szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

3 bogyós finomság az erkélyre

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 09.


Sokan küzdenek azzal közelről sem megoldhatatlan problémával, hogy nem igazán képesek friss gyümölcsökhöz jutni. Ennek oka, hogy a városban, egy lakásban élnek, így a kert nyújtotta megnyugtató környezetről kénytelenek lemondani.

3 bogyós finomság az erkélyre

A boltban kapható gyümölcsök többsége finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után. A piacon beszerezhetőekkel már sokkal jobb a helyzet, de még ekkor sincs meg bennünk az az érzés, hogy igen, ezt most szedtem a bokorról. Szerencsére az olyan apróságok, mint ahogy az embernek nincsen kertje, nem állhatnak az utunkba, ha igazán szeretnénk friss gyümölcsöket szüretelni.

 

Eper

 

talán azegyik legnépszerűbb, és legfinomabb gyümölcs az eper. Ráadásul minden gond nélkül lehet nevelni az erkélyen is. A legtöbb helyen ehhez zsebes cserepet ajánlanak, ami nagyon mutatós, de az igazat megvallva nem éppen olcsó. Tény, hogy ebben egyszerre több palántát is lehet nevelni, és a locsolásuk is egyszerűbb, de csak ezért nem kell beruházni egy ilyen tartóra. A legjobb talán az, ha futó verziót választunk. Ezután ezt lehet lógatni, vagy akár támasztékon futtatni, és más dolgunk nincs is, mint szüretelni a finomságokat. Arra érdemes figyelni, hogy az eper jó minőségű, vízáteresztő talajt szeret. Ha néhány kaviccsal összekeverjük a tiszta virágföldet, akkor számíthatunk rá, hogy a növény meghálálja majd a törődésünket.

 

Húsos som

 

nem a legismertebb és nem is a legédesebb gyümölcs, de vitamintartalma szinte utolérhetetlen. Elég helyigényes növény, mivel akár 4 méteresre is megnőhet, de csak kiültetve. A cserepes, vagy sokkal inkább dézsás nevelésnél ennél jóval kisebb lesz. Rendszeres karbantartást, metszést, és 2-3 évenként átültetést is igényel. Ilyenkor a gyökereit is meg lehet kurtítani egy kicsit. Gyümölcse amellett, hogy ízletes, lekvárnak és pálinkának is kitűnő. Ráadásul ha telepítünk belőle az erkélyünkre, akkor számíthatunk arra is, hogy repülő szépsége tömege kezdi majd látogatni kicsiny kertünket, mivel a som az egyik kedvenc csemegéjük, és látványuk, daluk ránk is jó hatással van.

 

Világszép.hu - Járjuk be a világot együtt!

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

 

Tarts velünk a Világszép.hu Facebook oldalára!

Legfrissebb poszt: Ritka pillanat: szurikáta alvós pózban

 

Kökény

 

aki szeretne egy igazi gyógyszertárat az erkélyén tudni, az ültessen kökényt. Mind a virága, mind pedig a gyümölcse gyógyhatású, és igazán nem igényes növény. Már kora tavasszal megörvendeztet minket fehér virágaival, mikor minden más még csak ébredezik a természetben. A bogyók egy kedvelt ital, a gin alapanyagául szolgálnak, de pálinka is főzhető belőlük, illetve magukban, nyersen, vagy lekvárként is fogyaszthatóak. A növény sajnos igencsak szúrós, ezért olyan zugot keressünk neki, ahol nem zavarja a napozásunkat. Ha egy kissé felkötjük az ágait, akkor ezzel nem lesz gondunk. Talajban nem válogatós, és remekül megvan félárnyékban is, de nem okoz neki gondot a tűző nap sem. Cserepes nevelésénél azonban figyeljünk arra, hogy a földje ne száradjon ki nagyon, mert az a növény végéhez vezethet.

 

Kapcsolódó cikk:

Termesszünk sövényként ribiszkét!


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia