szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

4+1 dolog a lakásban, ami allergiát okozhat

Topor Erika, 2014. aug. 21.


Valószínűleg mindenki ismer jó néhányat a fenti allergiát okozókból, viszont most az 5 leggyakoribbat összeszedtük és megoldást találtunk rájuk!

4+1 dolog a lakásban, ami allergiát okozhat

1. Házipor:

Gyakorlatilag nincs olyan otthon, ahol a por ne okozna problémát. A mikroszálas törlőkendők és legkülönfélébb portalanító eszközök világában gyakorlatilag ötlettenger áraszt el minket, mit használunk, mi a tuti tipp...mégis a por ugyanúgy megtelepszik a lakásban.

Mi a megoldás?

Mivel a portörléskor sokszor csak felzavarjuk a port –egyes gyengébb porszívók is ezt teszik a rossz porzsáknak köszönhetően, ezért érdemes a nedves ruhával port törölni. Természetesen a por ugyanúgy újra megjelenik, de legalább a takarításkor nem csak felzavarjuk, hanem el is távolítjuk azt.

2. Állatszőr:

A lakásban tartott állat sajnos még akkor is hullatja a szőrét, ha a színe vagy rövidsége miatt elképzelni sem tudjuk házi kedvencünkről. Nem hiába okoz sok lakástulajdonosnak fejtörést a por mellett az állatok apró szőrszála is. Az elhullajtott szőrszálak igen makacsul belegubancolódhatnak a kanapé kárpitjába vagy a padlószőnyeg szálai közé, így igen nehéz megszabadulni tőlük.

A legcélszerűbb, ha az állatokat a kertben tartjuk, de ha mindenképpen a lakásba szeretnénk, akkor nem ússzuk meg a gyakoribb takarítást, porszívózást sem. Itt is elsősorban a nedves ronggyal való felmosás az ajánlott. A lakásban tartott állatoknak számos más veszélye is jelentkezhet, így alaposan gondoljuk át, mielőtt erre adjuk fejünket. A lakásban tartott állat sem érzi magát többnyire összkomfortosan a kevés mozgástér és a „természetellenes” padlófelületeknek köszönhetően.

3. Penész:

A harmadik legfontosabb allergiát okozó tényező a penészesedés. A penészgombák spórái komoly légúti panaszokat okozhatnak, ezért nem árt velük óvatosan bánni, ráadásul nem is esztétikusak, amikor a mennyezet csücskében, vagy a fürdőszoba falán megjelennek.

Mit tehetünk ellene?

Többnyire a rendszeres szellőztetéssel elkerülhetőek a penészesedések. Elsősorban nem véletlen, hogy a penészfoltok télen jelentkeznek, amikor a lakásokat hermetikusan lezárjuk a téli hideg ellen. A jó hír az, hogy a téli szellőztetés ugyanolyan fontos, mint a nyári, mivel a friss levegő szükséges a gondolkodáshoz, és a kellemes érzethez otthonunkban, - ráadásul a penészgombáknak is inukba száll a bátorság.

4. Virágpor:

Télen és nyáron ugyanúgy szenvedhetünk a virágportól a lakásban is. A születésnapi csokor adta szépség mellett a virágpor ugyanúgy jelen van, és kellemetlen tüneteket eredményezhet télen is. Nagyon tenni ellene nem lehet, maximum más dekorációt érdemes választani a vázába. A kála, hortenzia, orchidea vázában is tartós és kevés virágpora miatt jobb választás. A liliom barna porzói kézzel finoman eltávolíthatók, és így csak az illatában kell gyönyörködnünk, minden kellemetlen mellékhatástól mentesen.

+1. Tisztítószerek:

Gondolnád, hogy allergiás lehetsz egy tisztítószerre? Mint minden vegyszerre természetesen ezekre is allergiás reakciót érezhetünk. A tisztítószerek egy része viszont kiváltható természetes anyagra, mint például az ecet, a citromlé, mosódió, tiszta konyhasó. Érdemes ezeket is kipróbálni!

Kapcsolódó cikk: Allergiák
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!