szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

4+1 tanács a hálószoba kialakításához

Scheftsik Tamás, 2011. okt. 31.


Amikor a lakás belső terét kialakítjuk, különös figyelmet kell szentelni a hálószobának. Ez az a helység, amelyben a pihenés és a regenerálódás oroszlánrésze történik, ezért nem mindegy, hogy hogyan néz ki.

4+1 tanács a hálószoba kialakításához

Rengetek trendből és stílusból válogathatunk, és pont e miatt könnyen össze is lehet zavarodni. A hálószobánál nem az a fontos, hogy mások mit gondolnak róla, hiszen csak a legritkább esetben jutnak be ebbe a helységbe a látogatók. Tehát ne hagyatkozzunk a többiek ízlésére, végül is mi fogunk benne pihenni.

 

Színek
 

Sokszor lehet itt-ott olvasni, hogy melyek a legideálisabbak a hálóba. Sokan előnyben részesítik a pasztellszíneket, vagy a sötétebb árnyalatokat. Itt is hallgassunk az ízlésünkre, csak arra figyeljünk, hogy a bútorokkal és a szőnyegekkel harmonizáljon. Egy világosabb árnyalat, sárgás vagy narancsos, mediterrán hangulatot teremthet, egy fehér vagy csontszín letisztultságot sugároz, egy pirosas, bordós pedig felfokozza a buja vágyakat. Azonban a nagyon sötét színektől tartózkodjuk, mert egyrészt komorrá teszik a szobát, másrészt a pihenésünket is megzavarhatják. Ha mindenképpen szeretnénk egy sötét árnyalatot használni, akkor ne a teljes falfelületen vigyük fel. Válasszunk ki egy vagy két falat, és csak ott használjuk, így a szoba megtartja vidám hangulatát, sőt, a több színnek köszönhetően a berendezés is sokkal változatosabb lehet.

 

Világítás


Mivel a legtöbb esetben alvásra használjuk a helységet, nem kifejezetten fontos az erős központi fény. Ugyanakkor sokszor itt kapnak helyet a ruhásszekrények, fésülködőasztal és egyéb tárolók, melyeknél látnunk kell a tartalmukat. A legideálisabb, ha szabályozható intenzitású fényforrást használunk, így alkalmazkodhatunk a ruhaválogatáshoz, de akár a meghitt hangulatot is gond nélkül meg tudjuk teremteni. Azoknak, akik szeretnek az ágyban olvasni, érdemes külön lámpát rendszeresíteni erre a célra, melynek erősebb és célzottabb fénye segítségével nem megy tönkre a szemünk az erőltetéstől. Ha nem tartozunk ehhez a körhöz, akkor is érdemes egy plusz kapcsolót beszerelni az ágy közelébe, hogy ne kelljen sötétben elbotorkálni a fekhelyhez.

 

Ágy


Itt is sokféle lehetőségből válogathatunk, mind méret mind kialakítás, mind pedig anyag szempontjából. Ha gyerekünknek veszünk új fekhelyet, mert kinőtte a gyerekágyát, akkor érdemes előre gondolkodni, és ha a hely és a pénztárcánk engedi, kétszemélyes ágyat vásárolni, mert előbb-utóbb úgy is szüksége lesz rá. Az anyag választásánál arra figyeljünk, hogy illeszkedjen a szoba hangulatához, és a bent lévő többi bútorhoz, mert így elérhetjük, hogy a háló harmóniát sugározzon, ezért alvásunk pihentetőbb lesz.

 

Elhelyezés


Egy régi közmondás szerint, nem szabad úgy aludni, hogy az ágy közvetlenül az ajtó előtt van, és a lábunk néz a kijárat irányába, mert így viszik ki a halott embert. Ezt a fajta elhelyezést nem csak a régiek nem helyeslik, a feng-shui sem tartja szerencsésnek. Érdemes olyan helyet választani a nyoszolyánknak, ahonnan rálátunk az ajtóra, de nincs előttünk. Így megvan a biztonságérzetünk, hiszen a tudtunk nélkül senki sem léphet be a szobába, de nem is zavaró, hogy bárki azonnal rálát az ágyra, amint kinyitja az ajtót.


+1


Napjainkban a legtöbb hálóban találkozhatunk tükörrel. Ennek funkcionális okai vannak, mivel itt öltözünk, és itt van a fésülködőasztal is, illetve a forró perceket is feldobhatjuk általa. Azonban nem szerencsés, ha folyamatosan látjuk magunkat az ágyon fekve. Nyugtalanító, mert minden apró mozdulat, amelyet mi vagy a partnerünk tesz, azonnal visszatükröződik, és mi kapkodjuk a fejünket, hogy ki járkál lakásunk legintimebb részén. Ezért ha mindenképpen úgy szeretnénk beállítani a tükröt, hogy lássuk magunkat az ágyból, akkor érdemes egy dekoratív anyaggal letakarni, ha már a funkcióját betöltötte.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia