szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

4 teendő, amit most kell végeznünk

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 06.


A kulcsszavak a következőkben a lóhere, enyvgyűrő, bab és gomba. De mi az ami összeköti és számunkra olyan fontossá teszi őket?

4 teendő, amit most kell végeznünk

Helyezzük ki az enyvgyűrűket

A téli araszoló hernyói komoly rágási károkat okozhatnak a gyümölcsfákon bokrokon. Ha most hernyóenyves gyűrűket helyezünk ki a kertbe, megakadályozhatjuk a kártevők szaporodását.
Az enyvgyűrű megfogja a repülni nem tudó nőstényeket, melyek a talajban nyugvó bábból kibújva, felmászik a fák törzsére, és a repedésekben megkapaszkodva várják, hogy a hímek megtámadják őket, majd a megtermékenyítést követően az ágakra, a rügyek mellé rakják le a tojásukat.

Az enyvgyűrű időjárásálló papírból készül, amire olyan enyvet kennek, ami nem szárad meg, és az eső sem mossa le.

Az enyvgyűrűt vágjuk a kívánt hosszúságúra, óvatosan húzzuk szét, és a ragacsos oldalával kifelé helyezzük a fatörzsre, majd zsinórral rögzítsük. Ha van olyan fa, amelyik mellé támaszkarót raktunk, arra is ragasszunk enyvgyűrűt.

Az enyvgyűrű helyettesítésére ecsettel speciális hernyóenyvet is kenhetünk a törzsre. Ez is olyan zöld színű, mint az enyvgyűrű.

Nem kívánt lóhere a kertben

A szürke madársóska agresszív gyomként gyakran megjelenik a kőburkolatok réseiben vagy a virágcserepekben a teraszon. Gyökérnyúlványai hosszúak, ezáltal a magvait hosszan elszórja. A növényt még a magok kialakulása előtt távolítsuk el. Gyephez léteznek öntözővízzel vagy permetezéssel kijuttatható irtó szerek.

A bab jellegzetes betegsége

Az antraknózist vagy fenésedést egy gomba okozza, mely főként a bokorbabnál okozhat nagyobb károkat. Barna, gyakran kerek foltok, fekete, részben vörös udvarral látható a termésen.

A talajban lévő beteg növénymaradványokon vagy a fertőzött vetőmagban jelenlévő gomba már a palántát megtámadja. Később a leveleken és a hüvelyen is megjelenik. A hüvelyen át behatol a magba, ahol hosszú évekig életképes marad. Használjunk egészséges vetőmagot, ne vessünk sűrűn és kerüljük a túlzott nedvességet,  a beteg példányokat dobjuk a szemétbe.

Kártevő gomba a csemegeszőlőn

A szürkepenész kórokozója majdnem mindenütt jelen van, és a szőlő mellett sok más növényt is megfertőzhet. Meleg és nedves időjárásban elsősorban a gyenge növényeket támadja meg. Nemcsak a hajtásokat, leveleket és a virágokat fertőzi meg, hanem a termést is. A szemeken kialakul egy gyorsan terjedő, penészgyep és a fürt elrohad. Védekezzünk ellene megfelelő növényvédő-szerrel. 

Kapcsolódó cikk: Amit a zöldségekről tudni kell
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia