szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

mirtuszfa hiánybetegség?

Dr Répássy Istvánné     3 469 napja     753 megtekintés
Tavasszal ültettem egy mirtuszfa csemetét. Szépen fejlődésnek indult, de mostanra ez lett belőle. Nem tudom megállapítani, hogy milyen tápanyag hiány/vagy többletre utaló betegségben szenved? Lassan virágoznia kellene, de a csúcshajtásai nem ezt mutatják, satnyák és elszínesednek... Lehet, hogy túl sok mész van ott a talajban? Már kezelgettem vassal, de nem gyógyul... Kérdésem mit tegyek vele? Tavasszal ültettem egy mirtuszfa csemetét. Szépen fejlődésnek indult, de mostanra ez lett belőle. Nem tudom megállapítani, hogy milyen tápanyag hiány/vagy többletre utaló betegségben szenved? Lassan virágoznia kellene, de a csúcshajtásai nem ezt mutatják, satnyák és elszínesednek... Lehet, hogy túl sok mész van ott a talajban? Már kezelgettem vassal, de nem gyógyul... Kérdésem mit tegyek vele?
0
0
szavazat
mirtuszfa hiánybetegség?


3 HozzászólásVarga L
2012. jún. 13. (3 462 napja)
Üdv!
A foszfor azért kell (a starter műtrágyák magas foszfortartalmúak), mert a mész és a foszfor kicsapja egymást. Ezért mutat foszfor hiányt a növény, mert a magas mésztartalomban a foszfor közömbösül. A kóla azért "jó", mert gyakorlatilag foszforsavat tartalmaz, azaz savanyítja is a talajt, valamint magas a foszfor tartalma is. A tápoldatok hatóanyag tartalmát én nem akarom kritizálni, de a mikroelem tartalmuk gyakorlatilag a nullához közelít, márpedig a lúgos (meszes) talajban a mikroelemek felvehetősége gyakorlatilag nulla, ezért kellene lombtrágyaként, permetezve kiadni.
Varga László
Guest
2012. jún. 13. (3 463 napja)
Kedves Varga László!Nagyon köszönöm a szakvéleményét, máris kapott a savtartalma miatt 2 liter szénsavas ásványvizet tegnap és mellé folyékony foszfor beöntözést (kólám nem volt itthon, remélem jó lesz így is, és ezt 3 naponként megismétlem, ha helyesnek véli. Ha állandóan nem esne az eső, akkor permetezném a mikroelemek pótlására is. Egyenlőre nincs itthon wuxalom, örökzöld és rododendron vitaflora tápoldatom van, azt kap ma, amíg beszerzem a wuxalt. Kérdésem, mit ért a starter műtrágya alatt? Alig két hónapja, áprilisban ültettük és a gödrében kapott jó általános virágföldet, valamint száritott istállótrágyával kevert földet és általános műtrágyát virágzó növényekre (magas kálium tartalmút), szóval van még a talajban tápanyag bőven, csak sajnos a magas mésztartalom és a kialakult foszfor hiány meggátolhatta a tápanyag felvételt -gondolom én. Ennek ellenére kell öntözzem valamilyen műtrágyával? Két három kezelés után újra hozok fotót róla (ha még él szegény :-)
Varga L
2012. jún. 12. (3 464 napja)
Üdv!
A kép alapján foszfor és mikroelem hiány. Permetezni kellene 10-14 naponta wuxal mikroplanttal, 20 ml/10 liter víz dózisban 2-3 alkalommal, illetve öntözni starter műtrágyával, 1-2 alkalommal. A mész lehet a hibás, valószínűleg magas a talaj pH-ja. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a tövére locsol egy-két liter kólát (másra úgysem nagyon való), az savanyítja is a talajt, és magas a foszfortartalma is. Ettől még a mikroelemeket permetezni kell!
Varga László


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.