szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

8 húsvétra időzített virág

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 08.


A természet is szépen asszisztál ünnepeinkhez, amiből a húsvét sem maradhat ki. Ebben az időszakban nyílik sok csodálatos virág, amelyek nemcsak színesítik, de illatosítják is környezetünket. Most nyolc, nagyon érdekes növényt veszünk szemügyre. Látva egyediségüket biztos mi is szeretnénk egyet vagy kettőt a kertünkbe.

8 húsvétra időzített virág

Liliomfa – Mangolia

Kerti növény, amely 4-6 méter magasra is megnőhet. A nemzetséget Pierre Mangoldról, a montpellier-i botanikus kert igazgatójáról nevezték el. A legősibb zárvatermők közé tartozik. A harmadkor végéig Európában is vadon nőtt, a jégkorszak alatt azonban Délkelet-Ázsiába, valamint Észak-Amerikába szorult vissza, ahol ma még 80 faja él. A leveleket kifejlődésük előtt nyeletlen levelek, nagy pálhák zárják be, és virágait a kinyílás előtt burok takarja. Ez a burok lefeslő murvalevelekből keletkezik. Legismertebb liliomfánk Nyugat-Európában született, két távol-keleti faj kereszteződéséből. Színárnyalatai a fehértől a liláig változnak, formái is változatosak. A tavaszi kertek pompás dísze, legkönnyebben bújtatással szaporítható.

Csillagliliom - Tulbaghia violacea

Tavasszal, még a levelek megjelenése előtt borítják el a fát pompás virágai. A háború idején tönkrement parkjainkból szinte kifogytak az idősebb liliomfák, és csak a legutóbbi időszakban kezd ismét terjedni. Felnevelésük lassan megy, üde, jól öntözött talajon, magányosan fejlődik igazán. Bujtatással és oltással szaporítják.

Mahónia - Mahonia

Észak-Amerika nyugati részén, Kelet és Nyugat-Ázsiában honos. Kedvelt örökzöld növényünk, a csendes-óceáni partok esős területein, távolabb pedig a magasabb hegyek párás, nedves éghajlatán érzi jól magát. Nevét Mahon híres amerikai kertészről kapta. Oragon állam nemzeti virága, címerükben is ott díszlik. Könnyen szaporítható gyökeres sarjról, dugványról és magról.

Virágszálfa - Exochorda racemosa

Vesszője lazán visszahajlik, hófehér virágfürtökkel dúsan megrakva, a tavaszi kertek egyik pompás cserjéje. Nálunk még csak a botanikus kertekben gyakori, kiskertekben ritkábban lelhető fel. Tápdús, üde talajt és napos fekvést kedvel. Bújtatással, nyári dugványozással vagy magról szaporítható.

Japánbirs - Chaenomeles

Kora tavasszal, a még kopasz ágakon hozza az égő skarlátvöröstől a halvány rózsaszínig, fehérig terjedő színskálában a virágait. A legrégibb kerti növények egyike, amelyből még mindig új formákat és hibrideket nemesítenek. Nem túlságosan száraz, napos vagy félárnyékos fekvésű helyre, bárhová ültethetjük. Nagyon meszes talajt nem szereti, a levelei megsárgulnak. Oltással és magról szaporítják.

Kökény - Prunus spinosa

Kirándulásunk alkalmával láthatjuk, a gyönyörű látványt nyújtó a tüskés bokrú, fehér virágba boruló bokrokat. Szántóföld és erdők szélein jó védősövény. Virága vese és vértisztító hatású, terméséből gyümölcslé és pálinka készül. Magvetéssel szaporítható.

Babarózsa - Prunus triloba

A Kínában őshonos babarózsa valójában telt virágú mandula, amely csak a nép nyelvén vált rózsává. Legtöbbször a fiatal cseresznyefa törzsébe oltják vagy szemzik, de dugványról is szaporítható. Elvirágzás után jól vissza kell metszeni, hogy erőteljes, virágzó vesszőket neveljen.

Kecskefűz - Salix caprea

Még a fű alig sarjad, de már a selymét a barka kitakarja. Ezüstös virágú barkáit viszik piacra húsvétkor. Hajtása vadtakarmány, jó méhlegelő. Főleg vizes réteken él, de eltűri a szárazabb talajt is, érdemes kertbe telepíteni. Dugványozással szaporítható. Vázába téve, víz nélkül egész évben kellemes látvány a szoba sarkában.

Kapcsolódó cikk:

Ne félj tőlük! Kúszónövények a kertben
Hozzászólások (1)

Medveczky Ilona
2014. ápr. 09. (3 093 napja)
Gyönyörűek a virágzó bokrok, és a fák.A természet csodálatosat alkotott.