szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

4 forró tipp a hideg téli napokra

Scheftsik Tamás, 2012. jan. 26.


A tél egyik legkellemetlenebb velejárója az, hogy amikor egy fárasztó és sötét nap után bedőlnénk az ágyba, a jéghideg lepedő érintésétől azonnal felébredünk. Persze mire kellő hőfokra melegítjük, eltelik jó néhány perc, és ekkor sem tanácsos forgolódni, mert a többi része ugyanolyan hideg marad, mint előtte volt.

4 forró tipp a hideg téli napokra

A hiba természetesen kiküszöbölhető egy megfelelő fűtésű lakásban, ám a fázósabb emberek még ekkor is dideregve hajtják álomra a fejüket, nem is beszélve azokról, ahol nincs termosztát, így csak akkor van meleg, amikor este begyújtanak. Mielőtt a gázzal való fűtés elterjedt volna, már akkor is léteztek megoldások erre a problémára, bár napjainkban a technika fejlődésével, sokkal tökéletesebb eredményt vagyunk képesek elérni.

 

Forró tárgyak

 

Bizony régebben nem volt más lehetőség, ha meleget akartunk csinálni az ágyban, akkor be kellett szereznünk egy fém parázstartót. Ez ugyan valóban kellemes meleget csinált, ám hozzáérni nem volt ajánlatos, így azoknak, akik sokat forgolódtak éjszaka nem volt ideális megoldás. A finomított verzióban később a kályhán felmelegített téglát használtak. Ez már nem égetett, ám gyakorlatilag inkább a láb felmelegítésére szolgált. A napjainkban is fellelhető változata, a melegvizes palack. Ez a praktikus „csomag” erős gumiból készül, és forró vízzel lehet feltölteni. Ebben a formájában ráadásul már nem csak ágymelegítésre használható, hanem például hasfájásnál a görcsölő területre lehet rakni.

 

Paplanok

 

A nagymamák házi „fegyvertárában” a legtöbb esetben találkozunk a paplanok ősatyjával, a dunyhával. Ez egy olyan takaró, melynek csak az oldala van összevarrva, középvarrása nincs, kacsapihével és tollal van megtöltve. Amikor az ember aláfekszik még nem éppen meleg, de csupán néhány másodpercet kell várni, és a fehér, felhőszerű takaró egyszeriben tüzes katlanná változik. Tökéletes megoldás a hideg napokra, kivéve egyetlen apróságot. Mivel a közepén semmi sem tartja egyhelyben a tollat, így ha az ember mozgolódik, akkor vacogva arra riad, hogy az összes töltőanyag a lábához vándorolt, és ő a huzattól várja a csodát. Hál’ istennek a paplangyártók is felismerték ezt a hibát, és olyan „tollkályhákat” dobtak piacra, melyekben a töltelék garantáltan a helyén marad, bár az áruk egy kissé borsos.

 

A legolcsóbb

 

Az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás, ha a lepedő szempontjából közelítjük a problémát. A legalsó réteget nem olyan anyagból készítették, mely elsősorban meleget ad. A lakásokban azonban szinte mindig akad egy-két takaró, melyeket tévénézéshez vagy olvasáshoz szoktak használni. Ha ezeket terítjük a lepedő fölé, garantáltan nem lesz „jégcsap” érzésünk, amikor bebújunk az ágyba

 

Modern

 

A hideg ágy jelentette problémát mára sikerült teljesen felszámolni. Azoknak, akiknek nem sikerült az előző praktikákkal sem elűzniük maguktól a fagyos álom kísértését, tökéletes megoldást jelentenek az elektromos ágymelegítők. Ez egy összefoglaló megnevezés, hiszen létezik a lepedőre szánt változat, takaró, de még elektromos párna is. A bennük lévő vékony fűtőszálaknak köszönhetően biztosan kellemes meleget biztosítanak a hideg napokon. Nem is lesz másra szükségünk, csak egy konnektorra (esetleg rögtön háromra) az ágy mellett, és máris megalapoztuk a kényelmünket egész télen át.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia