szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

6 népszerű vizet kedvelő növény

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 09.


Egyben biztosak lehetünk, ezeket a növényeket nem öntözhetjük túl, még akkor sem, ha kicsit túlbuzog bennünk a gondozási vágy.

6 népszerű  vizet kedvelő növény

Nyílfű

Mocsarakban, hínártársulások parti szegélyén, a Dunántúlon, az Alföldön és a Kisalföldön egyaránt előforduló évelő. Nagy tápanyagigénye következtében a sekély vízmélységű, meleg iszapos, napos parti részeken találhatók legszebb példányai. Levélalakja változatos. A vízben úszók szalag alakúak, a vízből kiállók hosszú nyelűek és nyilasok, a kifejlettek dárdás vállúak. Virágait június-augusztusban hozza. A virágok egylakiak, egyivarúak. A virágzati tengely felső, szürkészöld, gömbszerű virágai porzósak, a fehér alsó virágok termősek. Kerti dísznövényként medencék szélére, mocsaras részekre telepítsük. Különös leveleivel, kedves virágaival a legszebb vízinövények közé tartozik.

Vérfű

Nedves réteken, lápokban lápréteken honos évelő növény. Bár gyakori faj, egyedei mindig magánosan fordulnak elő. Kedveli a jó tápanyaggal ellátott, tőzeges talajokat, ilyen helyeken 80-100 cm-re is megnő. A rózsafélék családjába tartozik, a virágok végálló tömött fejecskékben állnak, ezért a család más nemzetségeivel össze nem téveszthetők. A virágzat sötét bíborszínű, hengeres, feltűnő. Júliustól szeptemberig nyílik. Levelei összetettek, páratlanul szárnyaltak, oválisak, élük csipkés. A nemzetség másik faja sziklás, száraz élőhelyen nő, apró termetű. Föld feletti megszárított részéből főzött teáját vérzések ellen használták.

Iszapzsázsa

A nemzetség mintegy tucatnyi faja nedves iszaptársulásokon, ártéri gyomtársulásokban, patakmedrekben vagy vízben állva fordul elő. A számos élőhelyi forma és a keresztezett keverék-faj közös jellemzője a májustól augusztusig nyíló fürtös, sárga virágzat. A keresztes virágok sátorozók, vízellátástól függően a tőlevelek, a szárlevelek és a virágzati fellevelek azonos fajnál is rendkívül eltérőek. Az iszapzsázsa alsó levelei lantosan, 10-20 cm-es vízben fésűsen szeldeltek. A szárlevelek keskeny lándzsásak. A növény magassága is igen változó. A Fényi-erdő mocsarában 120 cm-es, a Nyírség tocsogós rétjein 40-50 cm-es példányai találhatók.

Rucaöröm

A vízipáfrányok alosztályába tartozik. Családját rucaörömfélék családjának nevezték el róla. Ez azon a népi megfigyelésen alapul, hogy a víz színén úszó páfrány friss levelei főként a vízen táplálkozó rucafélék csemegéi. A levelek oválisak, mirigyszőrösek, hármas örvökben állnak. Közülük kettő ovális, a víz színén úszik, a harmadik a vízbe nyúló, gyökérszerű képlet. A Tisza holtágaiban, az Alföldön lebegő hínártársulást alkot, s itt nagyobb, elágazó példányait is találhatjuk. Ahol megjelenik, ott tömeges, de maga a növény nem túl gyakori. Gyökérszerű, vízbe nyúló képlete tövében augusztustól októberig érnek a különnemű spórák. Kerti tavak és hideg vizű akváriumok jól szaporodó, szép, úszó páfránya.

Keskenylevelű békakorsó

Nemzetségének három hazai faja felálló szárú vízparti vagy lápi növény. A keskenylevelű békakorsó hazánk területén szinte mindenütt tömegesen fordul elő. A Duna-ártér iszapos talaján állományalkotó, a vízlevezető csatornákban elegyfajként gyakori. Nagy tápanyagigényét csak az eutrof vizek iszapos talaja elégíti ki. Állóvizek vízben úszó gallymaradványára települve felfogja az egyéb, lassan mozgó uszadékot, ilyenkor állománya tutajként úszik. Jó víz és tápanyagellátás, valamint kellő napsütés mellett júniustól augusztusig folyamatosan hozza fehér ernyős virágait. Levelei egyenlőtlenül, durván, élesen fogasak vagy hasogatottak. Ikerkaszat termése pici, kerek-tojásdad. Mérgező növény!

Tavi káka

Tavaink öbleiben, vízlevezető csatornákban, mocsarakban, magas-sásosokban, 10-100 cm-es vízmélységig állományt alkotó, legnagyobb termetű hazai kákafélénk. 1-2 méter magas szára hengeres, belül üreges, viaszos. Évelő faj. Állománya kedvező körülmények között évről évre terjeszkedhet. Júniustól augusztusig folyamatosan virágzik. A csomókban álló szárvégi füzérkék világosbarnák. Tudományos vizsgálatok megállapították, hogy partvédő és víztisztító szerepe jelentős. Kerti változatait a kertépítésben előszeretettel alkalmazzák. Természetes előfordulási helyén az alacsonyabb állományokból beszerezhető, de tarackosan terjedő tövéről szaporítható.

Kapcsolódó cikk: A mégsem olyan közönséges vadszőlő

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia