szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

7 világbajnok díszcserje

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 23.


Ha kedvencet kellene választanunk ezek közül a csodás növények közül, bizony bajban lennénk.

7 világbajnok díszcserje

Hószirom

Hálás, igénytelen díszcserje. Várágai május-júniusban nyílnak, ősszel érő, csillogó fekete termése a lombhullás után még sokáig díszít. 1-2 méter magas, gömbölyded bokor. Levelei keresztben átellenesek, virágai négyszirmúak. A rózsafélék családjában, ahová tartozik, ez a levél és sziromelrendeződés kivételnek számít. A családra ugyanis a szórt levélállás és az ötszirmú virág jellemző. Borsó nagyságú, kemény héjú aszmagtermései többnyire ugyancsak négyesével állnak. Kertben magánosan vagy csoportosan ültessük. Talajban nem válogat, a szélsőségek kivételével mindenhol megél, jól bírja a városi szennyezett levegőt és a port. A 4-5 évenkénti ifjításon túl metszést nem igényel.

Jaj-rózsa

1-1,5 méteres, földalatti tarackjaival gyorsan terjedő tövű cserje. Virágai május közepétől júliusig nyílnak az előző évi vesszők rügyeiből fejlődő rövid oldalhajtásokon. Lilásbarna vagy fekete színű termése augusztusban érik. Száraz, köves lejtők cserjéseiben, ritkás tölgyesekben fordul elő vadon. Kertbe hasonló viszonyok közé csoportosan telepítsük, napra vagy félárnyékba. Öntözés nélkül is szépen fejlődik, és idővel nagy kiterjedésű, egyöntetű, alacsony foltot képez. Felhasználható meredek részük megkötésére vagy nagyobb sziklakertek környezetének hangulatos kialakítására. Ha 2-3 évenként tövig visszavágjuk, igen sok új sarjat hoz, amelyek a következő évben gazdagon virágoznak.

Sárga rózsa

Kis-Ázsiából került kertjeinkbe, 1-3 méter magas, terebélyes bokor. Virágai igen szépek, de kissé kellemetlen szagúak. A középkori várkertek, kolostorkertek kedvelt virága volt. Ma már faiskolában ritkán kapható, falusi kertekben viszont gyakran találkozhatunk velük. Igaz, hogy csak egyszer nyílnak, de sokkal edzettebbek, igénytelenebbek, mint a folyton virágzó kerti rózsák. Betegségekkel és a téli faggyal szemben ellenállóak. Metszeni nem kell őket, legfeljebb 2-3 évenként ifjítani. Talajban és fekvésben nem válogatnak. Gyökeres sarjnál könnyen szaporítható.

Fehér rózsa

A rózsa köztudottan a „virágok királynőjének” számít, az ókori civilizációk korától napjainkig. Azt azonban kevesen tudják, hogy a napjainkban divatos folyton virágzó kerti rózsák alig százéves múltra tekinthetnek vissza. Első fajtáikat a múlt században állították elő, két kelet-ázsiai kultúrrózsa és az addigi európai fajták ismételt összekeverésével. Előtte Európa szerte az egyszer virágzó telt virágú rózsákat ültették. A R. X alba története a római időkig nyúlik. A középkori Angliában, a Rózsák Háborúja idején ez volt a York család fehér rózsája. 2-3 méter magas, erőteljes növekedésű cserje. Virágai erősen illatosak, színük fehér vagy halvány rózsaszín.

Kecskefűz

Üde talajú erdők szélén, vágásaiban vadon is sokfelé előfordul. Terebélyes, nagy bokor, néha kisebb fává is magnő. Virágai kétlakiak. A termős példányok vattaszerű termésükkel szemetelnek, kertbe ezért csak a porzós alakot ültessük. Gyors növekedésű, jó alkalmazkodó képességű, az átlagosnál valamivel szárazabb vagy nedvesebb viszonyok között, sovány talajon is megél. Feltétlenül napra telepítsük, mert árnyékban felnyurgul, sőt el is pusztul. Az elvirágzás után metsszük, hogy a következő évre is hosszú, sokbarkájú vesszőket fejlesszen.

Seprőzanót

Sűrű, sötétzöld vesszőtömegével télen is mutatós, örökzöld jellegű növény. Legszebb azonban májusban, amikor elborítják a nagy, aranysárga pillangós virágok. A Nyugat-Dunántúlon, ahol őshonos, ilyenkor messziről virítanak az erdők, legelők szélén laza csoportokban álló bokrai. 1-1,5 méteres cserje, jellegzetes ötszögletű vesszőkkel. Napra, esetleg félárnyékba ültessük, magánosan vagy laza bokrokba. Igen hatásos, ha társulási viszonyainak megfelelően fenyőkkel, nyírekkel vagy lomblevelű örökzöldekkel csoportosítjuk. Mészkerülő faj, ezért elsősorban csak az ország nyugati és hegyvidéki részein telepíthető. Itt viszont a sovány homokon is megél. Vesszői hideg teleken elfagynak.

Illatos labdarózsa

Virágzásban az egyik legszebb Viburnum faj, 1-2 méteres gömbölyded cserje, felálló ágakkal. Leveleik bőrszerűek, a fonákuk szürkén molyhos. Húsos szirmú virágai április közepétől május közepéig nyílnak, kellemes vaníliaillatúak. Szép formájával, dús virágzásával elsősorban szoliternek való növény. Utak, épületek közelébe ültessük, így illata jól érvényesül. Normál kerti talajt, napos vagy félárnyékos fekvést kíván. A telepítés után 1-2 évig ne hagyjuk virágozni, hogy hamarabb megerősödjön. 

Kapcsolódó cikk: A gyökérzöldségek ellenségei
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!