szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

5 dolog, amit tudnunk kell a nyírfáról

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 11.


Bibircses nyír és közönséges nyír
A bájos, csüngő ágú, 20-30 méter magasra fejlődő, hajlékony törzse időskorában elérheti a 40-60 cm átmérőt. Koronája eleinte keskeny, kegyes kúp alakú, később domborodó vagy szabálytalan. A hosszanti növekedése a 20. életévében lelassul, és 50-60 éves korára teljesen befejeződik. 

5 dolog, amit tudnunk kell a nyírfáról

Nem ritkák a 100 évesnél idősebb példányok. Hosszan lecsüngő vesszőiből régebben seprűt kötöttek. A törzs alsó szakaszán a héjkéreg bibircses, repedezett, sötétbarnától feketéig változó színű. Ezen részen kevés a fehér kéregfelület. A fehér részek között durva, morzsalékony, mélyen repedezett, fekete lécek húzódnak. A törzs további részén és az ágakon a kéreg sima, ezüstösen fehér vagy sárgásan fénylő, rajta magányos, szürkésfehér, gyűrűs mintázattal.

 

A külső a fiatalkorában hófehér, vízszintes sávokban leválik. Ebből készül többek között a nyírfakátrány és száraz lepárlással a nyírfaolaj. A nyírfakátrány a bőrnek és a fának kiváló tartósító anyaga. Egyúttal jó kocsikenőcs.

 

A belső kéreg a csersavtartalma miatt főleg az északi tájakon használatos cserzőanyag. A teljes kéreg csaknem vízhatlan, alátétnek is alkalmazzák tetőszerkezetekben, gerenda vagy küszöb alá. Skandináviában még ma is sok tetőt fednek nyírfakéreggel, majd tőzeg kerül rá nehezéknek. Kosarat, szőnyeget és fáklyát is készítenek belőle.


Az idősebb fákat áprilisban 2-5 cm mélyen megfúrják. A bőven kicsorduló nyírfalé megerjesztve habszerű ital, a nyírfabor. Ezt az alkoholtartalmú italt már 1240-ben ismerték.


A kéreg alatt található farész sárgásfehér színű, a bél irányába pirosas, gyengén fényes, puha, rugalmas, nehezen hasítható és a szabadban kevéssé tartós.


A fát lassan kell szárítani, közben fennáll a sárgulás, fakulás, meg a szabálytalan foltosodás veszélye. Tartósszilárdsága kicsi, alig használható épületfának. A bognárok és az asztalosok értékelik, mert cipő, kocsirúd, létra, szék, asztal, hordóabroncs készülhet belőle és zsindelynek is alkalmas. Olajtartalmának köszönhetően élénken ég, gyorsan és jól fűt, értékes tűzifa.


Egylaki fák csak 20-30 éves korában kezdenek virágozni. Már az ősszel számos hajtásokon kifejlődnek a barkák kezdeményei. Március és május között, néhány nappal a lombfakadás után egyre nagyobbak lesznek. Alakjuk hosszúkás hengeres, nem kocsányosak, csüngőek. A termős barkák kezdeménye is ősszel alakul ki, de a telet a rügyekben vészelik át, csak az új hajtások kifejlődésével kerülnek napvilágra. A virágok tömötten helyezkednek el, világoszöld színűek. Kora őszre a termős barkák már barnára színeződnek. A termőpikkelyek takarva védik a röpítő-hártyás, világosbarna makkocskákat. A kihulló terméseket az őszi szél igen nagy távolságra hordja szét.


Több ismert szokás közül egy-kettő:


Közép-Európa számos vidékén a házasulandó ifjak friss nyírfaágat helyeznek el választottjaik ablakába. Ezek a tavasz és a szerelem jelképei.


A háromszéki székely fiatalság tavaszi ünnepen énekszóval, tánccal vonulnak kis a nyírfákat meglocsolni és közben egy mondókát is elmondanak.


A csíksomlyói búcsún lombos nyírfaág jelképezi Pünkösdkor Máriát. ( Ezt én is tapasztaltam, és csodálkoztam a jelenségen, hogy miért és van nagyon sok ember kezében a faág, de amikor elmesélték, hogy minek is a jelképe, elfogadtam a szokásukat.)


Magyarországon sok földrajzi névben megtalálható a nyírfa szó, pl. Nyíregyháza, Nyírpilis, Nyírlugos, Nyírbátor, Nyírség.
 

Kapcsolódó cikk:

Díszkertbe különlegességet
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia