szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

6 fűszernövény + 1 tipp a konyhába

Scheftsik Tamás, 2011. okt. 12.


A konyhánkat sokféleképpen díszíthetjük növényekkel. Azonban ha figyelembe vesszük a helyiség funkcionalitását is, akkor érdemes olyanokat választani, melyek nem csak szépek, de a főzés közben is hasznosak. Ráadásul így azok is magukénak mondhatnak egy konyhakertet, akik lakásban élnek.

6 fűszernövény + 1 tipp a konyhába

Rengeteg fűszernövény közül válogathatunk, de nem mindegyiket lehet cserépben nevelni, illetve nem feltétlenül kifizetődő, ha olyat választunk, amelyre csak nagyon ritkán van szükségünk. Mivel a konyhában fontos, hogy legyen elég helyünk a munkához, nem érdemes minden négyzetcentimétert telepakolni az impozáns cserepekkel. Lássuk a 6 leggyakrabban használt, cserépben nevelhető fűszernövényt:

 

Kakukkfű


Érdemes már fejeltebb növényt vásárolni, mivel a kezdeti fejlődése nagyon lassú. Ha ettől nem ijedünk meg, nevelhetjük magról is, de számítsunk rá, hogy az első évben még nem juthatunk hozzá az aromás levelekhez. Szereti a fényt, és nem kifejezetten nehéz a tartása. Arra azonban figyeljünk oda, hogy fajtától függően megnőhet akár 1-2 méter magasra is, tehát kicsi konyhába olyan növény válasszunk, amely nem szorít ki minket a tűzhely mellől. Levelet bármikor csíphetünk róla, de ha szárítva szeretnénk eltenni, akkor virágzás előtt érdemes „szüretelni”.

 

Rozmaring

A rozmaring egy érzékenyebb fűszerfajta. Nem szereti a hideget és a huzatot, valamint fontos, hogy a cserepe jó vízelvezető legyen. A kezdeti nevelésnél öntözzük gyakran, később azonban csökkentsük a vízmennyiséget, mert bár a növénynek nem ártunk, a bőséges víztől gyorsan megnő, és fásodik, így nehezebb lesz a felhasználása. Kedveli a fényt, ezért lehetőleg az ablak közelébe rakjuk. Metszeni szükséges, mivel egy nagyobb cserépben akár 1 méteresre is megnő. Leveleit bármikor leszedhetjük, de csak óvatosan használjuk, mivel az íze nagyon intenzív, főleg a frissen lecsípett leveleknél!

 

Oregánó / Majoránna

Mindkét növény fényimádó, rengetegre van szükségük a szép növekedéshez. Vízigényük eltérő, az oregánó a szárazabb környezetben növekszik akár egy méteres kerületig, míg a majoránna az állandóan nedves talajt kedveli, és az ég felé nyújtózik. Nagyon jól nevelhetőek cserépben, a betakarítás sincs időhöz kötve.

 

Tárkony


Érzékeny a vízre. Fontos a jó vízelvezetés, homokos talajba ültessük, mivel ha a földje nagyon nedves, a növény berohad és elpusztul. A tárkonyt nem lehet magról nevelni, csak dugványozással szaporítható, így az ára is borsosabb a többinél. Bármikor szüretelhető, tartósítása azonban körülményes, mivel egyáltalán nem szárad jól, ezért inkább fagyasszuk le.

 

Metélőhagyma


A szárazságot nehezen viseli, folyamatosan nedves talajt igényel. Könnyen és gyorsan nevelhető, dús, aromás levelei és a hagymája nagyon finom. Sőt! Ha hagyjuk kivirágozni, akkor még különlegességgel is szolgálhatunk a salátához, hiszen a szára és a virága is ehető.

 

+1 tipp


A konyhában sűrűn előfordul, hogy az ételmaradékok, vagy éppen a használt olaj nem éppen kellemes szagokat hagy maga után. A mesterséges illatosítók azonban nem kifejezetten egészségesek, és az illatuk is sokszor nagyon tömény és mesterkélt. Ha azonban olyan növényeket is teszünk a főzőhelyiségbe, melyek illatosak és még szépek is, akkor ez a probléma egykettőre orvosolható. Válasszuk a francia levendulát, a vaníliavirágot, vagy az örökzöld puszpángot, mindenképpen eredményesek leszünk, ráadásul a gyönyörű virágok tarkaságában is örömünket leljük!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia