szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

3 ötlet függőkertekhez

Scheftsik Tamás, 2012. márc. 07.


Már az ókorban is ismert kertészeti megoldás volt a függőkert. Gondoljunk csak Szemirámisz függőkertjére Babilonban, melyet Nabukodonozor építtetett felesége számára, hogy a távoli vidékről érkezett Szemirámisz honvágyát enyhítse a hegyvidéki tájat utánozó függőkertekkel.

Csodálatos megoldás, nem véletlenül került be a világ hét csodája közé.

3 ötlet függőkertekhez

Szemirámisz persze még nem igazán a mai értelemben vett függőkerteket láthatta, de funkcióját tekintve sem ugyanazt szerették volna elérni, mint mi. Az ilyen zöldterületekben az a legjobb, hogy amellett, hogy látványosak, egy lakótelepi lakásban is tökéletesen kivitelezhetőek, nem kell hozzájuk nagy tér.

 

A klasszikus függőkertek kialakításához szükségünk lesz egy teherbírókampóra a plafonban, valamint 40-50 cm átmérőjű, lehetőleg fonott drótkosárra. Ennek az az oka, hogy viszonylag kis felületen kell megtartani egy elég nagy súlyt. Ha függőkertet építünk ezt nem szabad elfelejteni. Ha a cserép nagyon súlyos, vagy a belekerült föld nagyon nehéz, akkor megvan az esélye, hogy a kampó kiszakad, és függőkertünk az enyészeté lesz. Tehát különös figyelemmel kell lenni, hogy a szerkezet könnyű legyen. Persze, ha a felfüggesztés erősebb, nagyobb terhelést is helyezhetünk rá.

 

A föld kiválasztásánál érdemes tőzeges variációt keresni, mert ennek jó a vízmegtartó képessége. A beültetésnél, ahhoz hogy igazán látványos eredményt kapjunk, dolgozzunk sok csüngő és futónövénnyel, melyek még misztikusabbá és lenyűgözővé teszik a kompozíciót. A lakások tökéletes kiegészítője lehet, akár a teraszon építünk egyet, akár egy nagyobb belmagasságú térdíszítését oldjuk meg vele.

 

Ötletesen

 

A függőkertekben az a jó, hogy szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Tehát nem csak zöld növényekből készülhet, hanem virágzó csodákból, de akár zöldségekből is. Ezzel ugrásszerűen növelhető a konyhakertek területe anélkül, hogy a kert többi szépségétől vennénk el a helyet, vagy a teraszunkat feláldoznánk az ügy érdekében. Ha esztétikai kertet akarunk létrehozni, azt tartsuk szem előtt, hogy nem lesz olyan rálátásunk a területre, mint azt megszoktuk. Ez azt jelenti, hogy hiába ültetünk a cserép közepébe gyönyörű árvácskát, a szélére pedig csüngő oroszlánszájat, az apróbb termetű virágot egyszerűen nem fogjuk látni. Először mérjük ki, hova szeretnénk lógatni a kertünket, azután nézzük meg, mekkora a rálátásunk. Ez alapján már tudunk olyan növényeket válogatni, melyek elég nagyok ahhoz, hogy érvényesüljenek is a nem mindennapi megoldásban.

 

Tovább fokozhatjuk a függőkertünk ámulatba ejtő megjelenését, ha egy picit változtatunk a hagyományos ültetésen. Ezzel ugyan nem lesz egybefüggő a kertünk, de mindenképpen látványos eredmény érhetünk el. Fogjuk egy szokványos cserepet, melyen alul egy lyuk van. Az aljára tegyünk hálót, hogy a beletöltött föld ne szóródjon ki. Ezután foguk a palántát és ültessük be a lyukba. Igen, alulra, a háló határolta területre. A növényünk így is vígan fog növekedni, és olyan virágokat is „csüngővé” varázsolhatunk, amelyek nagyon távol állnak attól.

 

Szemét?

 

Sokszor olyan dolgokat dobálunk a kukába, melyekről nem is gondolnánk, hogy remekül használhatóak a kreatív kert-megoldásokhoz. Vegyük például a pet-palackokat. Ha levágjuk az aljukat és egy kevés földet teszünk beléjük, tökéletes cserepeket készíthetünk. Ha pedig nem csak egy palackot használunk, akkor egymás fölé helyezve egész rendszert alkothatunk belőlük. Ennek az az előnye is megvan, hogy ha a kupakot sem hagyjuk fent, akkor elég csak a kert legfelső tagját alaposan belocsolni, a víz szép lassan eljut az alsó régiókhoz is.

 

Kapcsolódó cikk:

Pompázó erkélyek

Tavaszvárás

Víz kertje

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!