6 fűszernövény + 1 tipp a konyhába
Scheftsik Tamás, 2011. okt. 12.
A konyhánkat sokféleképpen díszíthetjük növényekkel. Azonban ha figyelembe vesszük a helyiség funkcionalitását is, akkor érdemes olyanokat választani, melyek nem csak szépek, de a főzés közben is hasznosak. Ráadásul így azok is magukénak mondhatnak egy konyhakertet, akik lakásban élnek.

Rengeteg fűszernövény közül válogathatunk, de nem mindegyiket lehet cserépben nevelni, illetve nem feltétlenül kifizetődő, ha olyat választunk, amelyre csak nagyon ritkán van szükségünk. Mivel a konyhában fontos, hogy legyen elég helyünk a munkához, nem érdemes minden négyzetcentimétert telepakolni az impozáns cserepekkel. Lássuk a 6 leggyakrabban használt, cserépben nevelhető fűszernövényt:
Kakukkfű
Érdemes már fejeltebb növényt vásárolni, mivel a kezdeti fejlődése nagyon lassú. Ha ettől nem ijedünk meg, nevelhetjük magról is, de számítsunk rá, hogy az első évben még nem juthatunk hozzá az aromás levelekhez. Szereti a fényt, és nem kifejezetten nehéz a tartása. Arra azonban figyeljünk oda, hogy fajtától függően megnőhet akár 1-2 méter magasra is, tehát kicsi konyhába olyan növény válasszunk, amely nem szorít ki minket a tűzhely mellől. Levelet bármikor csíphetünk róla, de ha szárítva szeretnénk eltenni, akkor virágzás előtt érdemes „szüretelni”.
Rozmaring
A rozmaring egy érzékenyebb fűszerfajta. Nem szereti a hideget és a huzatot, valamint fontos, hogy a cserepe jó vízelvezető legyen. A kezdeti nevelésnél öntözzük gyakran, később azonban csökkentsük a vízmennyiséget, mert bár a növénynek nem ártunk, a bőséges víztől gyorsan megnő, és fásodik, így nehezebb lesz a felhasználása. Kedveli a fényt, ezért lehetőleg az ablak közelébe rakjuk. Metszeni szükséges, mivel egy nagyobb cserépben akár 1 méteresre is megnő. Leveleit bármikor leszedhetjük, de csak óvatosan használjuk, mivel az íze nagyon intenzív, főleg a frissen lecsípett leveleknél!
Oregánó / Majoránna
Mindkét növény fényimádó, rengetegre van szükségük a szép növekedéshez. Vízigényük eltérő, az oregánó a szárazabb környezetben növekszik akár egy méteres kerületig, míg a majoránna az állandóan nedves talajt kedveli, és az ég felé nyújtózik. Nagyon jól nevelhetőek cserépben, a betakarítás sincs időhöz kötve.
Tárkony
Érzékeny a vízre. Fontos a jó vízelvezetés, homokos talajba ültessük, mivel ha a földje nagyon nedves, a növény berohad és elpusztul. A tárkonyt nem lehet magról nevelni, csak dugványozással szaporítható, így az ára is borsosabb a többinél. Bármikor szüretelhető, tartósítása azonban körülményes, mivel egyáltalán nem szárad jól, ezért inkább fagyasszuk le.
Metélőhagyma
A szárazságot nehezen viseli, folyamatosan nedves talajt igényel. Könnyen és gyorsan nevelhető, dús, aromás levelei és a hagymája nagyon finom. Sőt! Ha hagyjuk kivirágozni, akkor még különlegességgel is szolgálhatunk a salátához, hiszen a szára és a virága is ehető.
+1 tipp
A konyhában sűrűn előfordul, hogy az ételmaradékok, vagy éppen a használt olaj nem éppen kellemes szagokat hagy maga után. A mesterséges illatosítók azonban nem kifejezetten egészségesek, és az illatuk is sokszor nagyon tömény és mesterkélt. Ha azonban olyan növényeket is teszünk a főzőhelyiségbe, melyek illatosak és még szépek is, akkor ez a probléma egykettőre orvosolható. Válasszuk a francia levendulát, a vaníliavirágot, vagy az örökzöld puszpángot, mindenképpen eredményesek leszünk, ráadásul a gyönyörű virágok tarkaságában is örömünket leljük!
Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.március 02., kedd / 18:56