szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

3 ételt vadító csodanövény

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 04.


Komló, kányazsombor és európai hárs – hogy mi a közös bennük? Elsősorban az, hogy méltánytalanul elfeledett alapanyagok, melyek a konyhában nagy szívességet tehetnek nekünk. Kápráztassuk el a családot új ízekkel!

3 ételt vadító csodanövény

1. Európai hárs

Két őshonos vad faj – a kis levelű Tilia cordata és a nagylevelű Tilia platyphyllos – keresztezéséből jött létre és manapság sokkal elterjedtebb, mint a másik kettő a Tilia europaea. A szlovákok jelképes nemzeti fája. Utak mentén, parkokban, templomkertekben, díszerdőkben található. 400 évig elélő, magas, lombhullató fa, természetes környezetben 40 méteresre is megnőhet. Törzse repedezett, sötétbarna, sarjadzó csomóktól dudoros. Levelei nagyok, szív alakúak, fényesek, fonákjukon az ér zúgok sárgásfehér szőrcsomójúak.

Virágai apró fürtökben nyílnak, aprók, illatosak, halványzöld murvalevél övezi őket. A kislevelűé felfelé állnak, a többié lelógó. Termésük kemény, barna bogyó. Június-júliusban virágzik: először a nagylevelű utána a kislevelű, végül az ezüst hárs. A termések augusztus-szeptemberben érnek.

Begyűjtés: a virágokat teljes nyílásban szedjük ollóval, vagy kézzel kíméletesen. A 19. században egy vegyész – Missa – csokoládé helyettesítőt állított elő: hársfa virágait és termését darálta össze. A csokoládéra távolról sem emlékeztetett, de érdekes édesség lett belőle. A levelek salátaként fogyaszthatók fiatalon. A virág forrázatát melegen, hársmézzel ízesítve használják izzasztó, köptető tulajdonságai miatt meghűléses állapotban. Nyálkaanyagokat, kevés illóolajat, jelentéktelen mennyiségű szaponint tartalmaz. Nyugtató hatású is, ha töményebbre készítik a teáját.

Tipp! Hárs ital és hárspezsgő

90 dkg frissen gyűjtött hársfavirágot, 50 dkg hársmézet, 2 db megmosott és felkarikázott citromot, 3 citrom kicsavart levét keverjük 10 liter lobogó forró vízzel. Lefedjük, majd a konyha kövére állítva lehűtjük. 24 óra múlva leszűrjük és üvegekbe töltve hideg helyre tesszük. Kellemes üdítő ital. Enyhébb változatban az előbbieket hideg vízzel is megpróbálhatjuk, ha nincs lehetőségünk a forralásra, így előfordulhat, hogy erjedésnek indul. Ne öntsük ki, hiszen finom hárspezsgőt ihatunk.

2. Komló

Bokros területeken, ártéri erdőkben, kerítések aljában vagy rájuk felfutva él, gyakori egész Európában. Kétlaki kúszónövény, magassága elérheti a 3-6 méter. Levelei hosszú nyelűek, fogazottak, ujjasan 5-5 tagúak. A terméstoboz hónaljában lévő mirigyekben aranysárga pornemű lupulint termel. Található a gyantájában humulon, lupulon és más fluroglucin származék, melyek elpusztítják az élelmet tönkretevő baktériumokat. Gyökere több méterre is lehatol.

Gyógyhatása: nyugtató hatású. A fiatal növényeket és hajtásokat májusig gyűjthetjük. A fiatal hajtások apróra vágva kellemes adalékai a tavaszi salátáknak. Vajban párolva levesekhez adhatók. Tofu rántottába is keverhetjük.

Tipp! Komlóhajtás spárga módon

50 dkg megtisztított, 15 cm-es, hajtást áztassunk sós vízben 1 órán át. Csöpögtessük le, néhány percre dobjuk forrásban lévő vízbe. Nem kell túl puhára főzni. Olíva olajjal tálalhatjuk. Kellemes hozzá a burgonyapüré. Tálaljunk hozzá salátát csírákkal.

3. Kányazsombor

A Alliaria petiolata egész Európában elterjedt. Kerítések tövében, utak mentén, ritkás erdőkben gyakori. Lehet egynyári vagy kétnyári, akár 70 cm-re is megnőhet. Levelei üde zöldek, enyhén fogazottak. Virágai aprók, ragyogóan fehérek, négyszirmúak. Áprilistól júniusig nyílnak, termései sokmagvú becők.

Gyógyhatása: emésztést javító és antibiotikus hatású. A népi gyógyászatban légúti panaszok enyhítésére és vértisztítóként használják. Jótékony hatású sebek borogatásakor és fogíny gyulladás elleni szájvíz használatakor. A növény zsenge leveleit már februárban is gyűjthetjük, ha enyhe a tél. Ha kétnyári és enyhe ősz következik, akkor gyakran jelennek meg rajta új, zsenge levelek szeptemberben és októberben. Egy példányról csak 1-2 levelet gyűjtsünk. A megmosott leveleket vékonyra vágva salátákhoz keverjük.

Tipp! Kányazsombor mártás

Kora tavasszal gyűjtött kányazsombor leveleket, galagonya rügyeket, kevés borsmentát keverjünk össze tárkonyecettel, 1-2 evőkanál stavia teával, így salátaként is fogyasztható, de turmixolva mártást készíthetünk belőle. Tofu kockákkal keverve fogyaszthatjuk. Az angolok a 17. században sózott hallal fogyasztották, Wales-ben pedig hering kísérője volt.

Kapcsolódó cikk:

Kísérletezz a malájok kedvenc zöldségével!

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia