szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

5 gyógynövény – amit most szüretelhet

Topor Erika, 2016. júl. 18.


A nyárban az a legörömtelibb, hogy mindig van mit szüretelni. Még a balkonon is! Nézzük sorra, mely az az öt gyógynövény, amit most szüretelhetünk.

5 gyógynövény – amit most szüretelhet

Menta, menta, menta

A mentának rengeteg fajtája van, a fodormentától a hegyi mentáig igen széles a kínálat. A mentának a leveleit hasznosítjuk, így vagy a fiatal hajtásait gyűjtsük be, vagy a leveleket. A tartósításra két mód van: mélyhűtve vagy szárítva. A mélyhűtésnek az az előnye, hogy a tiszta leveleket elég egy nejlonzsákba tenni, lezárni és már mehet is a fagyasztóba. Egész évben felhasználható, és fagyottan megőrzi a menta ízvilágát, szinte veszteség nélkül. A szárításos tartósításnál figyeljünk oda, hogy viszonylag gyorsan száradjon ki, és pormentesen, légmentesen tároljuk, hogy aromáját ne veszítse el. Általában sötét helyen érdemes szárítani, hogy színéből se veszítsen.

Míg a fodormentának és a borsmentának az íze intenzív, addig a hegyi menta tartósítására a fagyasztás ajánlott, hiszen így sokkal jobban érvényesül aromája használat során.

Körömvirág

A körömvirág is nyílik százával, ilyenkor érdemes elkezdeni gyűjteni is virágzatait. A körömvirágot sötétben szárítsuk, szintén a színanyagok miatt. A körömvirág teába, házi gyógykrémekbe egyaránt kedvelt és alapja a házipatikánknak.

Kapor – nem csak koviubinak

A kapor a nyári ételek egyik leggyakoribb alapanyaga, hiszen a tökök beérésével elkezdődik a tökfőzelék időszak. A kovászos uborkán és a főzelékeken kívül számos húspác és szósz alapfűszere lehet, így érdemes minél többet begyűjteni belőle. Gondoljon a befőzések idejére is, hiszen a csalamádékba is jó szolgálatot tesz. A kaprot szárítva és fagyasztva is tárolhatjuk.

Levendula

A levendula virágzás után a levendula apró levelei is értékes gyógynövényként gyűjthetők. Húsokhoz, fűszerecetekhez, fűszerolajokhoz kiváló alapanyag egy-egy ág levendula is. Elsősorban szárítva tároljuk.

Rozmaring

A levendula mellett a rozmaring is elsőrangú és karakteres gyógy- és aromanövény. Vadhúsokhoz kellemes párosítás, de levesekbe akár télen is tehetünk, hiszen erősen fűszeres íze fűtő hatású. A rozmaring apró leveleit is szárítva tároljuk, jól zárható üvegben, hogy az aromák sokáig megmaradjanak.

Kapcsolódó cikk: Kánikula a balkonládában

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia