szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

4 dolog, amiért a növény kiált!

Sulyok Józsefné, 2013. dec. 19.


Minél tökéletesebben elégítjük ki növényeink igényeit, annál szebbek lesznek, annál nagyobb lesz az ellenálló képességük a különféle betegségekkel szemben. Mindegyik növény a saját élőhelyéhez alkalmazkodott, ezért fontos, hogy ismerjük a növény természetes élőhelyét. De mi az amivel biztos kedvezhetünk lakásunk ékének?

4 dolog, amiért a növény kiált!

Nemcsak a kedvező fény és a hőmérsékletigény ismerete fontos, hanem a páratartalom és a vízigény mellett a tápanyagellátás is. A növények egészségmegőrzésének legjobb módszere a természetes ápolás. Élénkítsük a talajéletet mikroorganizmusokkal, pl. használjunk érett marhatrágyát a tápanyagok pótlására, amikor szükséges. Helyes tartással a legtöbb betegség megelőzhető.

A fény

A növények a természetes élőhelyükön alkalmazkodtak a nekik jutó fénymennyiséghez. Egészséges fejlődést csak a megfelelő fényviszonyok között remélhetjük. Jó, ha tudjuk, hogy a kinti fénynek csak 30-40 %-át kapják meg az ablakban tartott növényeink. Az északi fekvésű ablakokon kevés fény jut be, a déli fekvésűekbe bőségesen árad a napfény. Nyáron a keleti és nyugati tájolású ablakok fénye a legkellemesebb, a déli ablakokat a tűző naptól árnyékolni szükséges. A tűző nap a nyári hónapokban még a fényigényes növényekben is kárt tehet, ha közvetlen az ablak mellett állnak. Kint nyaraló növényeinket lassan, fokozatosan szoktassuk hozzá a külső fényhez. Ez idő alatt először árnyékos, széltől védettebb helyre kerüljenek, majd borúsabb, esős időszakban tegyük őket végleges helyükre. Jól megfigyelhető a fény hiánya is, ilyenkor a növény minden növekedni tudó része felnyurgul, sápadt, halványszínű, a szár és a levelek puhák lesznek. Az ilyen legyengült növények könnyen kártevők és kórokozók áldozatává válik. Néhány növény érzékeny a fényirány megváltoztatására. Ha elfordítjuk, lehullajtja bimbóit, leveleit.

A levegő

A növények életfolyamatainak néhány alapvető tényezője a levegőből nyerhető. Ezek a gáznemű anyagok az oxigén, széndioxid és a vízpára. Szobanövényeink számára az első kettő tökéletesen biztosítva van tiszta levegőjű lakásainkban, a páratartalmat a növények igénye szerint pótolni szükséges.

Hőmérséklet

A fényigényhez hasonlóan minden növény a származási helyére jellemző hőmérsékleti adottsághoz alkalmazkodott. A szobanövények nagy százaléka trópusi, szubtrópusi eredetű, ezért felel meg számukra lakásunk hőmérséklete. Sok faj igényét a növekedési ritmus és a fényintenzitás határozza meg. Lakásunkban nem egyforma a hőmérséklet. A gyakran nyitogatott ajtók és ablakok közelében télen hűvösebb van, hidegebb a járólap vagy az ablakpárkány. Így ezekre a helyekre kisebb hőigényű növények kerüljenek. De tudnunk kell, kevés növény viseli el a hirtelen hőingadozást. A központi fűtéses lakásokban az ablakpárkányok környéke gyorsan melegedik fel, ez a hely nem alkalmas a kisebb hőmérséklet-igényű fajok számára. A fűtőtest fölött ráadásul a földlabda hamar kiszáradhat. A kiszáradó növény hullajtja a leveleit. A növények másik része rosszul viseli, ha hidegben áll a cserepe. A szobában, alapjában véve meleg van, de a padlón hidegebben áll a gyökérzet. Készítsünk kartonból, fából alátétet, ami megvédi a hidegtől, de túlzott felmelegedéstől is. A fűtött lakás nem alkalmas hűvöset igénylő (pl. leander) vagy a telet nyugalomban töltő fajok átteleltetésére. Melegen telelve a következő évben elmaradhat a virágzás. Ideális lehet a világos, fűtetlen szoba vagy lépcsőház, ahol a növényeket kevés locsolás mellett teleltetjük.

A páratartalom

A modern lakásokban gyakran száraz a levegő, emiatt barnulnak, száradnak le gyakran a levélcsúcsok, a levélszélek. A szobanövények többsége 60-70 %-os relatív páratartalmat kívánnak a nemritkán 40%-os páratartalom helyett. A gyakran megfigyelhető levél és bimbóhullás is a kis páratartalom következménye. Száraz levegőn a tripszek és az atkák robbanásszerűen elszaporodhatnak. Az optimális páratartalom elektromos vízpárologtatóval jól beállítható. Ennek hiányában gyakran kell permetezni vízzel a páraigényesebb fajokat. Az optimális víz szoba-hőmérsékletű és mésztartalomtól mentes (a meszes víz száradás után nyomot hagy). Az optimálisabb megoldás, mikor a páraigényes növényt egy vízzel és agyag-granulátummal töltött lapos tálra állítjuk. Ez hosszabb ideig párologtat, így elkerülhetjük a gyökerek fulladását, elpusztulását.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia