szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

5 vízfüggő szépség

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 16.


Vízé és mocsári növények  nem tartoznak a legnépszerűbb növények közé, pedig szépségük vitathatatlan.

5 vízfüggő szépség

Lombosmohák

A mohák törzse két élesen elkülönülő osztályra: máj és lombosmohákra tagozódik. Főleg a hűvös és a mérsékelt égöv növényei. Hazánkban megközelítőleg 600 fajuk él. Fajszámuk a virágos növényekének több mint ötöde. A mohák legnagyobb része nedves, nyirkos körülmények között, források környékén, mocsarakban, fák, sziklák nyirkos részein, összefolyó vizekben él. Néhány fajuk kimondottan vízi. Ivaros úton csak vízben tudnak szaporodni. A hímivarsejtek víz segítségével jutnak a petesejtekhez. Számos mohát szabad szemmel, másokat nagyítóval, jó néhányat csak mikroszkóppal határozhatunk meg. Egyesek spóratartó nélkül, mások csak spóratartójuk vizsgálatával határozhatók meg.

A lombosmohákon száracskát és leveleket különböztetünk meg. Szárukat levelek sokasága fedi, gyökerük nincs. Fonalas, gyökérszerű képleteik rögzítik a növényt a talajhoz, s szívják fel számára a vizet. A száracska lehet egyszerű vagy elágazó. Az ivarszervek az oldalágon vagy a csúcson jelennek meg. A rendszertanilag a lombosmohákhoz tartozó tőzegmohák lápjaink tőzegalkotó fajai, amelyek zöme élőhelyükkel együtt védett. A növények rendkívüli nedvszívó és nedvességtartó képessége az erdei mohaszint vízháztartását szabályozza. A vízi fajok felhasználásával az akváriumba ültetett növényfajok választékát gazdagíthatja.

Füzéres süllőhínár

A nemzetség két hazai faja gyökerező hínárjaink közé tartozik. Mindkettő az alámerült nagy hínár tagja. Virágaik egylakiak, kicsik, négytagúak, a levélhónaljakban növő, végálló füzéreik kiemelkednek a vízből. Mindkét faj kedvelt akváriumi növény, akváriumban is fényigényes. Kerti tavakba is telepíthető. Dús hajtásrendszerük vízi-rovaroknak, rákoknak, apró és ragadozó halaknak rejtőzködést, ragacsos ikrájú halaknak ikrafészket biztosít. Előszeretettel ikrázik rájuk a fogas süllő, nevük is valószínűleg innen ered. A kikelt süllőivadékok eleinte a növényen maradnak, mivel védelmet és táplálékot találnak rajta. Kisebb horgásztavakban is előnyös a süllő-hínárfajok jelenléte, de csak abban az esetben, ha nem túlzottan hínarasítanak.

A két faj víz alatti, illetve víz fölötti levelik alapján különíthetők el. A víz fölötti levelek elsősorban mocsári társulásokban jelennek meg. Ilyenkor a víz fölötti levelek zöld, vízi gyepet alkotnak. A füzéres süllőhínár víz fölötti és víz alatti levelei négyesével állnak. Június-augusztusban nyíló virágörvök murvái épek, és csak kissé hosszabbak a virágnál. A hínáros békaszőlővel a nagy hínárt alkotja. A gyűrűs süllőhínár virágörvének murvái szárnyasan hasogatottak, és jóval hosszabbak a virágnál. Víz alatti és fölötti levelei ötösével állnak egy örvben.

Rizs

Ázsiából származó, egyéves, vízben, illetve mocsárban élő növény. Kelet- és Dél-Ázsia legfontosabb tápláléknövénye. Eredeti élőhelyén és hazánkban is meleg és fényigényes. A világon és hazánkban is több fajtáját termesztik. Árasztásos termesztésével nálunk elsősorban a tiszántúli szikeseken, Szarvas környékén foglakoznak. A sziken való termesztése azért jelentős, mert ez a talaj más gabonanövénnyel nem hasznosítható. Termesztése 20-40 cm-es, jó tápanyag-ellátottságú, meleg és napos vizekben lehetséges. Bugavirágzata lazán összezárt, felálló. A kalászok tojásdadok, a pelyvák csökevényesek. Kalászai érés előtt zöldek, éréskor megsárgulnak, bókolnak. Több ezer fajtáját termesztik.

Fehér acsalapú

Az alapfaj szíves kerekdedek. Ökológiai igénye a keserűlapuéhoz hasonló. Patak menti és magaskórós társulásokban, ártéri cserjékben élő, hegy, domb és sík vidékeken egyaránt társulás-alkotó. A mintegy 20-40 cm-es talpvízben élő állományai 1,5 méter magasra is megnőnek. Napos, félárnyékos és mélyárnyékú hegyeken is megtalálható, de elsősorban a félárnyékot kedveli. A virágzat fehérlő, áprilisban, a lomfakadás előtt nyílik. A szár sokfészkű, a fészkek fürtös-bugásan állnak. Levelei és gyökerei gyógyhatású anyagokat tartalmaznak.

Nád 

Hazai nádasaink uralkodó faja, társulás-alkotó, de mocsarakban, nedves réteken, ligeterdőkben is előforduló, nádszárú növény. Néha előfordul omladásos lejtőn, száraz meddőhányón, déli domboldalon is, itt termete jóval kisebb. A nyirkos talajokban élő és vízi állományai a 3 méter magasságot is elérik. Ahol felszakadoznak állományai, zsombékol. Hazai tóparti állományainak partvédő és víztisztító szerepe közismert. Szára jellegzetes nádszár, ízekkel és íz-közötti üregekkel. A víz mellett élő nép alapvető építőanyagként használta évszázadokon át. Bugája, amely a vízviszonyoktól függően 40 cm-es is lehet, június- szeptemberben virágzik, kezdetben fényes bordós-lila, megérve aranysárga. 

Kapcsolódó cikk: Így kell sütni a húst

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!