3 téli zöldség a jó egészségért
Scheftsik Tamás, 2011. dec. 12.
A téli időszak természetesen nem a zöldségszüret ideje. Ilyenkor a természet alszik, pihen. De a vitamin-utánpótlásra szükségünk van, hiszen télen egyébként is sebezhetőbb az immunrendszerünk.
Ebben az időszakban érdemes olyan zöldségeket fogyasztani, amik jól bírják a hideget. Persze napjainkban folyamatosan lehet kapni minden élelmiszert, de ezeknek nem olyan a vitamintartalma, mint egyébként.

Kelbimbó
Sokak számára nem kifejezetten kedvenc ez a növény. Pedig jól elkészítve kifejezetten finom, és nem elhanyagolható az a tény sem, hogy erős támogatást nyújt az egészségünknek. Ez az apró, káposztaszerű zöldség kifejezetten ajánlott azoknak, akik hajlamosak a gyomorfekélyre. Amikor elfogyasztjuk, pusztítani kezdi a szervezetünkben a Helicobacter pylorit nevű kórokozót, amely felelős a betegség kialakulásáért. Másrészt a kelbimbó jótékony hatást gyakorol a májra is.
A benne megtalálható szulfafarán nevű anyag fokozza azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek segítségével történik a méreganyagok kiválasztása. Ezzel nem csak a mindennapi immuntámogatást érhetjük el, hanem segít elkerülni a daganatos betegségek kialakulását is. És nem utolsó sorban a kelbimbó azon kevés zöldségek egyike, melyeknek még jót is tesz a hideg. Hatására ugyanis a termésekben megnő a cukortartalom, ezért még ízletesebbek lesznek.
Brokkoli
Szintén egy mellőzött zöldség, pedig a kelbimbóhoz hasonlóan nagyon sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Hathatós segítséget nyújt a rákos daganatok elkerülésében a benne található izotiocianát-nak köszönhetően. Sőt, nem csak a megelőzésben van fontos szerepe. A brokkoli ugyanis elősegíti a májban azon fehérjék termelését, melyek pusztítják a kórosan burjánzó sejteket.
A másik nagyon pozitív tulajdonsága, hogy rengeteg kalcium található benne. Ennek segítségével elkerülhető az oszteoporozis, vagyis a csontritkulás, amely hazánkban minden harmadik olyan hölgyet érint, aki már átesett a klimaxon. Ráadásul a tejtermékekkel ellentétben nem tartalmaz zsírt, így egy esetleges diétába is könnyebben beépíthető. Magas C-vitamin és folsav tartalma azonban a főzés következtében erősen csökken, ezért inkább gőz fölött puhítsuk meg.
Sütőtök
Kifejezetten jellemző a téli időszakra. Mind az illata, mind pedig az íze a karácsony hangulatát idézi, és persze nem utolsó sorban a szív számára is hathatós védelmet nyújt. Hazánk vezető helyen van a szív és érrendszeri megbetegedések számát tekintve. A sütőtök remek B6-vitamin forrás, mely ezekre a gondokra jó hatással van. Káliumban is igen gazdag, mely a megfelelő vérnyomásért felel, valamint a zöldség javítja a közérzetet is a benne lévő tiaminnak köszönhetően.
A téli időszak megpróbáltatásoknak teszi ki a szervezetünket. Ám ha megkérdezzük nagyanyáinkat, hogy mivel védekeztek régen, akkor láthatjuk, hogy a megfelelő táplálkozás sokat javít a helyzeten. Ne zárjuk ki ezeket a zöldségeket az étrendünkből, csak, mert mindent lehet kapni ilyenkor is. A változatosan és megfelelően fogyasztott ételekkel rengeteg problémát megelőzhetünk, így a gyógyszertárakat sem kell majd olyan sűrűn látogatnunk.
Kapcsolódó cikk:
Zöldség és gyümölcs téli tárolása
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22