szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

3 örökzöld fa a lakásban

Scheftsik Tamás, 2012. febr. 02.


A lakás virágaiban az a legjobb, hogy télen is szít csempésznek a szürke hétköznapokba. Egyetlen apró különbség van csupán a kert és a szoba között a növények szempontjából, hogy utóbbiban csak nagyon ritkán találkozhatunk fákkal. Ez a probléma azonban nagyon gyorsan orvosolható. Ráadásul egész évben gyönyörködhetünk az örökké zöldellő levelekben.

 

3 örökzöld fa a lakásban

Szobafenyő

Napjainkban egyre kedveltebb szobai díszfa ez a fenyőféle. A kert vagy erdei rokonaihoz mérten bizony ez a fajta erősen igényli a törődést és az odafigyelést. Bár kinézetre szinte semmiben nem különbözik azoktól - hiszen mint minden fenyőnek, tűlevelei vannak- mégis sokkal érzékenyebb. Ha igazán szép fát akarunk nevelni, akkor óvjuk a tűző naptól és a melegtől. Egyiket sem kedveli. A fényt vagy a félárnyékot, valamint a megfelelő páratartalmat azonban meghálálja. Tavasztól őszig rendszeresen öntözni kell. Figyeljünk, hogy ne száradjon ki a talaja, mert annak a következménye felkopaszodás, vagy teljes pusztulás lehet. Mivel a magas páratartalmat kedveli, ezért biztosan meghálálja, ha a leveleit vízzel lepermetezzük az öntözések alkalmával. Nem éppen egy könnyen tartható lakótárs, de délceg megjelenésével bizonyosan a lakás egyik legszebb dísze lesz.

 

Citromfa

Nem kell megijedni, bár igazi zamatos és lédús gyümölcsöt nem várhatunk tőle, a citromfát itthon is remekül lehet nevelni. Ez az örökzöld szépség még csak nem is igényel nagyobb odafigyelést. Mivel eredeti hazája Kelet-India, ezért szereti a fényt és a meleget. Egyik szembeszökő különlegessége, hogy minden „fázis” egyszerre megtalálható a növényen. Vagyis a bimbók, virágok, zöld és sárga, érett termések egyaránt. Ahhoz, hogy a legszebb formát, és a legdúsabb virágpompát érjük el, a fát vissza kell metszeni. A 6-7 leveles hajtásokat a 3.-4. levélig kell visszavágni, majd a kibújt hajtásokkal is ugyanígy kell eljárni.

A megfelelő körülmények között, és egy kis segítséggel, még élvezhető gyümölcsöket is hozhat. Ehhez azonban be kell oltani 1-2 éves korában. Kényes művelet, csak tökéletes minőségű anyagokkal és eszközökkel dolgozzunk. Ha minden jól ment, akkor élvezhetjük a saját, savanyú gyümölcsünket.

 

Bonsai

Az egyik legnehezebben tartható szobanövény. Vagy mégsem? Vannak olyan aprónak nevelt fafajok, melyek a mi éghajlatunkon remekül érzik magukat, így az ilyen tartásnál sem kell óránként rájuk nézni, és háromszor forralt és lehűtött vízzel öntözni. A fenyőfélék közül több is kitűnő bonsai alap lehet. Semleges, vagy enyhén lúgos talajba ültessük őket és állítsuk a közvetlen napfényre. Kedvelik a szárazságot, ezért a locsolást ne vigyük túlzásba, mert a tűlevelek besárgulnak. Vízpermetet nem igényel, metszését viszont rendszeresen el kell végezni, hogy a kívánt méretben és formában tarthassuk. Az hogy melyik ez a nagyság, az már ránk van bízva. Egy 20-25 centis darab is nagyon impozáns, ám ha a hely és a lehetőségek engedik, nyugodtan neveljünk akár 80-90 centis csodákat is.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia