szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

5 virág, amit ajándékba kapunk

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 09.


Csodaszép kis cserepes virágok, amelyek jó lenne ha nem csak az első hetet élnék túl nálunk. Hogyan gondozzuk ezeket a szépségeket?

5 virág, amit ajándékba kapunk

Begónia

A begóniát sokan virágzás után kidobják, megfelelő gondozás mellett sokkal tovább élhetne. Szereti a fényt, de a közvetlen napsütést nem viseli el. Novembertől márciusig érheti a napfény, de ez ne legyen napi 3-4 óránál több. Télen 18-20 fokos melegben érzi jól magát. A rendszeres szellőztetéssel megóvhatjuk a szürkepenésztől és a lisztharmattól. A földjét tavasztól őszig tartsuk nedvesen, de ne álljon a vízben. Alulról locsoljuk, így a száraknál nem képződik penész, télen kevesebbet öntözzük. Igényli a páradús levegőt, ezért tegyünk a kaspóba kavicságyat, melyet nedvesen tarthatunk. Öntözéshez lágy, szobahőmérsékletű vizet használjunk. Az elvirágzott begóniát vágjuk vissza, a hajtásokat csípjük le, így a növény majd jobban fog bokrosodni.

Törperózsa

A virágzó törperózsa a balkonládában és a kertben érzi jól magát, ezért ha tehetjük, minél előbb tegyük ki a szabadba. Amíg a szobában tartjuk, sok fényre, vízre és alacsony hőmérsékletre van szüksége. A földjét ne hagyjuk kiszáradni, de a pangó vizet kerüljük el. Az a legjobb, ha kavicságyra tesszük a cserepet, hogy a gyökere ne álljon a vízben. Ez a száraz helyiségben jön jól, mert párásítjuk is a levegőt.

Virágzás után ne csak a virágokat vágjuk le, hanem metsszük is meg a szárát, így 5-6 hét múlva újra virágozni fog a rózsa. A balkonládában, kertbe ültetet törperózsa nyáron melegben kapjon sok vizet, naponta akár kétszer is öntözhetjük. Télen a tövét takarjuk be, így a fagyokat átvészelheti.

Mikulásvirág

A mikulásvirágot karácsonyi dekorációként vásároljuk a lakásba, pedig a meleg a növény legnagyobb ellensége. 15-20 fokon érzi jól magát, ennél melegebb helyen hamar elpusztul. Öntözéssel is legyünk óvatosak, de azért mindig legyen nedves a földje, a pangó vizet kerüljük. Elvirágzás után vágjuk vissza a növényt 10-15 cm-re, és ültessük át. Az új hajtások 6-8 hét után ismét megjelennek. Ha azt szeretnénk, hogy ünnepekre újra színes leveleket hozzon, akkor októberben naponta 10-14 órán át tartsuk sötétben. Az a legjobb, ha egy dobozzal letakarjuk vagy sötét helyre tesszük. Ha a levelek kezdenek színesedni, abbamaradhat a fénymegvonás. A sötét időszakban nem szabad alákukucskálni, mert a fény azonnal megzavarja a növényt.

Korallvirág

A hiba, amit elronthatunk a gondozásában, az a túlöntözés. Ugyanis a pozsgás leveleiben a növény tárolja a vizet, így a túl gyakori öntözés rothadáshoz vezethet. Két öntözés között hagyjuk a földet kiszáradni. A növény a lakásban tavasztól késő nyárig képes virágzani. Ehhez sok tápoldat, meleg és napfény kell. A virágzás kimeríti a növényt, ezért érdemes kéthetente virágtápot adni az öntözővízhez. Az elnyílt virágok elszívják a növénytől a tápanyagot, meg nem is mutat jól, ezért le kell őket csípni a levelek közül. A megnyúlt hajtásokat vágjuk rendszeresen vissza, így bokros növényt kapunk. Tavasszal kitehetjük a kertbe vagy az erkélyre félárnyékos helyre, de a hidegben teleltetni kell.

Fokföldi ibolya

Szobában jól érzi magát, ám a huzatot és a hideget nem szereti. Világos helyre tegyük, de a tűző naptól óvjuk, mert ha nem, levelein barnás foltok jelennek meg. Ha nem kap elég fényt, a levélszárak megnyúlnak. Langyos vízzel öntözzük, a pangó vizet is kerüljük, a maradék vizet fél órán belül a kaspóból öntsük ki. A párát szereti, ezért tegyünk alá kavicsot, melyet az öntözővíz megnedvesít, így a növény párologtatni tud. Két öntözés között hagyjuk a földjét szikkadni, de csak alulról öntözzük. Tavasztól őszig hetente tápoldatozzuk. Az elhalt virágokat tövünknél csípjük le, de 3-4 levélréteg maradjon mindig a növényen. 

Kapcsolódó cikk: Így tartsd életben a primulát és a cikláment!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!