szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

elő kert

telekné kopornyik zsuzsanna     4 557 napja     3902 megtekintés
Segítséget szeretnék kérni, hogy mit ültessek ebbe a kicsi elő kertbe? Várom az ötleteket.
Segítséget szeretnék kérni, hogy mit ültessek ebbe a kicsi elő kertbe? Várom az ötleteket.
0
0
szavazat


2 HozzászólásNagy Mihály
2009. márc. 29. (4 557 napja)

Kedves Zsuzsa

A fénykép alapján ez a terület kb. 1,6x3 m-es lehet.Az első lépés a csapadékvíz elvezetése. Én franciaárkot szoktam készíteni. Ássanak egy 50 cm széles, 1 m mély, 1 m hosszú gödröt abba a sarokba, ahol a csatornakiömlés van. Ebbe betontörmeléket,vagy ZST-25 falazóblokkot kell rakni a terepszint alá 5 cm-ig. Az ilyen pici kerteket örökzöldekkel szoktam beültetni. A következő növényeket javaslom:

Picea glauca ,Conica, /cukorsüvegfenyő/   Helyigény: l m2

Thuja occ.,Danica, /gömbtuja/                        "        0,5 m2

Juniperus horizontalis ,Glauca, /kúszóboróka/  "        1 m2

Pinus mugo ,Pumillio, /törpefenyő/                   "        1 m2

Taxus baccata ,Fastigiata, /oszlopos tiszafa/    "         1 m2

Juniperus squmata ,Blue star, /boróka/           "          0,5 m2

Cotoneaster dammeri ,Streibs Findling, /szőnyegmadárbirs/   0,3 m2

A területet fehér geotextiliával kell leteríteni.A növényeket kirakjuk, a cserép alatt ollóval kivágjuk a geotextiliát, majd beültetjük. Ezután 5-12 cm frakciójú fehér dolomittal /zúzottkő/ 5 cm vastagságban megszórjuk.

Több ilyen előkertet építettem már, nagyon dekoratív. Természetesen ahol nagyobb hely volt, oda tudtam más, nagyobbra növényeket is ültetni. Egy 60 m2-es kertben is mutatós a fehér dolomit.

Bényeiné
2009. márc. 28. (4 558 napja)

Kedves Zsuzsanna!

Néhány információ szükséges a tanácsadáshoz, pl. hogy mikor süti a nap ezt a helyet, mennyi a földréteg mélysége, a föld minőségét is jó lenne tudni. Ezek fontos szempontok a növényválasztásnál, még akkor is ha pici a terület vagy még inkább, hiszen jó lenne a lehető legjobban kihasználni és széppé tenni a bejárat környékét.

Egy ilyen kis előkertet a legjobb néhány olyan évelővel beültetni, amelyek lassan nőnek, sokáig megférnek ezen a helyen és nem túl kényesek. Ha megírod az adottságokat, akkor bővebben adok tippeket növényekkel kapcsolatban. Üdv.Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.