szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

7 energiát adó növény

Sulyok Józsefné, 2013. ápr. 05.


Egyes feltételezések és hagyományokon alapuló nézetek szerint bizonyos növények segítségül lehetnek energetikai szempontból is az ember számára. Erősíthetik immunrendszerünket, jobb közérzetet biztosíthatnak és feladatainkra is jobban tudunk összpontosítani.

7 energiát adó növény

Monsztera

 

A kontyvirágfélékhez tartozó, lenyűgöző levéldísznövény büszkén viseli hatalmas, fényes zöld, idős korban lyuggatott leveleit. Mivel hajtásai hosszúak, és számos léggyökeret fejleszt, feltétlenül szüksége van valamilyen támasztékra. Közép és Dél-Amerika trópusi területeiről származik. Egész évben párás helyen tartsuk, egyenletes nedvességet biztosítva. Hogy a levelek gázcsere-nyílásai nyitva maradhassanak, időközönként mossuk le őket. A léggyökereket nem szabad levágni. A nagy nyugalmat árasztó növény harmóniát teremt a szobában, és időnként serkentőleg hat. Közös helyiségben ideális helye van. Gondoskodik a megfelelő páratartalomról.

 

Neoregélia

 

A Brazíliából származó neoregéliát, amely az esőerdőkben többnyire fákon él, gyönyörű levélrozettái és élénk színű szívlevelekkel körbevett virága az egyik legkedveltebb szobanövény. Sok fényt, de nem közvetlen napot, meleg és magas páratartalmat igényel. Lágy vízzel öntözzük és permetezzük, a levéltölcsérben mindig legyen víz.
Különösen olyan embereknek segít, akik mindig attól félnek, hogy újra és újra megbántják őket. Az érzékenyebb emberek viszont jobb, ha más növényt választanak, mert közelében fenyegetettnek érezhetik magukat.

 

Medinilla

 

Ez a bájos növény hatalmas, bőrszerű leveleivel, hosszú, lefelé csüngő, rózsaszín virágzatával, valamint rózsaszín és fehér tartóleveleivel elbűvölő látványt nyújt. Fülöp-szegetekről származik. Meleg, párás, napos, világos levegőjű helyen tartsuk. A rügyezés kezdetétől lágy vízzel öntözzük, a virágképződéshez két napos nyugalmi időre van szüksége. Segít kifejezni és megismerni az elfojtott érzéseinket. A lélek korábbi sérelmei begyógyíthatók a medinilla segítségével. Miután kivirágzott, ne mozgassuk, mert lehullatja virágait.

 

Közönséges lepkekosbor

 

Az egzotikus külsejű orchidea, lakásban való tartása egyáltalán nem könnyű feladat. Nagy, sárgásbarna, márványmintás levelei hosszú szárakon ülnek. Miután hosszan virágzik, a kinyílt virágok mögött már meg is jelenik a következő bimbó, ezért a friss hajtásokat nem szabad levágni. Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi területeiről származik. Csak akkor tud a növény jól fejlődni, ha a nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között van, az esti 14 és 16 fok között, a páratartalom pedig 40-60 százalékos. Néhány óra közvetlen napfényre is szüksége van, és a virágzásig lágy vízzel bőségesen öntözzük. Ez a bizarr külsejű növény kiválóan illik a hálószobába. Lebontja a káros kémiai anyagokat.

 

Szobapáfrány

 

Rendkívül ellenálló, magas kort érhet meg, és e tulajdonságainak köszönhetően nagyon népszerű. Jellegzetes ostorindáin világoszöld, különböző módon tagolt, akár 1 méter hosszúságú levelek nőnek. A legismertebb szobapáfrány a Nephrolepis exaltata, amelynek számtalan hullámos, fodros, csavart levelű fajtája van. A trópusi esőerdőkből származik, egész évben meleg, napos, világos és párás levegőjű helyen tartsuk. Lágy vízzel öntözzük és permetezzük, soha ne hagyjuk kiszáradni a földlabdát. Harmóniát áraszt, nyugtató hatással van az egész idegrendszerre. Lebontja a káros anyagokat és nagyon jó párologtató, ezért ideális a közös helyiségekben is.

 

Vénuszpapucs

 

A gyönyörű vénuszpapucs, amelynek mézajkai valóban papucshoz hasonlít, az egyik legkedveltebb szobai orchidea. Főként tavasszal vagy télen megjelenő virágai több hétig vagy akár hónapokig is virágoznak. A színskála a fehértől a sárgán és a zöldön át a barnáig terjed, de léteznek pirosas árnyalatú, csíkos, pettyes vagy foltos virágú példányok is. Származási helye Thaiföld, India és a Fülöp-szigetek. Nyáron félárnyékos, télen világos és 19 foknál nem alacsonyabb hőmérsékletű helyen tartsuk. Lágy, langyos vízzel öntözzük, a leveleket gyakran permetezzük, és gondoskodjunk a magas páratartalomról. A has-tájékra és az altestre nyugtatóan hat. Segít kifejteni érzéseinket és begyógyítani a régi, érzelmi eredetű sérüléseket. Leginkább csoportban fejlődik, így évről évre szebb lesz. Lebontja a káros anyagokat, és gondoskodik a megfelelő páratartalomról.

 

Filodendron

 

A közkedvelt növény fajtól vagy fajtától függően nevelhet törzset, vagy lehet kúszó termetű, bőrszerű levelei különböző formájúak, különösen hazájában, Dél-Amerikában, ereszt léggyökereket. Aligha létezik még egy olyan növény, amely annyi faját sorakoztatná fel, mint a filodendron. Legjobb, ha egész évben meleg, világos vagy félárnyékos helyen van. Lágy, langyos vízzel öntözzük. Különösen a nagyobb levelű példányok kedvelik, ha néha langyos vízzel letusoljuk őket. A levelek fénylő, zöld színe az éltető erőt jelképezi. Kikapcsolódást, megújulást, friss energiát közvetít. Nem csoda, hogy az egyik legkedveltebb irodai növény. Semmiféle levélfényesítő szert nem tűr el. Mint minden kontyvirágféle, a filodendron is nyálkahártyát izgató anyagokat tartalmaz, ezért tartsuk távol a gyerekektől és az állatoktól. Lebontja a káros kémiai anyagokat.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia