szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Modern megoldás a legkisebb helyiségben: a rejtett öblítő-tartályokról

Szépzöld, 2011. okt. 03.


Forrás: www.epitinfo.hu  Több évtizeden keresztül megszokott volt, hogy a toalettek szerelésekor az öblítő tartály falon kívülre került. Napjainkban, egy modern kialakítású WC-helyiségben egyre gyakrabban találkozhatunk a falsík mögé telepített tartályokkal. Alábbi cikkünkben most ezt a szerelési módozatot mutatjuk be olvasóinknak.

Modern megoldás a legkisebb helyiségben: a rejtett öblítő-tartályokról

Bizonyára sok lakástulajdonosnak okoz fejtörést, hogy az amúgy is kis alapterületű, szűkös mellékhelyiséget - a funkcionalitáson túlmutatva - elegáns kivitelezésű, modern, kényelmes térré varázsolja. A WC-csésze felett kiemelkedő tartály azonban megtöri a fal síkját, sokat elvesz a térből. Emiatt született meg az a megoldás, mely szerint az öblítő tartály kerüljön a fal mögé, azaz maradjon rejtve. Kizárólag a nyomólapok azok, amelyek látszanak, de síkjuk nem emelkedik ki a falból.


Amennyiben hagyományos, külső tartályunkat le szeretnénk cserélni, érdemes legondolkodnunk a rejtett megoldáson. Mindenképpen nagyobb lakásfelújítás, korszerűsítés, bővítés alkalmával érdemes a WC-helyiség átalakítását, tartály-cseréjét megkezdeni. A keret igen erős, rozsdamentes acél anyaga lehetővé teszi, hogy akár egy falra erősíthető WC-csészét is meg tudjon tartani. Attól függően, hogy álló vagy falra szerelt WC-csészénk van, a takaró- falazás vastagsága 8-20 cm között változhat. A falsík mögötti tartályok űrtartalma általában 6-7,5 liter. A víztakarékosság jegyében azonban már a legtöbb gyártó kétmennyiséges (két gombos) nyomólapot készít.


A rejtett, falba süllyesztett öblítő-tartályos szerelési megoldás azonban csak hátsó kiömlésű WC-csészék esetén alkalmazható. Az öblítő tartály és a hozzá kapcsolódó szerelvények egy acél tartókeretben helyezkednek el, melyet a falra kell rögzíteni. A keretben lévő tartály és az öblítő mechanizmust működtető, nyomógombok ilyen módon egységet alkotnak.


Az egységes szerkezetű keretet falmélyedésbe, vagy utólag kialakított előfal mögé is könnyen behelyezhetjük, melyből már csak a csőkiállások és a csészét rögzítő csavarok emelkednek ki. Az öblítőtartályt – gyártótól függően – többféle burkolólap takarhatja. Az öblítőtartály pedig kiválóan hő-, víz- és hang szigetelt, a víz-utántöltés így alig észrevehető. Az öblítőtartályok rendkívül ritkán hibásodnak meg. Legtöbbször néhány év múltán azonban a töltő szelep felakadása, zárási elégtelensége - a túltöltésből adódóan - folyamatos szivárgást okozhat, amely jelentősen megnövelheti a víz- és csatornaszámla összegét. A hibát többnyire a vízkőlerakódások miatt felakadó záró-szelep okozza, mert nem képes teljesen elzárni a beömlő vizet.


A gyakran előforduló, kisebb hibák könnyen és gyorsan orvosolhatók a falsík mögé rejtett öblítőtartályok esetében is, ha a lerakódásoktól gondosan letisztítjuk a töltőszelep mozgó alkatrészeit, a felfogó csapjait és a szelepülést is. Sokan gondolják, hogy a fal mögötti tartályos esetében a hibaelhárítás nem nehezebb, mint a hagyományos, fal előtti megoldásoknál. A nyomólap mögött ugyanis megfelelő méretű szerelőnyílás helyezkedik el, melyen keresztül elvégezhetők a tisztítási munkálatok, az alkatrész-csere, vagy javítás is.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!