5+1 mód, ahogy salátát készíthetünk
Sulyok Józsefné, 2013. júl. 24.
Saláta! Tudjuk milyen egészséges, de hogyan tehetjük még ízletesebbé úgy, hogy fogyasztásakor a benne lévő vitaminokat is teljes mértékben megkaparinthassuk?

A fejes salátát mindig folyóvízben mossuk meg, és ne sokáig tartsuk a víz alatt, vizsgáljuk meg alaposan, nem marad-e rajta szennyeződés, de nehogy kimossuk az értékes vitaminokat, illetve ásványi sókat.
Az elkészítet öntetet közvetlenül étkezés előtt öntsük a salátalevelekre, így frissen tarthatjuk akkor is, ha néhány órán át a hűtőben tároljuk.
A salátaöntet különösen zamatos lesz, ha finomra vágott hagymát néhány csepp olajjal habosra keverünk, ehhez tesszük az ízesítőket (cukor, bors, mustár, ecet vagy citromlé) ízlés szerint.
A nyers saláták zsírban oldódó vitaminjai jobban érvényesülnek, ha ecetes-olajos vagy ecetes-tejfeles salátaöntetet készítünk hozzájuk.
A káposztasaláta finomabb és főleg vitamindúsabb, ha szeletelés után nem sózzuk be, s nem nyomkodjuk ki a káposztát, hanem azonnal ráöntjük az elkészített salátalevet.
Kitűnő salátaecet, az ecetben eltett uborka vagy zöldpaprika leve. Leszűrve, üvegbe tegyük félre.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.április 04., vasárnap / 18:33