szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

6 tipp a dézsás növények téli ápolására

Sulyok Józsefné, 2014. jan. 27.


Csak egy kis figyelem szükséges és a dézsás növényeink nemcsak túlélik a telet, de újult erővel fognak fejlődni, amikor beköszönt a tavasz. Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, akkor a virágpompa biztos nem marad el és szomszédaink tőlünk kérnek majd tanácsot!

6 tipp a dézsás növények téli ápolására

A hideg évszakban a szükséges ápolási munkákból jóval kevesebb van a nyári hónapokhoz képest. Éppen ezért a kint és bent teleltetett dézsás növényeket ne tévesszük szem elől. Ahhoz, hogy ne feledkezzünk meg róluk, hetente jelöljünk ki egy napot, amikor az ápolási feladatot elvégezzük.

Ellenőrizzük a téli takarást, mert előfordulhat, hogy a dézsák takarása az eső miatt kitakaródik, vagy elfújta a szél stb. Ellenőrizzük, hogy túl sok nedvesség ne jusson be a takaróréteg alá, de ha ez megtörtént, akkor azt minél hamarabb orvosoljuk.

Az örökzöldek ágai, amelyeket semmi nem véd a hóeséstől, a megterheléstől az ágak letörhetnek. Ezt megelőzhetjük a nagy tömegű hó idejében végzett lezárással (zsineggel körbetekerhetjük a fákat, bokrokat).

Az örökzöldek, ahhoz, hogy a levelüket, tűlevelüket megtartsák, nedvességet kell biztosítani számukra, az egész tél folyamán, amelyeket a gyökerükön keresztül vesznek el. Csak a növények igényei alapján öntözzünk és fontos, hogy csak fagymentes időszakban. A fagyos időszakban a szárazság ellen való védekezés kissé problémás lehet. Ugyanis a napsugarak és a fagyos hőmérséklet, a szabadban telelő fás szárú növények életét megnehezítik. Amíg a napsütés fokozza a párologtatást, a gyökerek a fagyos talajból nem tudnak vizet felvenni. Ennek következtében a hajtások elszáradnak. Segítségünkre lehet a jutaszövet vagy a napfénytől való takarás. Ezek a lomhullató fajok esetében (rózsa vagy gyümölcsfák) a növényeken is megmaradhatnak télire, de az örökzöldeknél a fagyos időszak végén el kell távolítani.

A teleltető helyiségben figyeljük a hőmérsékletet. A fűtés fokozásával vagy csökkentésével a növények igényeinek megfelelően cselekedjünk. Pl. mérsékeljük az öntözést. Mielőtt megöntöznénk a növényt, előtte az ujjunkkal győződjünk meg a növények vízigényéről. Ne tápsózzunk, tavaszig a növények nyugalmi állapotban vannak. Gyakran szellőztessünk, ezzel növelhetjük a páratartalmat, és a kártevők fellépését is megelőzhetjük. Fagyos időszakban azokra a növényekre vigyázzunk, amelyek az ablak közelében vannak, mert könnyen megfázhatnak.

Figyeljünk a kártevők és kórokozók megjelenésére, de ha már megjelentek azonnal védekezzünk ellenük a megfelelő módszerekkel.
A túl meleg, sötét helyiségben néhány faj, pl. a muskátlik, hosszú, vékony hajtásokat fejlesztenek. Ez nem jó a növénynek, vágjuk le azokat. Hogy ugyanez ne ismétlődjön meg, tegyük a cserepet világosabb helyre.

Mit tegyünk a téli, nyugalmi időszak után?

Február-márciustól a dézsás növények újra növekedni kezdenek. A hőmérsékletet emeljük kb. 15 fokra, és tegyük a növényeket világos helyre, fokozzuk az öntözést. Az enciánfát, selyemmirtuszt, ólomgyökeret kihajtás előtt harmadára vágjuk vissza, ha ezt ősszel nem tettük meg. Ha szükséges, áprilisban ültessük át a növényeket. Fajtól függően áprilisban vagy májusban fokozatosan szoktassuk a növényeket a kinti viszonyokhoz, aztán a dézsás növényeket tartsuk kint a végleges helyükön.

Kapcsolódó cikk:

A kávét helyettesítő boróka
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia