szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

5 csodás erkélyen nevelhető zöldség

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 30.


Sok nyelvben ma is az édenkertre emlékeztető paradicsom névvel illetik ezt az élvezetes gyümölcsöt. Ez vezeti az erkélyzöldségek listáját. Ha megfelelően nagy hely áll rendelkezésre, a normál fajtákat is termeszthetjük. Igaz, nagy földlabdát igényelnek.

5 csodás erkélyen nevelhető zöldség

Paradicsom és paprika cserépben


A kertészetben vásárolt vagy magunk által magról nevelt kis palántákat május közepén ültessük nagyobb edénybe, amelybe jó földet tettünk (ezt érdemes szerves trágyával dúsítani). Az erős tám-karókat, amelyhez később a növényt köthetjük, célszerű már ekkor a földbe ágyazni. Ezzel megelőzhetjük a gyökerek későbbi megsértését, amikor a karót beszúrjuk. A kifejlett, termő növényeknek hetente adjunk folyékony műtrágyát.


Helyes gondozás mellett a parányi palántákból hamar hatalmas növény fejlődik. Jó tanács: tördeljük ki rendszeresen az oldalhajtásokat, és kb. 1 méter magasság elérésekor csípjük vissza a vezérrügyet is, hogy a növény ne a zöld részek, hanem a termés fejlesztésére fordítsa erejét. Az edényeket állítsuk a déli házfal mellé, mert a Dél-Amerikából származó paradicsom sok meleget és napfényt igényel. A magas növények érzékenyek a szélre, ezért ki kell őket kötni. A melléjük állított támasz szebb, ha valamilyen futónövénnyel futtatjuk be.


Mini paradicsomok


Kisebb edények és balkonládák számára egy idő óta kistermetű paradicsomnövényeket is kinemesítettek. Ez a kis növények különösen igénytelenek. A legkedveltebbek azonban kétségtelenül a kis gyümölcsű, erősen aromatikus, jóízű fürtös paradicsomok. Ezek kisebb gyökérzettel is beérik, ha helyesen trágyázzuk őket. A kis termet miatt kevésbé szél-érzékenyek, ennek ellenére karózást igényelnek. Ezek a kis paradicsomnövények pompásan illeszthetők a meleget és napfényt kedvelő dísznövények (virágok) közé is a balkonládába. Hasonló igényű növények például a dáliák (kistermetű fajták), a nagy virágú petúniák és a közepes virágú Surfiniafajták, a csokoládéillatú pillangóvirág a feketeszem, mint kúszónövény.


A paradicsomhoz hasonlóan meleg és fényigényes a Mexikóból származó paprika, és az ugyancsak a burgonyafélékhez tartozó indiai tojásgyümölcs is. Az eső és a szél egyiknek sem árt, nedves, hűvös nyáron viszont fóliatakarás nélkül nem várhatunk jó eredményt. Megfelelő körülmények között azonban szépen és gyorsan fejlődnek. Az étkezési élvezetek mellett szép látványt nyújtanak, ezért is megéri ezeket tartani, nevelni.


További, erkélyen nevelhető zöldségek


Borsó: törékeny kis növények, amelyek ámpolnába, ládába vagy társnövényként cserépbe is ültethetők.


Cukkini: nagy, díszes, foltos levelű, sárga termésű fajták is vannak: nagy növények, meglehetősen nagy helyigénnyel.


Karós bab: különösen mutatósak a világító piros virágú tűzbab tövei vagy a kékes virágú fajták, amelyek helytakarékosan karókra vagy huzalokra futtatva árnyékoló, nap ellen védő függönyt nyújtanak.


Tipp! Aki kedvet érez magában a kertészkedéshez, próbáljon meg egyszer tavasszal retket tenni a balkonládába. A növények gyorsan fejlődnek, és májusban, júniusban szüretelhetők. Vagy dugjunk egy burgonyagumót az egyik ládába, homokos földbe. Augusztusban aztán, ha a lomb leszárad, 6-7 gumót szedhetünk ki a láda talajából.
 

Kapcsolódó cikk:

Eper a balkonon
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!