szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

3 tipp a biztonságos gyerekszobához

Scheftsik Tamás, 2012. jan. 05.


Előzménye: Alvás a magasban  Amikor a gyerekszobát alakítjuk ki, rengeteg problémával kerülünk szembe. Amikor pedig végre sikerül berendezni a helyiséget, akkor kezdődik az igazi idegeskedés, hogy mit felejtettünk el, mi lesz az a részlet, amivel a gyerekünk kikerüli az összes óvintézkedésünket. Íme néhány tipp, hogy egy kicsit biztonságosabban érezhessük magunkat, amikor csemeténket egyedül hagyjuk a szobájában.

3 tipp a biztonságos gyerekszobához

Bútorvédők

 

Nem egyszerű feladat olyan bútorokat találni, melyek elősegítik, hogy a csemeténk lehetőleg ne törje össze magát. Kétségbe esni nem kell, megoldást kínálkozik a problémára, nem is egy. Amikor a berendezést válogatjuk össze a szobába, akkor gondolkodjunk előre. Rengeteg olyan, kifejezetten gyerekszobába szánt bútort találhatunk, melynek kialakításánál arra törekedtek, hogy a gyerekek kissé koordinálatlan mozgásából adódó baleseteket elkerülhessék. Nincsenek éles felületek, törékeny részek, sarkok. Amennyiben pénztárcánk nem engedi az ilyen bútorok beszerzését, esetleg „hozott anyagból” dolgozunk, akkor is van lehetőség a maximális biztonság elérésére. Puha műanyagból felszerelhetünk olyan alkalmatosságokat, melyek eltűntetik a veszélyes kiszögelléseket gyakorlatilag bármilyen berendezési tárgyról. Nem szabad megfeledkezni a nyitható bútorokról sem. Itt is két féle megoldás kínálkozik. Az egyik, hogy teljesen megakadályozzuk a lurkók számára, hogy nyitogassanak, melyet egy szintén műanyagból készült pántokkal érhetünk el. A másik, hogy a nyitható felületekre felszerelünk olyan hidraulikát, mely nem engedi az adott ajtót vagy fiókot becsapni vagy becsapódni, ezzel megóvva a kicsik kezét a sérülésektől.

 

Festék

 

Amikor a gyerekszobát kifestjük, vagy tapétázzuk, szem előtt kell tartani, hogy olyan anyagokat használjunk, melyek nem penészednek és a lehető legkisebb a káros anyag kibocsátásuk. Napjainkban már léteznek úgynevezett bio festékek, melyeket a gyártók kifejezetten az apróságok birodalmába ajánlanak. Ezek természetes összetevőket tartalmaznak, ami a környezetre nézve is kevésbé megterhelő, nem is beszélve a kicsikről. Azt mindenki tudja, hogy előbb-utóbb elérkezik a pillanat, amikor a csemeténk hihetetlen késztetést érez arra, hogy megkóstoljon mindent, ami csak elérhető számára, legyen szó akár játékról, cipőről, szőnyegről vagy éppen a falról. Ezek a festékek sem alkalmasak emberi fogyasztásra, de mindenképpen kisebb kockázatot jelentenek a gyerekekre nézve, mint a vegyi anyagokban bővelkedő társaik. Ráadásul azt a kellemes tulajdonságot is magukban hordozzák, hogy könnyen tisztíthatóak, így a ronda foltokat vagy éppen az apró műalkotásokat is el tudjuk róluk tűntetni, ezzel szinte újjá varázsolva a gyerekbirodalmat.

 

Polcok, pakolófelületek, díszek

 

Nagy figyelmet kell fordítani arra is, hogy a pakolási felületeket hogyan helyezzük el, illetve mik kerülnek rájuk. Hogy szükség van rájuk az nem kérdés, de mi sem látnánk szívesen, ahogy a csemeténk a teljes polc tartalmát magára rántja, mert képes volt elérni. Tartsuk szem előtt, hogy a gyerekek szobájában nincs szükség olyan díszítő elemekre, melyekkel a lakás többi helyiségét tesszük hangulatossá. Hogy mindenképpen szeretnénk törékeny, esetleg nehéz vagy lenyelhető díszítő elemeket tenni a szobába, akkor azok helyét úgy válaszuk meg, hogy a kicsik még véletlenül se érhessék el. Ez nem azt jelenti, hogy 10 centivel feljebb rakjuk őket, mint a játékokat, mert a gyerekek találékonysága határtalan, ha arról van szó, hogy megszerezzenek valamit, ami számukra tiltott.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!