szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Új tavasz, új tervekkel a kertben 2. rész

Mayerné Borics Erzsébet, 2012. márc. 19.


Előzmény: Új tavasz, új tervekkel a kertben

A gondolataim össze-vissza cikáztak a fejemben. Tények, történések, események, következmények. Valamennyien hozzásegítettek egy felismeréshez. Feltétlenül változtatnom kell a veteményezési és kertművelési szokásaimon.

Új tavasz, új tervekkel a kertben 2. rész

A földterület, melyen már hosszú évek óta a családi zöldség termelés folyik, időről – időre zsugorodott. Jelenleg kb. 2-szer 100 négyzetméternyi terület. Maximális kihasználtsággal üzemel.

 

Őszre terveztük a szerves trágyázást, de sajnos egy kis figyelmetlenség miatt lemaradtunk róla Nem tudtuk, hogy jó korán fel kell iratkozni a gazdánál, hogy nekünk is jusson az igaziból.
Nyáron észrevettem, hogy szikesedik a talaj. Legalább is valószínűsítettem, mert só foltokat vettem észre. A föld minősége is hagy némi kívánni valót maga után. Könnyen kiszáradt, és esőszegény időben a folyamatos locsolás és tápanyag utánpótlás nélkül talán nem is termett volna semmit. Az állandó öntözéstől pedig tömörödött az egyébként is kissé agyagos, kötött talaj. Az sem volt biztató hogy nem láttam elég gilisztát a földben.

A rossz adottságok miatt ez nem csak rengeteg plusz munkát, főképp időt, de több költséget is jelentett. Egy szóval tehát, mindenképpen időszerű volt a talajjavítás, az időjárás, valamint a kártevők elleni védekezés módjának megváltoztatása.

 

Ezért szívesen figyelem, nézem és olvasom azokat az ismertetőket, melyekben a kertműveléssel kapcsolatban lehet újabb ötleteket szerezni. Ámulattal töltött el, amikor azt láttam, hogy a kertész könnyed mozdulattal emeli ki az ágyásból a mélyen gyökerező répát, burgonyát, hagymát, és egy másik könnyed mozdulattal rázza le róla a földet. Ilyen is létezik? Ennyire laza talaj? Arról nem is beszélve, hogy a termés mérete és minősége is ámulatba ejtő volt. Ekkor döntöttem el, utánajárok ennek a dolognak! Tv, net, filmek, videók, cikkek, és könyvek. Olvastam, tanultam, és közben a gyakorlati megvalósítás lehetőségeivel foglalkoztam. Ismertem a komposztálást, de azt, hogy mi a legjobb módja a felhasználásának, nem tudtam.

 

Közben ezerrel dolgoztam azon, hogy megismerkedjek más, egy (nekem) új „technológiával”. A zöldtrágyázás és mulcsozás előnyeivel. A komposzt ideális hasznosításával. Itthon az évek óta gyűlt zöld hulladékból kb. nyolc köbméternyi anyag várt átrostálásra. A komposzttárolóra ki tehettem volna egy táblát: Megtelt!

 

Egy hétvégénk ment rá. Hozzávetőlegesen hat köbméternyi színtiszta komposztunk lett. Ennek nagy részét, kb. 5-8 cm vastagságban szétterítettünk az elkerített veteményes ágyás felületén.(Az elkerítést CK lapokból készítettük. Azért jó ötlet, mert külön válik a füvesített területtől, könnyebb gondozni. Szépen illeszkedik a környezetbe a veteményes). Jó nagy kupacnyi mennyiséget pedig félretettem a cserepes és dézsás növényeim tavaszi ápolásához.

 

Időközben a gyümölcsfák metszése is aktuálissá vált. A keletkező fanyesedék újrahasznosításának újabb módját is megtaláltuk. Vásároltunk egy gallyaprítót, amellyel ledaráljuk az ágakat, gallyakat, így kitűnő komposzt, és mulcs alapanyaghoz jutunk. Visszajuttatjuk a természetnek azt, amit egyszer már nekünk adott. Ez a körforgás az alapja az új típusú kertművelésemnek.

 

Gyakorlatilag a talajjavítás első fázisa a komposzt talajfelszínen történő szétterítése. A következő a zöldtrágyázás alkalmazása, majd a folyamatos mulcsozás. Röviden és nagyon leegyszerűsítve ezt a módszert szeretném alkalmazni talajjavításra, a növények gyökérzónájában a nedvesség megtartására, valamint a talajból fertőző gombabetegségek megelőzésére. Ehhez feltétlenül szükséges ismerni a zöldtrágyázásra alkalmas növényeket, a mulcsozásra használható növényeket, a növénytársítások lehetséges és szükséges módozatait, és a gyakorlati technológiát.

 

Készíteni kell egy részletes vetési tervet, melyben előre megtervezzük a veteményes ágyásban elhelyezni kívánt növények helyét. Ezek után már nem is kell más, mint a vetőmagok. De mikor ültessünk? Mi a legalkalmasabb időpont? Hogyan tudjuk a legoptimálisabban kihasználni a rendelkezésünkre álló területet? Hogy tudjuk a legjobban a vetésforgót tartani, és miért szükséges ez?

 

Mikor takarítsuk be a termést? Hogyan kertészkedjünk a Holddal?

A kérdések megválaszolásához egy érdekes és izgalmas könyvet találtam, melyet a következő alkalommal részletesen bemutatok. Folytatása: Új tavasz, új tervekkel a kertben 3.

 

Kapcsolódó cikk:

Az évelő metélőhagyma

Paradicsomtörténet

Fűszerkertek története

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia