szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

5 retro tipp - Horgolt terítők új élete

Scheftsik Tamás, 2014. máj. 05.


Sok háztartásban találkozhatunk olyan terítőkkel, amiket nem is hittük volna, hogy használni fogunk valamire. Ezek a nagyanyáink régi, kicsi, kerek, horgolt terítői, amik a tv-n a fotel tetején, a karfákon, a dohányzóasztalon, és gyakorlatilag minden felületen megjelentek, amit csak díszíteni akartak. Most új életet adhatunk ezeknek a daraboknak, méghozzá nem is csak egy formában. Hiszen ezek a terítők romantikusak, szépek, csak jól kell őket használni.

5 retro tipp - Horgolt terítők új élete

Mécsestartó

A horgolt kis terítőkből csodaszép mécses tartókat is alkothatunk. Az egyszerűbb módszer, ha egy befőttesüveget alaposan kitisztítunk, és óvatosan a kisebb terítőket ráragasztjuk. Ha az anyag túl nagy, akkor le is vághatjuk a széleit, de ez esetben azokat le kell ragasztani, nemhogy bomolni kezdjen.

A nehezebb módszer, hogy a terítőt keményítőbe áztatjuk, és egy tálra rakva hagyjuk öblösen megszáradni, keményedni. Ezután mehet bele a mécses. Mindkét megoldásban a legszebb az, amikor a láng fénye a terítő mintáit a falra vetíti.

Hajdísz

Ez esetben szükségünk lesz egy vastagabb gumira, vagy hajráfra. A kis kerek terítőket ragasszuk vagy varrjuk fel, majd a terítők feszességét adjuk meg vékony drótokkal, amiket szintén rögzítsünk az alaphoz, és a terítőkhöz is. ezután már csak fel kell vennünk, és a megfelelő eleganciával hordanunk.

Csillár

Mindenekelőtt egy alapot kell beszereznünk. Ez lehet egy egyszerű, karikára hajlított drót, de egy kiszuperált ventilátor elején lévő rács is tökéletes lesz. A terítőket nagyjából téglalap alakúra varrjuk össze, az sem baj, ha rések vannak közöttük. Ezután a téglalap egyik hosszú oldalát rögzítsük végig a keret széléhez. Ahhoz, hogy szép esése legyen, néhány helyen kis súlyokkal egészítsük ki az elkészült csillárt. Ha azt szeretnénk, hogy feszes legyen az alja, akkor hajlítsunk még egy karikát, akkorát, amekkorára szeretnénk a feszítést – egy kicsivel nagyobb lehet, mint a felső, ekkor nyílik, vagy kisebb, akkor szűkül a csillár alja -, majd rögzítsük a téglalap másik hosszú oldalához. Ezután csak az elektromos szerkezetet és a foglalatot kell elhelyeznünk, és készen is vagyunk.

Ékszertartó

A horgolt terítőkből ugyanúgy lehet ékszertartó, akár a csipkéből. Nem is kell hozzá más, csak egy megfelelő méretű keret. Ez lehet képkeret is, de egy már nem használt varróráma is megteszi. Feszítsük bele a terítőt, és díszítsük a keret oldalár is, ha szeretnénk. Ezután akasszuk rá a fülbevalókat, láncokat művészi összevisszaságban.

Romantikus póló

Itt természetesen szükségünk lesz egy pólóra, és egy tetszőleges horgolt terítőre. A lényeg, hogy ne legyen nagyobb, mint a póló, és lehetőleg vékony legyen az anyaga. A póló hátsó részére varrjuk rá a terítőt úgy, hogy az ne lógjon ki sehol az anyagból. Alaposan rögzítsük, hiszen a későbbiekben csak ez adja majd a tartást az anyagnak. Ha megvagyunk, akkor fordítsuk ki a pólót, és egy ollóval vágjuk ki a terítő alatti részt. Így kapunk egy szabadon szellőző hátú pólót, ami ráadásul egyedi és romantikus is.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!