szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

7 augusztusi virágpompás évelő

Sulyok Józsefné, 2013. aug. 15.


Macsakmenta, tündérrózsa, ligetszépe, mák, gyöngyike, lángvirág: nem mindennapi virágok, amelyek egész nyáron virágba boríthatják kertünket. Ismerjük meg ezt a különleges hetes fogatot és hagyjuk magunkat meggyőzni ültetésükről!

7 augusztusi virágpompás évelő

Gyöngyike - Muscari Armeniacum

Egyedülálló ez a hazánkban is gyakori fürtös gyöngyikéhez hasonló, de annál erőteljesebb, szebb virágzatú, kisázsiai hagymás növény. Szalag alakú levelei tőállóak, sötétzöldek. 15-20 cm magas tömött fürtben április-májusban nyíló virágai sötét vagy világoskékek. Nyáron visszahúzódik. Bármilyen, nem túl nedves, középkötött vagy lazább kerti talaj megfelel számára. Sziklakertbe, gyepbe vagy fák közé, napos vagy félárnyékos fekvésbe telepítjük, mindig kis csoportokban, 10 cm-es térállásban. Hagymáit már augusztusban ültessük ki. Magjával, sarjhagymájával is terjed. Szétültetése, a sarjhagymák leválasztásával 3-4 évenként esedékes. Igen tartós vágott virág.

Kerti macskamenta - Nepeta

Aki tarka lepkében kíván gyönyörködni, ültessen kertjébe macskamentát. 30-40 cm magas, formás bokrain májustól kezdve egész nyáron át folyamatosan nyíló, mézelő virágai vonzzák a rovarokat. Sziklakertbe, rézsűkre, évelőágyakba ültethetjük, napos, száraz, vízáteresztő talajba, 30 cm-es térállásba. Csoportosan ültetve szoliterként is mutatós. Az első virágzási hullám után júniusban ajánlatos visszavágni. Műtrágyázva, öntözve újra kihajt, és ismét gazdagon virágzik. Tőosztással szaporítható, legszebb 2-4 éves korában, az ötödik évtől díszértéke csökken, ilyenkor ültessük át.

Fehér tündérrózsa - Nymphaea alba

A hazánkban is előforduló tündérrózsát különös varázs övezi. Nyugalmasan úszó levelei alatt titokzatos vízi világ rejtőzik, júniustól folyamatosan nyíló, pompás virágai trópusi hangulatot árasztanak. Erőteljes gyöktörzsű, terjedő tövű növény. 40-100 cm vízmélységet, napos, védett helyet igényel. Májusban tápdús, kötöttebb jellegű talajba, vesszőkosarakba vagy bakhátakra ültessük, majd a víz szintjét fokozatosan emeljük, hogy levelei normálisan elhelyezkedhessenek. Télen a vizet leeresztve a töveket 40 cm vastag lombtakarással védjük a kiszáradástól és az átfagyástól. A gyöktörzseket 3-4 évenként szétosztva új talajban ültessük át. Gazdag színskálájú hibridfajtái is ismertek.

Misszúri ligetszépe - Oenothera macrocarpa

Észak-Amerika déli résznek száraz, sivatagos területeit lakja ez a vastag, mélyre hatoló karógyökerű évelő. Elfekvő vagy felemelkedő, húsos, lilásvörös szárain a levelek hónaljában egyesével fejlődnek hatalmas, sárga virágai. Májustól egészen szeptember végéig virágzik. Igénytelen, hálás növény, sziklakertben, de bármilyen száraz, napos helyen jól érzi magát. Erős növekedése miatt 40-50 cm-es térállásba telepítsük. Tavaszi magvetéssel szaporítjuk. Karógyökerű, ezért a magoncokat a kiültetésig ajánlatos cserépben nevelni. Díszértékét 5-7 éven keresztül megőrzi.

Keleti mák - Papaver orientale

Délnyugat-Ázsiából származó növény. Hatalmas égővörös vagy rózsaszínű, egyszerű vagy telt virágai május-júniusban csak rövid ideig nyílnak, de virágzása annál megkapóbb látvány. A nyár hátralevő részét behúzódva tölti el. Ilyenkor a sárga leveleket vágjuk le tenyérszélességnyire a talaj felett, így friss, hamvaszöld levélrózsát fejleszt, mely át is telel. Kis csoportokba ültetjük, napos helyre, mélyrétegű, tápdús talajba. Hosszú karógyökere mélyre hatol, a magas talajvízre és a túlöntözésre érzékeny. Legcélszerűbb téli gyökérdugványozással szaporítani. A fiatal növényeket cserépben neveljük tovább a tavaszi kiültetésig, 2-3 éves korában a legszebb.

Bugás lángvirág - Phlox

A nyári időszak egyik kedvelt évelője. 60-120 cm magas, észak-amerikai növény. Változatos színű, illatos virágai július-augusztusban dús ernyős-bugás virágzatban nyílnak. Napos vagy félárnyékos fekvést, humuszos, vízáteresztő, de nem túl nedves talajt, csapadékos klímát kíván. A tűző napot nem szereti, a lisztharmatra érzékeny. Elnyíláskor visszavágva újabb, virágzóképes oldalhajtásokat képez. Magját ne engedjük elhullani, ugyanis a magoncok színe nem szép, és erős növekedésükkel elnyomják az értékes, fajtaazonos állományt. Tőosztással vagy tavaszi zölddugványozással szaporítjuk. Évelőágyakba, kerítések mellé ültethető. 2-5 éves korában a legszebb.

Árlevelű lángvirág - Phlox subulata

Észak-Amerikából származó, alacsony, elfekvő, tömött gyepes növésű növény. Sziklakertjeink egyik legértékesebb tavaszi virága. Április második felétől kezdve több héten keresztül olyan féktelen, hogy a levélzet teljesen eltűnik a halványkék, kármin, rózsaszín vagy fehér virágok tömege alatt. Virágzás után levélszőnyege szerény díszként egész éven át zöld marad. Jó vízáteresztő, humuszos-homokos talajt, napos fekvést kíván. Nyári szárazságban öntözni kell. Tőosztással, nyár végi dugványozással szaporítható. Szegélynövénynek, sírok, teraszágyak, nehezen ápolható lejtők beültetésére is alkalmas. A másodiktól és az ötödik évig terjedően a legszebb, de akár 10 évig is kitarthat.

Kapcsolódó cikk:

Hogyan kell? Átültetés és tőosztás augusztusban
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia