szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

6 ötlet az egyedi fogasokra

Scheftsik Tamás, 2014. máj. 27.


Az ember azt hinné, hogy a fogas egy bonyolult szerkezet, ami csak a hajlított kampókkal mutat. Pedig meglepően sok dolog töltheti be a ruhaakasztó funkcióját, ráadásul egészen különleges hangulatot adhatnak az előszobának.

6 ötlet az egyedi fogasokra
Kép: www.alternativeconsumer.com

Villa és kanál

Sok háztartásban fellelhetőek azok az evőeszközök, amik csak a helyet foglalják. Ennek oka vagy az, hogy már nem túl szépek, vagy pedig az, hogy a fém a túl sok használatból adódó kopástól egy idő után édeskés ízt kap. Ezek az eszközök azután már csak kallódnak a fiókban. Pedig tökéletesen alkalmazhatóak lennének más területen is, példának okáért remek fogas lehet belőlük. Nincs is más dolgunk, mint a fejüket megfúrni, hogy fel lehessen fogatni őket, valamint a szárukat meghajlítani, hogy a kabátokat meg tudják tartani. Egy kis szidol segítségével a csillogásukat is visszakapják, és újra értelmet nyernek a háztartásban.

Kilincs

A bolhapiacon, vagy az otthoni „jó lesz ez még valamire” kupacból érdemes félretenni az ajtókilincseket. Ezek ugyanis patinás hangulatú fogasokká alakíthatóak. Az itthon megszokott nyeles kilincs helyett a gombos megoldás praktikusabb – a fogas szempontjából -, de nem kell kétségbe esni akkor sem, ha ilyenünk nincs. A nyelet vegyük ki, és helyettesítsük szekrénygombbal, vagy más kiálló részlettel (például kisebb fa vagy fém rudacskákkal).

Szekrénygomb

Ha már előkerült ez az apróság, akkor ne menjünk el mellette szó nélkül. Sok bútorüzlet foglalkozik külön ajtógombokkal is, ezért a választék belőlük nagyon széles. Akinek nem kallódik otthon egy – két szebb darab, az vehet is magának olcsón, ráadásul nagyon szép kialakításúakat. Legyen akár keleties hangulatú kerámia, fa, vagy éppen króm gomb, ami a lakásba illene, mindre találunk példát. A felszerelése pedig igazán egyszerű, a végeredmény pedig mutatós.

Vállfa

A vállfából sosem elég, de van, akinek ennek ellenére kallódnak olyan darabok a szekrényében, amiket nem használ semmire. Ebben az esetben tökéletes akasztót készíthet belőlük. A horog közelében az egyik oldalát a vállfának vágjuk le. A felületet szépen csiszoljuk egyenesre, alaposan tisztítsuk meg, és egy erős ragasztóval ragasszuk a kívánt felületre, fejjel lefelé. Ez fontos részlet, mivel csak így tudjuk majd jól kihasználni az akasztónkat. A kampóra kerülhetnek a kabátok, míg a vállfa megmaradt testére a kalapok ültethetőek rá tökéletesen (vagy életszerűbben a sálak, sapkák).

Agancs

A nagyszüleink idejében sok helyen igen nagy becsben tartották azokat a fali díszeket, amik agancsokat tartottak. Tény, hogy nagyon mutatósak, ám ehhez olyan stílusú lakás is kell. Mivel ez nem mindenkinek tetszik, így a megörökölt agancsok sokszor a padláson porosodnak évtizedekig, míg rászánjuk magunkat a kidobásukra. Pedig fogasnak kifejezetten mutatósak. Más dolgunk nincs is, mint csavarral az adott felülethez rögzíteni, és már kész is. akinek úgy jobban tetszik, akár le is festheti az agancsokat, és mehet a falra.

Fa

Az utolsó ötlet egy kicsit több munkát igényel. Készítenünk kell egy akkora keretet, amekkora felületű fogast szeretnénk. Magasságban is hagyjunk neki egy 20 – 25 centit, hogy mutatós legyen, és a mélységnél se fukarkodjunk. Ez azért lényeges, mert nagyobb ágakat, pontosabban azok darabjait fogjuk bele illeszteni. Olyan ágra lesz szükségünk, aminek kiálló gallyai a tövüknél elég erősek egy kabát megtartására. A gallyakat is rövidre kell vágni, illetve az ágaz is fel kell darabolni akkora részekre, amekkora a keretünk. Szöggel vagy ragasztóval rögzítjük a darabokat a keretben, és már mehet is a falra.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!