szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A svájciak befutója: a kínai kel - Receptekkel

Sulyok Józsefné, 2012. jún. 27.


Kelet-Ázsiában csaknem kétezer év óta ismert és termesztett növény a keresztes virágúak családjába tartozó kínai kel. Európában a múlt században került, de az 1950-es évekig alig ismerték, míg az utóbbi néhány évtized alatt Nyugat-Európában és az USA-ban nagy népszerűségre tett szert.

Miért az egyik legfontosabb zöldségnövény a kínai kel Svájcban és Ausztriában?

 

A svájciak befutója: a kínai kel - Receptekkel

A nálunk ismert káposztafélék távoli rokona ((Brassica rapa subsp. rapa). Egyéves növény, vastag, viszonylag rövid karógyökeréről kevés oldalgyökér ágazik el. Főgyökere meredeken hatol a talajba, erősen rögzíti a növényt. Kevés elágazású gyökérzete a talaj felső 10-30 cm-es rétegét szövi csak át, ezért érzékenyen reagál a kiszáradásra. Igen korlátolt növekedésű a hajtástengelye, úgy tűnik, mintha semmi szára sem lenne és a növény a földön ülne. A tőrózsás alakok többé-kevésbé zárt fejet képeznek.

 

A rendkívül rövid száron, torzsán ülő levelek közül a csúcs tájékán levők nem fejlődnek ki teljesen, hanem a bimbóskelhez hasonló rügy állapotában maradnak. A levelek széle a simától a hasadtig változhat. Felületük általában kissé ragacsos, gyengén szőrös. A levélalak lehet hosszú, keskeny, tojásdad vagy széles lapát formájú. A hosszú nappalok hatására kifejlődő magszára elérheti az 1 m-es magasságot is. A virágszár felső harmadában közepesen elágazó laza fürtvirágzat fejlődik. A virágok dús nektártartalmát nagyon szeretik a méhek, jó mézelő növény is.

 

Hőigényét vizsgálva, nagyon érdekesen viselkedik. A hidegtűrő zöldségfélék közé tartozik. Kifejlett állapotban 3-4 C-fokos fagyot is elvisel, de ennél hidegebb időben már fagykárt szenved. Falszedett állapotban 1-2 fokos fagypont feletti hőmérsékleten jól eltartható. Magjainak optimális csírázási hőmérséklete 20 C-fok közelében van. A csírázástól a fejesedés kezdetéig tartósan 13-15 C-fok alatti hőmérséklet hatására fejképződés nélkül magszárba szökik.

 

A levelek borulása idején már hűvösebb, akár 10-15 C fok közötti hőmérséklet is elegendő. A nagy meleget jól viseli. Tipikus rövidnappalos növény. A nálunk előforduló fajták hosszú nappalok hatására általában magszárba szöknek. Ázsiában vannak kifejezetten nyári termesztésre alkalmas fajták is. A leg vízigényesebb növények egyike. Sekélyen gyökerezik, ezért a talaj felső részének kiszáradása a növény pusztulását okozhatja. Csapadékszegény időben öntözzük. Hűvösebb, csapadékosabb őszön várhatunk nagy termést. Erősen tápanyagigényes, különösen nagy a kálium és nitrogén igénye. A mészhiányra nagyon érzékeny, ezért a nitrogént ajánlatos mésznitrogén formájában adni. A talajban nem nagyon válogat, minden zöldségféle termesztésre alkalmas területen jól érzi magát. Egyedül a talaj magas sótartalmára reagál érzékenyen.

 

A kínai kel tipikus utóhasznosításra alkalmas növény, biztonságosan főleg ősszel termeszthető, kora tavaszi hajtatással kevés területen és helyen foglalkoznak.
Őszi termesztésre helyrevetéssel vagy tápedényes palántázással is szaporítható. Július és augusztus közepe között kis fészekben vethetjük. Egy-egy fészekbe 3-4 magot tegyünk, majd kelés után 6-7 nappal a legerősebb növényeket hagyjuk csak meg.

 

Rendszeres és bőséges öntözést igényel, melynek hatására gyorsan növekszik, hamar elnyomja a gyomokat. Az öntözéssel együtt, lehetőleg vízben oldva juttassuk ki a tápanyagokat, a növényre tápoldat ne kerüljön, csak a talajra, mert megperzselheti a leveleket. A kiültetéstől a fajtától függően, szeptember végéig szedhetjük. 4-5 fokos fagyon is kint maradhat a szabadföldön. Tavaszi termesztéskor legfontosabb 15-17 C- fokos hőmérséklet a palántanevelés idején. Fűtetlen fólia alá március közepén, szabad földre április elején ültessük ki. A palántákat tápkockákban vagy cserépben neveljük, mert a szálas palánta eredése nagyon rossz. Fólia alatti termesztéskor az öntözés mellett nagyon fontos a szellőztetés is. Külföldön vannak olyan fajták, amelyek nyáron is termeszthetők.

 

Egyes esetekben előfordul, hogy nem borulnak be kellően a fejek, szétesnek, lazák maradnak, de épp úgy felhasználhatók, mint a kemény fejek. Kalóriaszegény, vitamindús ételek készíthetők belőle. Viszonylag magas C-vitamin tartalma mellett nagy mennyiségű aminosav található benne. Jó tárolhatósága miatt jelentős szerepe lehet a téli zöldségválaszték bővítésében. Külföldön elsősorban salátanövény és csak másodsorban főzelékféle. Általában a salátát és a kelkáposztát helyettesíti.

 

Tipp! Kínai keles szendvics

 

A kenyérszeletek mennyiségétől függően készítjük a tölteléket. A töltelékbe ízlés szerint teszünk lángolt kolbászt, esetleg sonkát, főtt tarját vagy maradék sült húst, főtt tojást, kevés sót, tejfölt, borsot, mustárt, vöröshagymakrémet és a megmosott, apróra vágott kínaikel-leveleket. Ezeket jól összedolgozzuk és a megvajazott kenyérre kenjük, majd megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben rózsaszínűre sütjük.

 

Kínai kel narancslében

 

Hozzávalók: 1 fej kínai kel, 1 fej hagyma, 2 db sárgarépa, 2-3 evőkanál borecet, 1 citrom, 4 evőkanál olaj, só, cukor, 5-6 evőkanál narancslé.

A megmosott, lecsurgatott kínai kelt laskára vágjuk, ráreszeljük a hagymát és a sárgarépát. Összekeverjük és rácsurgatjuk a citrom levét, majd enyhén megsózzuk. A zöldséget fél óráig pihentetjük. Addig kikeverjük az öntetet, amelyhez adunk borecetet, olajat, narancslevet, és enyhén megcukrozzuk. Ráöntjük a zöldségekre és tálalásig hűtőbe tesszük.
 

Kapcsolódó cikk:

Káposztával a józanságért - Videóval

3 téli zöldség a jó egészségért
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia