szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

4 ok, amiért díszítsünk gyertyatartókkal

Sulyok Józsefné, 2013. febr. 21.


Az egyik legelterjedtebb és valószínűleg legromantikusabb kiegészítő, amit minden háztartásban megtalálunk, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi a lakó. Igen, ez a gyertyatartó, ami nem csak praktikus, de szép is.

4 ok, amiért díszítsünk gyertyatartókkal

Rengeteg anyag és kiviteli variáció közül lehet válogatni, kinek éppen mihez van hangulata. A legjobb bennük az, hogy mindenhol jól mutatnak, és nincsen olyan lakberendezési stílus, amely kizárná a gyertyatartókat a lakásból.

 

Kicsik

 

Jellemzően a kicsike gyertyatartókat nem a hagyományos viasz rudakhoz készítették. Ezek mécseseknek szolgálnak helyül, ennek megfelelően a kialakításuk is egy kicsit más, mivel itt nem beszélhetünk hosszan felnyúló gyertyákról, így nincs meg az a veszély sem, hogy kitakarják egymást. Ezért a kis tartók elképesztő geometriai alakzatokban is beszerezhetőek. A lángok sora akkor is nagyon mutatós, ha üvegből kreálják meg a tartót. Természetesen nem csak ebben az egy anyagban létezik, ám mivel egész apró gyertyákról van szó, így nem árt, ha a lángjukra egy kicsit ráerősítünk. Erre pedig az átlátszó felület tökéletes.

 

Egyszálas

 

Ebben az esetben gondoljunk arra, hogy ha csak egyetlen darabot szerzünk be, akkor az egy kicsit gyéren fog hatni. Mint a vágott virágok esetében, itt is inkább 3-5-7-stb darabbal próbálkozzunk. Mivel nem kell feltétlenül ugyanakkorának lenniük, így lehetőségünk van arra is, hogy a magasságukat felhasználva egy kis plusz mintát vigyünk a kinézetükbe. Abban az esetben, ha egyszálas gyertyatartó mellett döntünk, akkor vagy nagyon egyszerűt, vagy pedig díszeset válasszunk. A kettő közötti kategória egymagában mutat, de mivel nagyon ritkán használjuk úgy, hogy egyes egyedül áll, ezért később nem fogunk annyira örülni a választásunknak.

 

Magas

 

Gyönyörűen mutatnak azok a talpas gyertyatartók, melyek 100 centi fölötti mérettel büszkélkedhetnek. Itt más mutatós a két, vagy többszálas kivitel is, de ha maga a tartó elég vastag, vagy a választott gyertya feltűnő, akkor az egyszálas verzió is szép lehet. Az igazán rusztikus hatáshoz válasszunk kovácsoltvas anyagút, és olyan gyertyákat használjunk, melyek nem csöpögés mentesek. Ha így teszünk, akkor az olvadó viasz fantasztikusan mutat a vason. Olyan, mint egy megfagyott vízesésé a szoba közepén. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezeknél a gyertyáknál a csöpögés nem irányított, és a szőnyegből, parkettáról vagy a függönyből nem egyszerű feladat kivarázsolni a viaszt.

 

Hagyományos, vagy fali

 

A gyertyatartók léte nem véletlen, hiszen a villanykörte és a petróleum előtt nem tudtak mással világítani az emberek. Ennek köszönhetően maradt ránk a klasszikus 3 vagy többágú, vacsoraasztalra való gyertyatartó, elegáns és kifinomult, ezért a túl vidám és díszes környezetbe nem illik bele. Szintén a letűnt korokat idézik azok a kivitelek, melyeket falikarként is lehet alkalmazni. Ebben az esetben ugyan a valódi funkciójuk a díszítés, mintsem a fényadás, de kétségtelenül remekül mutatnak egy impozáns gyertyával a közepükben.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!