szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

7 tipp - Kiskert a konyhában

Sulyok Józsefné, 2013. febr. 04.


A hideg idő miatt nem kell lemondani a friss fűszerek és a kertészkedés élvezetéről. Neveljen fűszereket a konyhapulton, így nemcsak az ételeit teheti finomabbá, de a lakása is színesebb, vidámabb lesz.

7 tipp - Kiskert a konyhában

 A magokat december végétől februárig érdemes elvetni. Az egyre hosszabbodó nappalok kedvezően hatnak a növények fejlődésére, hiszen a csírázás után rögtön fényre van szükségük ahhoz, hogy megerősödjenek. Azoknak, akiknek a konyhájába besüt a nap, az ablakban nevelt példányok egész télen biztosítják a friss, aroma-dús zöld fűszereket.

 

Az általános virágfölddel megtöltött cserepekben enyhén tömörítsük a talajfelszínt, aztán mindegyikbe vessük el más-más növény magjait. Ha kifejlett cserepes növényt vettünk, akkor helyezzük azt a konyhaablakba vagy egy napfényes helyre olyan kaspóban, illetve alátétben, amely megfogja az öntözés után kifolyt vizet.

 

Rozmaring


Évelő növény, célszerű cserepes példányt vásárolni és azt nevelni, vagy egy idős növényről letört ágat leszúrni a cserépbe, mert az is legyökerezik. Kötöttebb talajt igényel, akár a kertből is fel lehet venni egy adag földet az ültetéshez. Hűvös, ám fagymentes és világos helyen, lépcsőházban vagy télikertben is nevelhető. Védett helyen vagy takarva a fagytól hazánk egyes területein a kertben is áttelelhet. Ügyelni kell arra, hogy ne öntözzük túl. Szedéskor kissé metsszük vissza a bokrot, a fiatal hajtásokat használjuk ízesítésre.

 

Majoránna, oregánó, kakukkfű


Évelő növények, tövük a kertben is áttelel. Télen a konyhai példányokat általános virágföldbe ültessük. A víz és tápanyagigényük közepes, a fényigényük viszont nagy, ezért mindig ezek kerüljenek a legvilágosabb helyre. A zsenge, kifejlett hajtásokat szüreteljük le, aprítsuk fel az ételekhez. Szedésükkor ügyeljünk arra, hogy a cserépbe hagyott ágakon elég hajtás és levél maradjon a növény megújulásához.

 

Snidling


A magról vetett hagymát neveljük addig, amíg legalább 5-6 cm-es leveleken nem fejleszt, csak akkor érdemes először szüretelni. Fontos a növény rendszeres vágása. Ezt a talajfelszín felett 1-1,5 cm-re végezzük, amikor a hagyma levele már legalább négyujjnyira megnőtt. Túlságosan hosszúra hagyva szétdőlhetnek a szálak, és a kis hagymák kifordulnak a talajból. Folyamatos növekedés miatt rendszeresen tápoldatozzuk.

 

Menták, citromfű


Magról könnyen szaporíthatók, bár a magjuk nagyon apró, pontosan ezért ügyeljünk rá, hogy ne vessük túl sűrűn. Megerősödésük heteket vesz igénybe, ezért érdemes inkább cserepes példányokat vásárolni. Jó vízáteresztésű, laza talajra van szükségük, tápanyagigényük közepes. A friss leveleket érdemes leszedni, ezek desszertek, limonádék, teák ízesítésére egyaránt felhasználhatók.

 

Kapcsolódó cikk:

Zöldség kisokos

Hagyma ABC

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia