szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

5 hasznos növény az irodába

Topor Erika, 2014. szept. 16.


Amikor belépünk egy tágas irodába, vagy lakásba, akkor első gondolatunk lehet, hogy hol vannak belőle a növények? A megfelelő szoliterekkel hosszútávon igen kellemes légkört teremthetünk irodánkban, otthonunkban egyaránt. Íme 5 szoliter dísznövény, mely ellenálló és irodák kedvencévé válhatnak.

5 hasznos növény az irodába

1. Ficus binnendijki Alii – fűzlevelű fikusz

Kétféle formában kapható, vagy bokorformára nevelve, vagy összefont törzses fácskaként ez az érdekes fügefajta. Irodákba célszerű az akár 4 méteres példányokat vásárolni, főleg a faformára nevelt növényekből, hiszen nagy lombtömegének köszönhetően a zárt térben is természet-közeli hangulatot eredményez. A lelógó léggyökerek, a csavart törzs és a hosszú levelek őserdei hatásúak. Elsősorban a világos helyet kedveli, és mint minden fikusz, a huzatmentes terek növényei. Kis vízigénye miatt igen kedvelt, heti egyszeri öntözéssel is kiválóan érzi magát. Ugyan az üvegházi molytetű szereti, de ha nem engedjük a növényt legyengülni, megfelelően ápoljuk, akkor a kártevőnek igen kis esélye lesz az életerős növényünkkel szemben.

2. Phalaenopsis orchidea – pillekosbor, lepkevirágú orchidea

A lepkeorchideáknál általában a kistermetűre asszociálunk, pedig igen nagy példányokat is lehet belőle kapni. Az álló kaspókba, dézsákba is beültethető Phalaenopsis hosszú virágzási idegének köszönhetően jól mutat tárgyalótermekben, recepcióknál és minden olyan térben, ahol az elegancia elsőrangú szempont. Mivel igen sokféle színben kapható, így a cég arculatához is illeszthetőek az egyes fajták. Világos helyet szeret, lágy vízzel öntözzük, és leveleit mindig tartsuk tisztán. Mivel szereti a párát, ezért finoman le is permetezhetjük kizárólag (!) a leveleket és éggyökereket. A virág nem viseli el, ha közvetlen víz éri, egyes színek, főleg a fehérek hamar hártyásak lesznek, majd elpusztulnak.

3. Ficus cyathistipula – serlegkocsányú fikusz

Nagy leveleinek és lassú növekedésének köszönhetően nem növi ki hamar a kaspót, így viszonylag egyforma képet mutat egész évben. Igen ellenálló, talán a huzatot is jobban viseli többi fikusz-társánál. Elegáns megjelenésű, így irodák, szállodák éke lehet.

4. Ficus benjamina – közönséges fikusz

Ha már a fikuszoknál tartunk, akkor a legismertebb, és egyben a legkényesebb fügefélét is irodai használatra „találták ki”. A közepes vízigény mellett a huzatra nagyon érzékeny, így fogékonyabb a betegségekre, kártevőkre is, viszont gyors növekedésének köszönhetően igen kedvelt irodanövény lett. Eltérő lombszínei miatt népszerűvé vált. A bokorforma mellett kapható már többfél kreatív módon összefont törzsű faforma növény is.

5. Alocasia – alokázia

Ez a melegigényes, óriási levélfelületű szoliter elegáns, esőerdő hatást keltő növény nagy terekbe való igazán. Vízigényes, ezért ne felejtsük el pár naponta meglocsolni. Meleg helyen érzi jól magát, így leginkább a 20-25 °C-os szobákban, terekben érdemes tartani.

Kapcsolódó cikk: 5 növény, amiben nem csalódhatunk
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia