szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

6 tipp az ideális dolgozószobához

Scheftsik Tamás, 2011. okt. 28.


Keveseknek adatik meg az a lehetőség, hogy otthonról dolgozhassanak. Ideális helyzet, hiszen nem kell mások által diktált környezetben és iramban dolgozni, ráadásul még spórolni is tudunk, hiszen 2 perc alatt beérünk a munkahelyünkre.

 

6 tipp az ideális dolgozószobához

 Persze megvannak a maga buktatói is. Amikor valaki otthonról dolgozik, sajnos nem mindig tud annyira koncentrálni, sok minden elvonhatja a figyelmét, hajlamosabb kisebb-nagyobb dolgok miatt rövidíteni a munkaidőt. Ez nem feltétlenül baj az elején, de a későbbiek folyamán a produktivitásunk láthatja kárát. Lássuk a legfontosabb tippeket egy tökéletes otthoni munkakörnyezethez.

 

Ha dolgozom, ne zavarj!
Ez bizony fontosabb, mint hinnénk! Ha a gyerekek, a lakótársak vagy a szomszéd folyamatosan megjelenik az „irodánkban” nem fogunk tudni rendesen koncentrálni. A legjobb, ha meg tudjuk oldani, hogy külön szobában dolgozzunk. Ha ez nem megy, akkor is alkalmazzunk valamilyen térelválasztót a dolgozósaroknál, hogy a többiekben is tudatosítsuk, hogy mi most „nem vagyunk itthon”. Ez lehet paraván vagy akár egy szép álló polcrendszer is. A lényeg az, hogy határozottan értessük meg a környezetünkkel, hogy az hogy itthon vagyunk, még nem jelenti azt, hogy elérhetőek vagyunk, hiszen ugyanúgy dolgozunk, mintha egy irodában ülnénk.

 

Fény
A kérdés sokszor felmerül otthoni „irodákban”. A lakásban az emberek zöme nem kedveli a nagyon éles, határozott fényt. Ez azonban nem biztos, hogy igaz a dolgozószobára. Nem szabad elfelejteni, hogy a jó munkavégzéshez bizony kell a rendes megvilágítás, hiszen nem tv-t akarunk nézni. Ha valaki nem szereti a központi, durva fényt, használjon több, lágyabb forrást, de arra figyeljünk, hogy a munkaterület mindig jól meg legyen világítva. Ha sikerül kialakítanunk egy pihenő sarkot is az „irodánkon” belűl, ott alkalmazhatunk nyugodtabb fényeket, melyek segítik az ellazulást.

 

Ablak
Fontos, hogy rálássunk a világra, ne legyünk beszorítva négy fal közé. Azoknak, akik kreativitást igénylő munkát végeznek, ez különösen fontos, mivel az ablaktalan környezet erősen visszaszorítja a képzelőerőt. Közvetlenül elé ülni azonban nem jó, mivel a monitort nem fogjuk rendesen látni, mert visszatükrözi a beáramló fényt.

 

Mi hol legyen?
A feng-shui szerint, nagyon fontos hogyan rendezzük el az irodánkat, nem is annyira a berendezési tárgyak, mint az íróasztal helye a meghatározó. Nem jó, ha háttal ülünk a bejáratnak, mivel nem látjuk, hogy ki lép be, másrészt könnyen megzavarhatnak, megijeszthetnek bennünket. Az sem megfelelő, ha az íróasztal közvetlenül az ajtóval szemben van, mivel a beáramló energiák így erősen érnek minket, amely bizonytalanság és diszkonfort érzést eredményez. Ha lehetőségünk van rá, akkor az asztal nézzen az ajtó irányába, de ne legyen előtte. Az nem fontos, hogy párhuzamos legyen a falakkal, tehát ha az első lépést sikerül megoldani, akkor már szabadon forgathatjuk a munkaterület központját.

 

Szék
Talán ez az egyetlen olyan berendezési tárgy a dolgozószobában, aminél a kényelem és funkció mindenek előtt áll. Nem csak azért, hogy két óra múlva nem meneküljünk ki belőle, hanem azért is, mert a nem megfelelő alátámasztású széktől gerincproblémáink lehetnek és visszafogja a munkakedvünket is. Ezért itt nem szabad garasoskodni. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden pénzünket be kell áldozni egy szék beszerzésére, de ha az egyik jobb, mint a másik, akkor ne az alapján döntsünk, hogy melyikkel tudunk spórolni, hiszen a nap nagy részében abban fogunk ülni.

 

Harmónia
Ahhoz, hogy az otthoni munkavégzés teljes sikerrel működjön, kell, hogy a dolgozószoba bútorai harmonizáljanak egymással, valamint az ott található színekkel. Nem éri meg innen-onnan beszerzett tárolókkal és polcokkal kísérletezni, mert önmagunkban is az a benyomást keltjük, hogy ez nem egy igazi munkahely, nem is beszélve arról, ha esetleg egy üzletfelet kell fogadnunk benne.
 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia