szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

3 virágmentő öntözési tipp utazáskor

Topor Erika, 2013. máj. 27.


Nyaraláskor mindig azon aggódik, hogy ki öntözze az otthon maradó növényeket? Most adunk pár ötletet, hogy a pihenés önfeledt legyen! Egy virágcserép talaja hamar kiszáradhat, nemcsak az erkélyen, hanem a lakásban is, ha a nyári kánikulában megfeledkezünk az öntözésről, vagy nem tudunk öntözni. Ez nyaraláskor okoz problémát, de már ennek az időnek vége. 

3 virágmentő öntözési tipp utazáskor

Kavicsot a cserép alá!


Helyezzünk apró szemű gyöngykavicsot a cserép alátétébe. A cserépbe viszont mielőtt beültetnénk a növényeket helyezzünk el egy vékony textildarabot úgy, hogy alul pár cm-nyi kilógjon belőle. A textildarab lényege, hogy a kavicsok közé érve felszívja a nedvességet, így itatva a cserépbe ültetett növény gyökereit. A pangó víz így nem jelent problémát, nem tudjuk túlöntözni a cserepet., mrt mindig annyi vizet fog felszívni, amennyire szükség van. Ha nagy alátétet választunk, akkro akár fél liter vizet is beletölthetünk, mely sok napra elegendő vizet jelent.


Mire jó a PET-palack?


A leggyakoribb, de kevésbé elegáns megoldás a fejjel lefelé fordított PET-palack. Főleg erkélyekre a nagy dézsákba, és ládákba ajánljuk. A másfél literes palackot teljesen megtölthetjük vízzel, majd fejjel lefelé állítsuk bele a talajba úgy, hogy a palack szája belefúródik a cserép talajába. A víz fokozatosan fogja átitatni a földet, így ezzel a megoldással is akár még egy hét is átvészelhető a mi mindennapi gondoskodásunk nélkül. Nagyobb dézsákba - 50-100 literesektől számítva már egy palack nem is lesz elég, oda nyugodtan 2-3 darabot is befordíthatunk egymáshoz képest háromszög alakban, hogy a víz ne egy pontból itassa a dézsa talaját, hanem egyenletesen.


Fürdőkádban ücsörögve


A fürdőkádas megoldás is sokak számára ismerős lehet, de egy hibát szinte maradéktalanul elkövetnek a lelkes hobbikertészek. A kádat megengedik vízzel és beleállítják a növényeket. Ezzel az a nagy probléma, hogy a cserepeket gyakorlatilag elmocsarasítjuk. Ebben a növények nem érzik jól magukat, berothadnak, és több kárt teszünk vele, mint amennyi hasznunk származik belőle.


Akkor mégis hogyan? A kádat béleljük ki felmosóronggyal, nem használt pólóval alulról. Majd nedvesítsük be a textileket annyira, hogy kissé tocsogjon rajtuk a víz, de ne lepje el őket. A rongyokra állítsuk rá a cserepeket (alátétek nélkül). A rongyokból felszívott nedvesség elegendő lesz arra, hogy a talaj átnedvesedjen, de a növény ne rothadjon ki. Ezzel a megoldással is akár egy hét is átvészelhető, attól függően, hogy milyen a fürdőszobai mikroklíma. Ha besüt az ablakon a Nap egész nap, akkor hamarabb száradnak meg a textilek, de ha rácsukjuk az ajtót, árnyékot csinálunk a helységben, akkor hosszabb ideig nedvesek maradnak a kádba fektetett rongydarabok és a növényeket is tovább táplálják vízzel.

 

Kapcsolódó cikk:

12 illatos tény - Aromaterápia kezdőknek

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!