szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

6 párakedvelő növény a fürdőszobába

Scheftsik Tamás, 2011. okt. 18.


Amikor virágokkal díszítjük a lakásunkat, a választék meglepően bőséges. Bárhová is tesszük őket, gyönyörűek, és megfelelő gondozás mellett zöldbe öltöztetik a szobát. Ha azonban berakjuk őket a fürdőszobába, az esetek többségében néhány héten belül elrohadnak, tönkremennek. Ebben a helyiségben ugyanis magasabb a páratartalom, mint a lakás többi részén. Persze nem kell lemondanunk a természet közelségéről a kádban pihenve sem, csupán a növényeket kell jól összeválogatni.

6 párakedvelő növény a fürdőszobába

Szobapáfrány


Közkedvelt növény, nem csak a fürdőszobában szoktunk vele találkozni. Ahhoz, hogy teljes pompájában gyönyörködhessünk benn, érdemes a polc tetejére, magas virágtartóba, vagy függesztett cserépbe tenni, mivel hosszú levélszárai közel két méteresre is megnőhetnek. Bár nem igényel túl sok törődést, mégis sokaknál nem marad meg. Ennek az az oka, hogy a páfrány szereti a párát. Minél melegebb a hőmérséklet, annál többet igényel. A pangó vízre azonban érzékeny, berohadhatnak a gyökerei, ezért inkább többször locsoljuk kevesebb vízzel!

 

Broméliák


Nehezen tartható növények, mivel eredeti élőhelyükön élősködők, így a gyökereik nem alkalmasak a földből való tápanyagfelvételre. A szükséges vizet a levegőből nyerik ki, ezért létszükséglet a párás környezet. Éppen ezért ideálisak a fürdőbe, ráadásul feltűnő színeikkel a hangulatot is feldobják. A broméliák egyes fajai megdöbbentő mérteket érhetnek el, de hazánkban ez nagyon ritka. Itthon a kisebb növényeket találhatjuk meg a boltokban, és gondos ápolás mellett sem nőnek akkorára, hogy kénytelenek legyünk átadni nekik a helyet a kádban.

 

Gardénia


Szintén nehezen tartható növény, mivel az állandó 20-25 fokot szereti, és a magas páratartalomhoz szokott eredeti élőhelyén, a távol-keleten. Egy méter magasra növő, fás szárú, és gyönyörű, vanília illatú virágokkal örvendeztethet meg minket. Öntözésénél figyelni kell arra, hogy érzékeny a kemény és hideg vízre, így az először fel kell forralni, majd lehűtve a növényre juttatni. A gardénia rendkívül rosszul viseli a huzatot, így ettől mindenképpen óvni kell, ellenkező esetben rövid időn belül elpusztul.

 

Fikusz


A fikuszok közül a csüngőágú faj kedveli a párás környezetet, ezért ideálisan tartható a fürdőszobában. Fénykedvelő, így ha nem rendelkezünk elég nagy ablakokkal, akkor inkább ne ezt a növényt válasszuk, mert szépen lassan el fog pusztulni a gondozás ellenére is. Felfelé növekedő faj, így cserépben a földön is remekül mutat.

 

Csokrosinda


A csokrosindát azok is nyugodt szívvel tarthatják, akik kezei között még a művirágok is csak erőfeszítéssel maradnak életben. Igénytelen, gyors növekedésű, nagyon dekoratív nővény. A formája akkor érvényesül a legjobban, ha magasra helyezzük, mert így a levelek, és a friss levélrózsacsomók is akadálytalanul növekedhetnek. Kéthetente érdemes tápoldatozni, hogy a növekedés ne lassuljon le.

 

Szobalián


Lassú növekedésű kúszónövény, levelei szív alakúak és ezüstös pettyekkel díszítettek. Nem igényel nagy odafigyelést, de a magasabb páratartalmat kedveli. A földjét érdemes nedvesen tartani, így a növény gyorsabban nő, a hajtások akár másfél méteresre is nyúlhatnak. Fényigénye nem nagy, ezért a sötétebb fürdők kedvelt lakója.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia