szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

4 variáció - Víz a nappaliban

Scheftsik Tamás, 2013. ápr. 25.


A víz minden élet forrása, az embereknek is egy nagyon kedvelt közege. A közelsége – ha valakinek nincs nagyon rossz emléke vele kapcsolatban – nyugtatólag hat az idegekre, és segít ellazulni. Csakhogy egy egyszerű szobában a vizet megjeleníteni nem is olyan egyszerű feladat, lévén hogy a nedvesség soka esetben nem összeegyeztethető a nappalival.

4 variáció - Víz a nappaliban

Csobogó

Ezek a szerkezetek alapvetően a kertbe lettek kitalálva ez azonban nem jelenti azt, hogy a szobában ne lenne nagyon jó helyük. Hiszen a vizet nem fröcskölik szét, tehát bajt nem csinálnak. Azzal azonban számolni kell, hogy bár minimális, de valamennyi hangja minden ilyen szerkezetnek van. És, mit azt már soka tapasztalhattuk is, ha a csobogó víz hangját halljuk, az előbb utóbb arra késztethet minket, hogy felkeressük a mosdót. Ezt csak úgy tudjuk kiküszöbölni, ha olyan kivitelt választunk, amiben a víz nem esik, vagyis egy felületen lefolyva nem csobban a helyére. Persze nem mindenkinél okoznak gondot ezek a hangok, de azért nem árt felkészülni.

 

Akvárium

Tökéletes megoldás, hiszen a benne úszkáló halak csak tovább fokozzák a nyugtató hatást. Azzal azonban nem árt számolni, hogy ezeket a szépségeket takarítani is kell, és persze az étvágyuk is megvan. A halak ráadásul viszonylag érzékeny teremtmények, főleg akkor, ha nagyon feltűnő, színes, impozáns fajokat választunk. Egy alternatív megoldás lehet, ha az akváriumban csak egy víz alatti keretet rendezünk be. A növények nem igényelnek különösebb odafigyelést, csak annyit, amennyit földbe ültetett társaik.

Az akváriumnak megvan az a nagyon jó tulajdonsága is, hogy nagyon masszív üvegből is el lehet készíteni. Ezzel pedig csodálatos megoldási lehetőségek tárulnak fel. Készülhet a segítségével dohányzó, vagy étkezőasztal (itt érdemes a halakat kihagyni, mert nagyon stresszes lenne nekik a folyamatos jövés – menés), de aki ennél is extrémebbre vágyik, az akár egy komplett falat is létrehozhat. Persze ez nem teherviselő, e látványnak mindenképpen elképesztő. A térfogatától függően pedig olyan szépségeket is tarthatunk benne, amit egy „egyszerű” akváriumban már nemigen.

 

Vízoszlop

Sok helyen lehet kapni a lávalámpa egyik alternatíváját, a vízoszlop – lámpát. Ez is nagyon jó megoldás lehet, hiszen a vándorló buborékok nyugtatólag hatnak a szemlélőre. Ha kevésnek érezzük az oszlopot, akkor szerezzünk be többet, és akár egy kisebb falrészt is beboríthatunk a segítségükkel. A megfelelő világítással hangulatos, és nagyon is mutatós díszre tehetünk szert.

 

Medence

Nos igen, ez valószínűleg nem az a lehetőség, ami minden lakásban megtalálható. Ennek ellenére kivitelezhető, és nagyon mutatós is. A medence – főleg ha süllyesztve van – nagyon egyedivé teszi a teret, és folyamatosan kikapcsolódásra csábít. Mindezek ellenére nem biztos, hogy annyira irigyelni kell azokat, akik ilyennel rendelkeznek. A víz ugyanis párolog, ebből adódóan nedvesíti a szobát, és akár penészedést is okozhat, tehát a szellőzés kiépítése kulcsfontosságú, ami azonban sokszor többe kerül, mint a medence. A másik, amivel számolni kell, hogy a párolgó víz hőt von el a levegőből, vagyis hűti a szobát. Ez nagyon jó nyáron, télen viszont komoly plusz költségeket is eredményezhet. Persze ez nem jelenti azt, hogy az ember nem álmodozik ilyen lehetőségekről, ám ahhoz, hogy meg is valósíthassunk, érdemes alaposan végiggondolni, hogy megéri-e, illetve hogy egyáltalán kihasználnánk-e, vagy csak a helyet foglalná, mert ahhoz azért nagyon drága mulatság.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia