szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

3 japán szépség a kertben

Scheftsik Tamás, 2013. jún. 14.


A tematikus kertberendezés nem a legnépszerűbb a hobbykertészek között. Ennek talán az az oka, hogy ebben az esetben igencsak korlátozottak a lehetőségeink, hiszen nem minden növény, illetve nem minden kerti megoldás illeszkedik a kitalált tematikához. Ám mint minden esetben, itt is vannak kiskapuk. Nem kell, hogy tökéletesen leutánozzunk egy adott elképzelést, hanem annak finom alakításával is létrehozhatunk csodálatos kerteket.

3 japán szépség a kertben

A japánkert igen nagy népszerűségnek örvend. Ez nem is csoda, hiszen a nyugalom és a harmónia elkerülhetetlenül átjárja azokat, akik egy ilyen szépségben ücsörögnek egy keveset. A kialakítása, és főleg a fenntartása azonban már koránt sem olyan egyszerű, mint az elsőre tűnik. A homokban egy idő után megjelennek a gazok, ahol pedig csak a gereblye által hagyott árkoknak lenne helyük (ha a környéken macskák is vannak, akkor ráadásul a nem kívánt növényeknél rosszabb dolgok is landolhatnak féltett kertünkben) a kerti tavat sem éppen egyszerű karbantartani, valamit a kiültetett, gondosan válogatott növényekkel is lehetnek gondok.

 

De mi van akkor, ha csupán néhány jellegzetes virágot tartunk meg, és ezzel alakítjuk ki a saját elképzeléseink szerint a kertet? Hiszen választék van bőven, már ami a japán szépségeket illeti. Ezek közül itt van három olyan, amelyekkel nem lehet mellényúlni.

 

Japán juhar

 

A savas kémhatású, agyagos, homokos talajt kedvelő díszfa nem nő túl magasra, 3-4 méternél jellemzően megáll. Ez pedig lehetővé teszi, hogy az elképesztően kecses fa a legszebb pompáját mutathassa felék. A lombkorona ágai nem vastagodnak meg túlzottan, ennek köszönhetően a juhar megjelenésében mindig van valami könnyed. A levelei által képviselt színkavalkád pedig önmagáért beszél. A vérvörös díszekkel telezsúfolt fa ősszel is csodaszép, amikor a fa zöldbe fordul, vagy éppen a zöld verzió alakul át sárgává, vagy pirossá a hónapok előrehaladtával. Gondozást igényel, nem lehet csak úgy kiültetni, és megfeledkezni róla, ám ezt a gondoskodást sokszorosan meghálálja igen magas díszértékével.

 

Japánbirs

 

Ez a bokor sokak számára nem ismeretlen, hiszen itthon is kedvelt fajta. Ez talán annak köszönhető, hogy tavasszal viaszos fényű virágaiban gyönyörködhetünk, majd a nyár folyamán a terméseivel ajándékozza meg a kertszerető embereket. Az igaz, hogy ezek a kis birsalmák nem éppen kellemes ízűek, ám az tagadhatatlan, hogy az illatuk elképesztően kellemes, és a lakásban elszórva tökéletesen megédesítik annak levegőjét is. Jó vízellátású, tápanyagdús talajt igényel, és napos, vagy félárnyékos fekvést.

 

Csüngő japán díszcseresznye

 

Ki ne látott volna képeket a sakura ünnepről, amikor a díszcseresznyék sorra ontják virágaikat az alattuk elsétáló emberekre. Gyönyörűek, bár tény, hogy nem éppen aprócska fák. De a természet – és az ügyes kertészek – mindenre talál megoldást, így megalkotta a csüngő verziót. A 3-5 méter magas fa ágai ívesen a földig hajolnak, amiket április – májusban ellepnek a 3 centis virágok. Magában is csodálatos látvány, ám az igaz, hogy akkor a legszebb, amikor rózsaszínbe öltözik. Tápanyagdús, mélyrétegű talajt kedvel, és érdemes arra is figyelni, hogy amit a közelébe ültetünk – a lelógó ágak miatt – nem nagyon kap majd napot.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia