűbb, ha bevonjuk a gyerekeket is. had rajzoljanak és válogassanak a színek közül kedvükre. Hogy lesz egy kis marakodás, az biztos, de a végeredménnyel mindketten elégedettek lesznek, és így egyikük akarata sem marad alul a másikkal szemben.

Tipp

Ahhoz, hogy ne szakadjunk bele a bútorok tologatásába, és ne kelljen ötször átfesteni a szobát, nem árt, ha egy kicsit előre is gondolkozunk. Fogjunk egy rajzlapot, és adjunk egyet – egyet a gyerekeknek is. kérjük meg őket, hogy használják azokat a színeket, amiket a szobába szeretnének, és rajzoljanak valamit, amit szívesen viszontlátnának. Azután a mi feladatunk az, hogy a szoba adottságaihoz méltóan összefésüljük az elképzeléseket egy olyan formára, ami nem csak tükrözi a gyerekek ízlését, hanem harmonikusak is. ráadásul így elkerülhetjük a vitát, hogy az egyik több dolgot tehetett ki a falra, vagy festhetett le, mint a másik. A tervezés a kicsiké, a tisztázás és a kivitelezés, vagyis a munka nagyja pedig természetesen ránk marad.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!